Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит.до зал.2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Студент повинен вміти:

1. використовувати категорії «національне самоусвідомлення», «національний характер», «ментальність», «національна ідея» в філософському осмисленні взаємодії особистості в суспільстві;

2. аналізувати головні поняття спецкурсу: «духовність», «культура», «ментальність», «національна самосвідомість», «національна ідея, «національний характер», «національне виховання та самовиховання», «загальнолюдські цінності» з точки зору видатних філософів, культурологів, соціологів, українознавців.

3. відпрацьовувати власні уявлення про механізми психолого-педагогічного виховання національної самосвідомості особистості, вплив на них гуманістичних духовних цінностей та ідеалів, світоглядних компонентів; 4. враховувати зумовленість результатів виховання національної самосвідомості культурно-історичними, національними традиціями, втіленням загальнолюдських цінностей в національні.

2. Зміст дисципліни і структура курсу

2.1. Програма спецкурсу "Національна самосвідомість як загальнолюдська цінність" Модуль і. Національна самосвідомість у системі загальнолюдських цінностей.

Тема 1. Самосвідомість як "самоусвідомлення" сутності й сенсу людського буття.

Витоки проблеми самосвідомості й зокрема національної самосвідомості. Сучасна філософія про сутність людини, сенс і призначення її буття. Станов­лення людини як вільної творчої особистості. Свідомість і самосвідомість. Самосвідомість як "почуття-я", "самоусвідомлення" сутності й сенсу людсь­кого буття, особистісного призначення та ролі у світі. Духовність людини. Сутність людини як сукупності всіх форм вільної творчої особистості, інтегрованої в соціальність. Реалізація сутнісних сил людини – сенс і призначення людського буття через самоусвідомлення свого "я", місця у світі.

Тема 2. Культура—спосіб буття людини у світі. Духовні виміри культури та її цінності.

1. Поняття культури. Матеріальна і духовна культура. Духовні цінності. Куль­тура як витворення і переживання цінностей. Культура, пізнання, свідомість та самосвідомість. Культура і творчість. Творення людської особистості в культурі. Культура й антикультура. Національна самосвідомість в системі загальнолюдських цінностей.

Тема 3. Національна самосвідомість і майбутнє України у світлі української ментальності.

Формування поняття ментальності. Проблема ментальності в українській культурі. Головні чинники формування української ментальності й національ­ного типу психічного життя. Українська ідея, її зміст у сучасних вимірах життя українського народу. Реалізація української ідеї в розбудові відкрито­го демократичного суспільства на основі раціонально вироблених і апробо­ваних практикою загальнолюдських цінностей зі збереженням кращих рис національної ментальності. Політичний дискурс і комунікативна етика — ос­нова розбудови українського суспільства, досягнення національної злагоди.

Модуль II. Психологічні основи виховання національної самосвідомості молоді.

Тема 4. Психологічні основи національної самосвідомості.

Виховання національної самосвідомості громадян — життєва необхідність існування людства. Головні відмінності індивідуального й національного ха­рактеру людини. Національний характер як стале психічне утворення. Вплив релігії на зміст національного характеру. Психологічно-педагогічні методи виховання національної самосвідомості. Традиції як соціально-психологічний механізм виховання національної самосвідомості. Психологічний стрижень українського національного ідеалу. Чинники української емотивності.