Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEXT1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
269.04 Кб
Скачать

4.5. Облік застави

Для обліку застава розподіляється на "притаманне" операції забезпечення (цінні папери у разі операцій репо, векселі при операціях їх обліку, платіжних документів, у разі операцій факторингу з регресом) та окреме забезпечення (основні засоби, гарантії, гарантійні депозити).

"Притаманне^ забезпечення не обліковується за позабалансовими рахунками, оскільки облік ведеться на балансі за окремими рахунками.

Окреме забезпечення обліковується за відповідними позабалансовими рахунками, крім гарантійних грошових депозитів, які обліковуються на балансі.

Цінні папери та інші активи, які є предметом застави повинні обліковуватися за ринковою вартістю з врахуванням дисконту, який відображає зміну ринкової вартості активу, а також можливі резерви на втрати від примусового продажу цих цінностей. Як правило, дисконт дорівнює від 20% до 50% від ринкової вартості активу.

Ринкова вартість застави переглядається на час оцінки розміру необхідного специфічного резерву під основну кредитну операцію. При визначені ринкової вартості застави, приймаються до уваги фактичний та перспективний стан кон'юнктури ринку, довідкові дані про рівень ціц, в т.ч.;

• отримані в письмовій формі дані про ціни на аналогічну продукцію від підприємства-виробника;

• довідки про рівень цін торгівельних організацій та постачальників;

• довідки про рівень цін торгівельних організацій та постачальників;

• відомості про ціни, що надруковані в засобах масової інформації та спеціальній літературі;

• експертні оцінки про ринкову вартість об'єктів основних засобів консультаційних та інших спеціалізованих організацій.

1. Надана застава.

Власні активи, що надані банком у заставу і які залишаються його власністю, залишаються обліковуватися за балансом, але за окремими рахунками. Одночасно зобов'язання банку за переданими у заставу активами обліковуються за позабалансом: Дт №9510 Надана застава - Кт Контррахунок групи № 990 на суму X.

Сума Х дорівнює сумі основної операції, якщо вартість застави з врахуванням дисконту вища за суму основної операції. Сума Х дорівнює вартості застави з врахуванням дисконту, якщо вона нижча за суму основної операції.

Якщо банк передає у заставу грошові кошти, вони обліковуються за рахунками гарантійних депозитів, які у першому класі Плану рахунків виділені на синтетичному рівні - рахунок № 1511 "Гарантійні депозити в інших банках". 2 .Отримана застава.

Активи, отримані у заставу, обліковуються за позабалансом, крім грошових депозитів.

Якщо банк отримує у заставу грошові кошти, вони обліковуються за рахунками гарантійних депозитів, які у першому класі Плану рахунків виділені на синтетичному рівні - рахунок № 1611 "Гарантійні депозити інших банків".

Банк здійснює оцінку ринкової вартості отриманого забезпечення з врахуванням дисконту, але його балансова вартість (в тому числі отриманих гарантій) не повинна бути вища за вартість основної операції (включаючи проценти), яку це забезпечення страхує.

ПРИКЛАД № 4.19.

Керівник ТОВ забезпечив позичку, отриману його малим підприємством своїм власним майном (квартира та машина). Ринкова вартість заставленого майна дорівнює 50% від суми кредиту. Банк обліковує отриману заставу в сумі 50% від номіналу кредиту мінус оціночний дисконт. Наприклад, якщо банк оцінює можливі втрати від швидкого продажу майна у 20%, то балансова вартість застави буде 40% кредиту. Отримане у заставу майно обліковується за пасивними рахунками групи №950 "Отримана застава":

Дт Контррахунок групи № 990

Дт № 9500 Застава, за якої предмет застави передається банку на суму 40 % від номіналу кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]