Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухгалтерський облік ТНЕУ.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

11.1. Облік власного капіталу.

Власний капітал підприємства - це частина в активах підприємства, яка залишається після вирахування усіх його зобов'язань. Власний капітал складається із статутного, пайового, додаткового, резервного, нерозподілених прибутків (непокритих збитків). Зменшують власний капітал величини неоплаченого капіталу і вилученого капіталу.

Загальна схема власного капіталу:

Статутний капітал - це зафіксована в засновницьких документах загальна вартість активів, що є внеском засновників (учасників) до капіталу підприємства. Вкладами учасників і засновників можуть бути: -будівлі, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності; -цінні папери; -нематеріальні активи; -грошові кошти.

Забороняється використовувати для формування статутного капіталу бюджетні кошти, кошти, отримані в кредит і під заставу, а також векселі.

В бухгалтерському обліку на суму внесків засновників в статутний капітал підприємства роблять записи за кредитом рахунку 40 "Статутний капітал" в кореспонденції з дебетом рахунків:

31 "Рахунки в банках" - на суму внесених грошових коштів

15 "Капітальні інвестиції" - на суму внесених основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів

20, 22, 28 - на вартість внесених матеріальних активів.

Після надходження останнього внеску і досягнення розміру капіталу, зазначеного у статутних документах, записи на рахунку 40 "Статутний капітал" можуть бути зроблені лише за рішенням правління підприємства про збільшення або зменшення статутного капіталу.

Акціонерне товариство створює статутний капітал за рахунок внесків засновників в обмін на випущені товариством акції. Загальна номінальна вартість випущених акцій визначає розмір статутного капіталу. Збільшення капіталу акціонерного товариства регулюється Законом України "Про господарські товариства" і здійснюється шляхом випуску нових акцій або збільшення номінальної вартості акцій.

Неоплачений капітал - сума заборгованості власників (засновників) за внесками до статутного капіталу. Для обліку такої заборгованості призначений рахунок 46 "Неоплачений капітал" за дебетом якого відображається заборгованість засновників за внесками до статутного капіталу, за кредитом - погашення такої заборгованості.

Учасник повинен повністю внести свій внесок не пізніше року з дня державної реєстрації товариства. У разі невиконання цих зобов'язань він повинен за час прострочення сплатити штраф у розмірі 10% річних з недовнесеної суми, якщо інше не передбачене статутними документами.

Після реєстрації акціонерного товариства на суму акціонерного капіталу робиться запис:

Дт 46 "Неоплачений капітал" Кт 40 "Статутний капітал".

Фактично отримані внески акціонерів відображаються записами: Дт 31, 30, 15 і т.д. Кт 46

Акції акціонерного товариства можуть випускатися як за номінальною вартістю, так і вищою від номінальної. Якщо акції випускаються за вартістю, вищою від номінальної, то статутний капітал товариства збільшується на номінальну вартість акцій, а на різницю між продажною вартістю випуску і його номінальною вартістю виникає емісійний дохід. В цьому випадку робиться запис:

Дт 46 Кт 421 "Емісійний дохід"

Пайовий капітал - це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб (пайових внесків), добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності згідно із засновницькими документами.

До підприємств, капітал яких формується за рахунок пайових внесків, належать:

-підприємства споживчої кооперації;

-кредитні спілки;

-житлово-будівельні кооперативи;

-КСП.

Для обліку та узагальнення інформації при суми пайових внесків передбачений рахунок 41 "Пайовий капітал".

Інший вкладений капітал - це капітал, вкладений засновниками підприємства (крім акціонерного товариства), який перевищує розмір статутного капіталу, інші внески, здійснені без рішення про зміни розміру статутного капіталу. В обліку інший вкладений капітал обліковується на рахунку 422 "Інший вкладений капітал".

Вилучений капітал - фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

Акції власної емісії можуть купуватися з метою:

-подальшого їх продажу;

-розподілу серед своїх працівників;

-анулювання.

У результаті викупу акцій відбувається зменшення активів підприємства і власного капіталу. Така операція на відміну від купівлі цінних паперів інших підприємств, не є придбанням активів. Викуплені акції не дають права голосу, прав на отримання дивідендів, а також прав на частку активів підприємства під час його ліквідації. За викупленими акціями дивіденди не нараховуються і не виплачуються. Викуплені акції повинні бути продані або анульовані в термін не більше одного року.

Викуплені акції обліковуються на рахунку 45 "Вилучений капітал".

Вартість власних акцій, викуплених у акціонерів, відображається записом:

Дт 451 "Викуплені акції" Кт 30, 31

При перепродажі акцій або розповсюдженні серед своїх працівників роблять

запис:

Дт 30, 31 Кт 451 "Вилучені акції" - на номінальну вартість акцій

Кт 421 "Емісійний дохід" - на суму, що перевищує номінальну

вартість акцій.

При анулювання акцій роблять запис:

Дт 40 - на номінальну вартість акцій

Дт 421 - на суму, що перевищує номінальну вартість акцій Кт 451 - на фактичну суму викуплених акцій.

Додатковий капітал підприємства, крім згаданих вище випадків, може виникати у випадку:

-дооцінки активів (рахунок 423 "Дооцінка активів")

-безоплатного одержання активів (рахунок 424 "Безоплатно одержані необоротні активи").