Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
72-78.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
161.58 Кб
Скачать

78 Відмінність факторингових відносин від схожих.

Відмінності факторингу від схожих угод можна коротко об'єднати в три групи:

відсутність застави,

зниження ризиків компанії-постачальника,

управління дебіторською заборгованістю.

Відсутність застави. При укладанні договору факторингу факторингова компанія не вимагає надання застави, відкриття розрахункових рахунків постачальника і його дебіторів в одно-му зі своїх відділень, а також не проводить тривалої перевірки платоспроможності клієнта. Боржниками факторингової компа-нії при факторинговому обслуговуванні постачальника стають його дебітори, а не підприємство-постачальник. При кредиту-ванні факторингові компанії за допомогою застави страхуються від можливості неповернення своїх коштів. При факторингу аналогічним страхувальним заходом для факторингової компа-нії є розподіл кредитного ризику між більшою кількістю дебіто-рів постачальника. За рахунок цього знижується ймовірність того, що сума коштів, яка видана факторинговою компанією по-стачальнику, не буде повернута повністю.

Зниження ризиків компанії-постачальника. При факторингу факторингова компанія бере на себе значну частину ризиків свого клієнта, зокрема ризики ліквідності, кредитні, валютні й відсоткові ризики. Під кредитними ризиками при факторингу розуміється можливість несплати дебіторами поставок з відстроченням плате-жу. Після укладання факторингового договору й надання фінансу-вання підприємству-клієнту факторингова компанія повністю несе всі збитки, пов'язані з ненадходженням плати від дебіторів. Поста-чальник же може таких збитків уникнути, тому що вже одержав від банку 60–90 % від вартості контракту.

Іноді факторингова компанія, прагнучи убезпечити себе від кредитних ризиків, укладає договір факторингу з регресом. Відпо-відно до цього договору при несплаті поставки протягом певного періоду факторингова компанія має право здійснити зворотне пе-ревідступлення грошової вимоги постачальнику (щодо одного або кількох дебіторів) і зажадати від нього суму заборгованості щодо цих дебіторів. Вартість факторингу при цьому нижча.

Зниження валютних ризиків означає можливість негайно конвертувати у валюту кошти, отримані від факторингової ком-панії. Цей аспект факторингових послуг важливий для компаній, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю.

Факторинг дозволяє уникнути відсоткових ризиків. Вони ви-никають у випадку, коли компанія за рахунок залучення креди-тів намагається заповнити дефіцит обігових коштів, викликаний відстрочкою платежів. Через те, що відсоткова ставка за корот-котерміновими кредитами насамперед залежить від ситуації на ринку позикових коштів, тому підприємства не застраховані від різкого здорожчання кредитних ресурсів.

При укладанні ж безстрокового договору факторингу фак-торингова компанія гарантує постачальнику, що вартість на-даваних грошових ресурсів буде залишатися незмінною про-тягом досить тривалого періоду часу (наприклад, протягом півроку або року). Цей аспект факторингового обслуговуван-ня є додатковим стабілізуючим фактором для бізнесу поста-чальника.

Управління дебіторською заборгованістю. Важливою осо-бливістю факторингу є те, що факторингова компанія не тількиздійснює фінансування поставок у кредит, але й управляє дебі-торською заборгованістю клієнта. Постачальнику регулярно на-даються регулярні звіти щодо стану дебіторської заборгованос-ті: про поставки, зареєстровані за певний період; про рух коштів постачальнику; про надходження коштів від дебіторів; про ста-тистику платежів щодо кожного дебітора; про стан простроченої заборгованості.

Крім того, за необхідністю факторингова компанія зв'язу-ється з покупцями (наприклад, якщо терміни оплати товару минули). Таким чином, факторингова компанія звільняє клієн-та від роботи з відстеження своєї дебіторської заборгованості.

Докладніше порівняння фінансування при факторингу з ін-шими кредитними продуктами представлено в табл. 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]