Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPU_RNP_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать
  1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів – 2

Галузь знань

__0302 міжнародне право_

(шифр і назва)

Нормативна

Напрям підготовки

__6.030201 міжнародні відносини_

(шифр і назва)

Модулів – 2

Спеціальність (професійне

спрямування): міжнародні відносини

Рік підготовки:

Змістових модулів – 8

1

1

Семестр

Загальна кількість годин – 61

1-й

1-й

Лекції

Тижневих годин для денної форми навчання:

аудиторних – 1.3

самостійної роботи

студента - 48

Освітньо-кваліфікаційний рівень:

бакалавр

14 год.

8 год.

Практичні, семінарські

10 год.

4 год.

Самостійна робота

48 год.

62 год.

Вид контролю:

поточний контроль: - на семінарських заняттях,

семестровий контроль: - диференційований залік

  1. Мета і завдання навчальної дисципліни

Програма вивчення студентами "Історія держави і права України" розрахована на студентів-міжнародників і викладається на першому курсі.

Історія держави і права України закладає базові засади юридичної освіти, готує студентів до вивчення галузевих юридичних дисциплін. Вивчення курсу дає можливість усвідомити процеси зародження, розвитку та функціонування української державності та права у найрізноманітніших аспектах їх взаємодії. Існує певний зв’язок між цим курсом та теорією держави і права та іншими дисциплінами. Проте принципова відмінність полягає у тому, що кожна з них має свій предмет і об’єкт дослідження. Якщо теорія держави і права вивчає загальні закономірності розвитку держави і права різних народів та історичні типи держави, то курс історії держави і права України вивчає історичні закономірності розвитку і становлення державно правової системи в Україні. Історія держави і права України використовує узагальнення і понятійний апарат, розроблений теорією держави і права. А теорія в свою чергу застосовує висновки історії держави і права України, таким чином розробляючи перспективи розвитку державності в Україні.

Як історична наука, запропонований курс тісно пов’язаний з розвитком економіки, політики, культури, науки та інших галузей людської діяльності.

Політичне та економічне зміцнення Української держави, її входження до Європи стає неможливим без духовного, інтелектуального та правового оновлення суспільства. Невичерпане джерело самовизначення та самотворення нації – вивчення багатовікової історії держави і права України. Право – це частина культури народу, тому його вивчення в історичному плані покликане піднести на вищий рівень правосвідомість всього народу.

Метою вивчення навчальної дисципліни є формулювання знань про виникнення, становлення та функціонування органів влади, управління, суду і місцевого самоврядування в Україні, її правової системи на різних етапах вітчизняної історії.

Завдання дисципліни є пізнання й пояснення історії державно-правового розвитку в Україні; визначення стійких тенденцій, закономірностей розвитку історико-правових явищ; формування національної свідомості, високих моральних і правових цінностей, поваги до минулого українського народу та віри в його майбутнє.

Студент повинен знати:

  • предмет історії української державності. Її місце в системі історичних, загально юридичних та спеціальних дисциплін, співвідношення з іншими правовими дисциплінами;

  • загальнонаукові та спеціальні методи пізнання і вивчення історії держави і права України;

  • періодизацію навчального курсу, його історіографію. Значення історичних і правових джерел та права України, їх аналіз та структуру;

  • стан основних проблем розвитку науки історії держави і права України;

  • історію кодифікації права України.

Студент повинен вміти:

  • використовувати історичний досвід української держави і права в практичній діяльності під час підготовки пропозицій по створенню демократичної правової держави в Україні;

  • аналізувати правові акти та інші історичні документи за допомогою системи наукових методів (історичного, порівняльного, діалектичного та ін.);

  • використовуючи історико-правові знання, самостійно розробляти необхідні прогнози в галузі суспільно-політичних відносин, які склались в державі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]