Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до індивідуальних завдан...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

Зміст теми

Природний радіаційний фон та його складові. Фонове опромінення людини. Вплив штучних джерел радіації на об’єкти довкілля та здоров’я різних контингентів населення. Основні принципи захисту від іонізуючих випромінювань. Поняття про норми радіаційної безпеки, (НРБУ-97). Прилади та методи  протирадіаційного захисту населення та працюючих, об’єктів середовища.

Вплив АЕС на об’єкти довкілля. Радіаційна та екологічна ситуація довкілля та популяційного здоров’я населення в Україні після аварії на ЧАЕС. Медико-профілактичні заходи ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Допустимі рівні радіаційного забруднення води, харчових продуктів, грунту, повітря після аварії.

Рекомендована література

Основна:

  1. Чайка В.Є., Чайка В.В. Екологія. –В.: «Книга-Вега», 2002. – С. 264-290.

  2. Г.О. Білявський, Р.С. Фурдуй, І.Ю. Костюков. Основи екології.: підручник.- К.: Либідь, 2004. – С. 376-379.

  3. Г.О. Білявський, М.М. Падун, Р.С. Фурдуй. Основи загальної екології: Підручник.- К.: Либідь, 1993. – С. 223-230, 257-267.

Додаткова:

  1. Довкілля та здоров’я – 2006.– № 1 (36).– С. 5-46.

Матеріали для виконання та контролю самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Природний радіаційний фон.

  2. Природна радіоактивність різних середовищ, флори та фауни.

  3. Фонове опромінення людини.

  4. Види та прилади радіаційного контролю.

  5. Іонізуючі випромінювання як виробнича шкідливість в промисловості та для персоналу і пацієнтів лікувально-профілактичних закладів.

  6. Поняття про біологічну дію іонізуючого випромінювання.

  7. Особливості та принципи протирадіаційного захисту об’єктів довкілля, працюючих та пацієнтів в медицині, в промисловості.

  8. Аварія на Чорнобильській АЕС. Наслідки аварії, шляхи подолання.

  9. Шляхи екологічно збалансованого розвитку України.

Контрольні тести

1. Під час аварії в Чорнобилі з основної кількості різних типів радіонуклідів, що надійшли в атмосферу, найбільший відсоток припав на: а) ізотоп йоду – 131; б) цезій - 137; в) стронцій - 90; г) радій - 226; д) кобальт - 60.

2. Основні радіонукліди, що забруднили грунт Чорнобильської зони:

а) йод;б) цезій; в) стронцій;г) барій; д) уран; е) родон.

3. На якій стадії паливно-енергетичного циклу зростає кількість радіоактивних відходів?

а) добування уранової руди і вилучення з неї урану; б) переробки сировини на ядерне паливо (збагачення урану); в) використання палива в ядерних реакторах; г) транспортування та хімічної регенерації відпрацьваного палива; д) обробки й захоронення радіоактивних відходів.

4. Найбільш токсичною речовиною, яку накопичують реактори АЕС є: а) радій; б) плутоній; в) цезій; г) уран; д) радон.

5. До середини ХХ ст. основним джерелом іонізуючого випромінювання були: а) природні джерела; б) ті, що використовуються в медицині; в) радіаційні опади; г) атомна енергетика; д) штучні.

6. Первинне космічне випромінювання складається з:

а) протонів; б) альфа-променів; в) ядер атомів літію; г) ядер атомів берилію; д) ј-променів; е) β-променів.

7. На сьогоднішній день основними джерелами радіоактивних забруднень біосфери є:

а) радіоактивні аерозолі, які потрапляють в атмосферу під час випробувань ядерної зброї; б) радіоактивні аерозолі, які потрапляють в атмосферу під час аварій на АЕС; в) радіонукліди, що виділяються з радіоактивних відходів, заборонених на суші й на морі, з відпрацьованих атомних реакторів і устаткування; г) гірські породи; д) Космос.

8. Радіоактивний стронцій нагромаджується в таких органах: а) печінці; б) м’язах; в) селезінці; г) щитоподібній залозі; д) кістках; е) шкірі.

9. Радіоактивний йод в основному нагромаджується в: а) щитоподібній залозі; б) печінці; в) селезінці; г) шкірі; д) кістках.

10. До остеотропних радіонуклідів належать: а) стронцій, кальцій, барій, радій, ітрій, цирконій, плутоній; б) церій, лантан, прометій; в) тритій, вуглець, залізо, полоній; г) калій, рубідій, цезій; д) ніобій, рутеній; е) йод.

11. До радіонуклідів, що затримуються в печінці і скелеті належать: а) стронцій, кальцій, барій, радій, ітрій, цирконій, плутоній; б) церій, лантан, прометій; в) тритій, вуглець, залізо, полоній; г) калій, рубідій, цезій; д) ніобій, рутеній; е) йод.

12. До радіонуклідів, що затримуються в печінці і скелеті належать: а) стронцій, кальцій, барій, радій, ітрій, цирконій, плутоній; б) церій, лантан, прометій;

в) тритій, вуглець, залізо, полоній; г) калій, рубідій, цезій; д) ніобій, рутеній; е) йод.

13. До радіонуклідів, які рівномірно розподіляються в організмі належать: а) стронцій, кальцій, барій, радій, ітрій, цирконій, плутоній; б) церій, лантан, прометій; в) тритій, вуглець, залізо, полоній; г) калій, рубідій, цезій; д) ніобій, рутеній; е) йод.

14. До радіонуклідів, які залишаються в м’язах належать: а) стронцій, кальцій, барій, радій, ітрій, цирконій, плутоній; б) церій, лантан, прометій; в) тритій, вуглець, залізо, полоній; г) калій, рубідій, цезій; д) ніобій, рутеній; е) йод.

15. До радіонуклідів, які залишаються в селезінці та лімфатичних вузлах належать: а) стронцій, кальцій, барій, радій, ітрій, цирконій, плутоній; б) церій, лантан, прометій; в) тритій, вуглець, залізо, полоній; г) калій, рубідій, цезій; д) ніобій, рутеній; е) йод.