Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Герменевтика. Прогр. для філол..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Тематика рефератів складається з двох частин: Вар. І містить питання щодо теоретичних проблем герменевтики, а Вар ІІ – питання щодо розвитку герменевтичних вчень. Обирати тему можна з одного з цих варіантів за бажанням.

Самостійна робота над рефератом до спецкурсу “Основи герменевтики” вимагає від студента знайомства із літературою, зазначеною у Бібліографічному списку до курсу. Цей список складається з 2 частин: Основна література і Додаткова література. Перелік робіт із першої частини списку належить до обов’язкових завдань, а тому має бути прочитаний у повному обсязі. Роботи із другої частини наведені для полегшення більш ґрунтовного вивчення спецкурсу і можуть обиратися студентами для ознайомлення за власним бажанням.

Починати роботу над обраною темою реферату необхідно із знайомством викладення даної проблеми у зазначеній викладачем літературі із розділу Основна література. Це першоджерела з герменевтики. Для більш ґрунтовного вивчення конкретної проблеми реферату слід звернутися до літератури, зазначеної у розділі Додаткова література. Якщо для вірного вибору текстів потрібна консультація викладача, до нього треба звернутися із відповідними запитаннями.

Читаючи вперше текст із незнайомої проблеми, треба уважно фіксувати основні положення, поняття, усвідомлення котрих надасть можливість зрозуміти сутність питання, що розглядається. Якщо зустрічаються незнайомі терміни, їхнє значення слід з’ясовувати, звертаючись до філософських словників та словників іноземних мов. Важливий для студентів матеріал для прояснення змісту основних проблем і понять герменевтики міститься у таких книгах: Бахтин М. М. К методологии гуманитарных наук // Бахтин М. М. Эстетика словесного творчества. – М., 1979. – С. 361-373; Бахтин М. М. Проблема текста в лингвистике, филологии и других гуманитарных науках. Опыт философского анализа // Бахтин М. М. Эстетика словесного творчества. – М., 1979. – С. 281-307; Богачов А. Л. Філософська герменевтика. Навальний посібник. – К.: Видавництво “Курс”, 2006. – 406 с; Герменевтика: история и современность. – М., 1985; Шпет Г. Г. Герменевтика и ее проблемы. – Контекст. Литературно-критические исследования 1989-1991. – М.: Наука, 1989-1991.

Після з’ясування змісту проблеми, яку Ви маєте розглядати у своєму рефераті, слід продумати точний смисл теми роботи і скласти певний робочий план її, що б включав обов’язкові розділи:

  • вступ, де а) формулюється проблема і зазначаються основні досягнення у її вирішенні у філософії; б) зазначається певний аспект проблеми, що, на Вашу думку, є дослідженим недостатньо, що його буде освітлювати Ваша робота; в) формулюються конректні завдання, які треба вирішити в даній роботі на шляху розкриття обраної філософської проблеми;

  • основна частина, що може складатися з певних підрозділів (параграфів), якщо цього потребує вирішення цілей і завдань роботи, в котрій поступово розв’язуються усі сформульовані у вступі завдання шляхом коментування фрагментів текстів, з якими Ви знайомилися, наведення різних точок зору і т. ін.; в кінці кожного розділу чи підрозділу треба формулювати конкретні висновки щодо тих проблем, що тут розглядалися;

  • висновки, де в узагальненому вигляді коротко формулюються основні результати роботи;

  • бібліографічний список, де наводиться список робіт, що були використані при підготовці й написанні реферату (за основними вимогами до списку літератури) і на які є посилання у тексті (не обов’язково тільки цитовані).

Під час написання тексту реферату треба обов’язково робити посилання на роботи, які використовуються чи цитуються в тексті, зазначаючи їх чи в підрядкових посиланнях, чи у внутрішньотекстових.

Результатом написання реферату має бути усвідомлення обраної для самостійної роботи проблеми, вміння викладати її сутність і відповідати на різні питання, що з неї випливають, вбачати зв’язок даної проблеми із іншими проблемами герменевтики та інших філософських шкіл.