Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для преподавателей_неонатология.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Додаткові: _

1. Шабалов Н.П. Неонатология. Т.П. - Санкт-Петербург, «Специальная Литература»., 1997. - U.110-123., 65-81.

2. Неонатология:Руководство / под ред. В.В. Гаврюшова, К.А.Сотниковой'. - Л. Медицина, 19а5. - С. 112-124.

3. Неонатология:Пер.с англ./Под ред.Т.Л.Гомелла, М.Д.Каннигам.-М.:Медицина,1995. - С.328-350.

4. Неонатология (руководство) /Под ред. В.В. Гаврюшова, К.А. Сотниковой. - Л.:Медицина,1985. - С.254-260.

5. Педиатрия/ Под ред. Дж. Грефа, пер. с англ. - М., “Практика”, 1997. - с. 185-264.

6. Медицина дитинства Т.І. / за ред. П.С. Мощича. К.:”Здоров”я”, 1995. - С. .523-535.

7. Детские болезни / под ред. Л,А. Исаевой. - М.:Меди­цина., 1986. - С.143-148, 128-134.

Змістовий модуль 8. Найбільш поширені неінфекційні хвороби новонароджених

Конкретні цілі:

  1. Визначати етіологічні та патогенетичні фактори асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених.

  2. Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених.

  1. Визначати особливості перебігу асфіксії та пологової травми новонароджених, хвороб органів дихання у новонароджених, гемолітичної та геморагічної хвороб новонароджених і ставити попередній клінічний діагноз.та кровотечах у новонароджених.

  2. Проводити диференціальну діагностику асфіксії та пологової травми, хвороб органів дихання, гемолітичної та геморагічної хвороб у новонароджених та ставити попередній діагноз.

  3. Здійснювати прогноз житгя при асфіксії та пологовій травмі, хворобах органів дихання, гемолітичній та геморагічній хворобах новонароджених.

  4. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в неонатології.

Тема 2. Асфіксія новонародженого. Етіологія. Патогенез. Класифікація. Клініка. Діагностика. Диференціальна діагностика. Первинна реанімація новонароджених. Лікування. Профілактика. Прогноз.

Кількість навчальних годин – 4 академічні години.

І. Актуальність теми: Асфiксiя новонароджених - це термінальна стадія будь-якої патології плода, при якій спостерігається відсутність або нерегулярність дихальних рухів з розвитком гіпоксії, гіперкапнії та порушенням функції життєво важливих органів і систем. Найбільш чутливою до дії гіпоксії є центральна нервова система, у якій можуть виникати незворотні морфологічні зміни, що ведуть до інвалідизації дитини і навіть смерті. Тому профілактика, лікування і реабілітація цього стану є не тільки медичною, але і соціальною проблемою. У структурі дитячої інвалідності пошкодження нервової системи складають близько 50 %, при цьому захворювання нервової системи, що приводять до інвалідизації і дезадаптації дітей у 70-80% випадків, обумовлені перинатальними факторами. Таким чином, 35-40 % дітей-інвалідів — це інваліди внаслідок перинатальних уражень нервової системи

МЕТА: вміти виявити критерії зрілості новонародженої дитини, визначити і проаналізувати перебіг транзиторних станів періоду новонародженості; складати план догляду і вигодовування немовлят, визначити можливий ризик перинатальної патології .Вмiти дiагностувати анте- та інтранатальну гiпоксiю плода та асфiксiю новонародженого, правильно сформулювати діагноз, скласти план обстеження і лікування, намітити план реабілітаційних заходів.

ІІ. Навчальні цілі заняття (з вказівкою рівня засвоєння, що планується):

  1. Студент повинен мати уявлення (ознайомитися):

  • Про місце асфіксія в структурі захворювань нервової системи дітей, 68кстремальн у різних вікових та етнічних групах;

  • Про статистичні дані щодо захворюваності, частоти виникнення ускладнень, летальності, найближчого та віддаленого прогнозу хворих;

  • Про історію наукового вивчення та внесок екстремальн вчених;

  1. Студент повинен знати (засвоїти):

  • етіологію асфіксії ;

  • ключові ланки патогенезу нервової системи ;

  • типові клінічні прояви асфіксії ;

  • лабораторну та інструментальну діагностику асфіксія ;

  • ускладнення асфіксії;

  • принципи лікування асфіксії у дітей;