Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Тема 11. Міжнародне економічне право План

  1. Поняття, становлення і джерела міжнародного економічного права.

  2. Принципи міжнародного економічного права.

  3. Міжнародно-правове регулювання економічного співробітництва держав.

  4. Міжнародні організації в сфері міждержавних економічних відносин.

Методичні рекомендації:

При підготовці до семінарського заняття необхідно насамперед необхідно визначити поняття та джерела міжнародного економічного права. Цілі та принципи міжнародного економічного права. Особливості міжнародного економічного права як галузі міжнародного публічного права. Держава в міжнародному економічному праві. Відповідальність держави та приватних осіб. Транснаціональні корпорації.

Студенту необхідно також розглянути історичний розвиток форм міжнародно–правового регулювання міждержавних економічних відносин – договори про торгівлю та мореплавство. Угоди про торгівлю і платежі, надання економічної і технічної допомоги, науково–технічне співробітництво та інше. Двосторонні угоди в цій галузі.

Необхідно проаналізувати багатосторонні угоди у сфері міжнародних економічних відносин. Генеральна угода про тарифи і торгівлю 1947 р. Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі–продажу товарів 1980 р.

Проаналізувати необхідно також міжнародні економічні організації.

Самостійно необхідно проаналізувати проблему встановлення нового економічного порядку та створення системи міжнародної економічної безпеки згідно з Декларацією щодо цього від 1 травня 1974 р. та Хартія економічних прав і обов’язків держав від 12 грудня 1974 р.

  • Теми рефератів:

  1. Міжнародне економічне право, його особливості порівняно з іншими галузями міжнародного права.

  2. Транснаціональні корпорації та їх значення у міжнародному праві.

  • Надайте обґрунтовану відповідь

  1. Які питання внутрішньодержавної компетенції (юрисдикції) в економічній сфері були інтернаціоналізовані і передавалися протягом ХХ ст.. під міжнародно–правове регулювання?

  2. В чому полягає юридична сутність (особливість) виключення з принципу найбільшого сприяння для правового режиму в середині інтеграційних об’єднань?

  3. Які міжнародні договори регулюють інвестиційну сферу? Якими є їх зміст та роль у міжнародній інвестиційній системі?

  • Рекомендована література: основна [2;5;9;10;12;14;15;16]; додаткова [12;24].

Тема 12. Міжнародне співробітництво в боротьбі зі злочинністю План

  1. Загальні питання міжнародного співробітництва в боротьбі зі злочинністю.

  2. Багатосторонні конвенції з питань боротьби з злочинністю.

  3. Злочини міжнародного характеру і зобов'язання держав по боротьбі із ними. Правова допомога по кримінальним справам. Екстрадиція: правові підстави і процедура

  4. Міжнародні стандарти поводження з правопорушниками

  5. Співробітництво в боротьбі зі злочинністю в рамках міжнародних організацій.

Методичні рекомендації:

При підготовці до семінарського заняття необхідно насамперед необхідно визначити поняття міжнародного спiвробiтництва держав у боротьбі зi злочинністю. Міжнародний злочин та його ознаки. Суб’єкт міжнародного злочину. Міжнародно–правова відповідальність держави за міжнародні злочини.

Проаналізувати поняття злочинів міжнародного характеру як основного об’єкта співробітництва держав із запобігання таким злочинам і покарання осіб, які їх скоїли. Відмінність злочинів міжнародного характеру від звичайних кримінальних злочинів і від міжнародних злочинів, критерії розмежування.

Розглянути форми спiвпрацi держав на рiвнi універсальних угод та двосторонніх договорів. Боротьба зі злочинами міжнародного характеру (геноцид, рабство та работоргівля, незаконний o6ir наркотичних речовин, тероризм, наймитство та iн.).

Особливу увагу необхідно звернути на спiвробiтництво держав на рiвнi двосторонніх угод, яке здійснюють відомства правоохоронних структур. МВС України у боротьбі зі злочинністю. Участь України в дiяльностi поліцейських структур інших держав у сфері боротьби зі злочинністю, у тому числі у структурах Міжнародної організації кримінальної полiцiї (Інтерполу). Спiвробiтництво держав щодо відпрацювання тактики дiяльностi з попередження злочинності та поводження iз правопорушниками. Міланський план дій

  • Теми рефератів:

  1. Основні цілі і завдання Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]