Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кпу новейші сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Стаття 6 Конституції України проголошує, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову. Всі три гілки державної влади є самостійними, кожна з них діє в межах своєї компетенції, встановленою Конституцією і законами України. Існування судової влади поруч із законодавчою і виконавчою є ознакою демократичної держави. І тому важливим є визначення поняття судової влади та основного її призначення в системі розподілу влад і в суспільстві, а також розкриття змісту правосуддя як виду державної діяльності.

Аналіз конституційних засад організації і діяльності судової влади в Україні передбачає визначення поняття конституційних принципів правосуддя в Україні. Згідно з розділом 8 Конституції України „Правосуддя” потрібно вказати перелік цих принципів та розкрити зміст кожного з них. Наступним важливим аспектом даного питання є визначення принципів побудови органів судової влади, відповідно до ЗУ „Про судоустрій та статус суддів”.

Правосуддя в Україні згідно з Конституцією України здійснюють професійні судді. Судді є носіями судової влади. Тому слід розкрити зміст конституційно-правового статусу суддів в Україні. Конституційно-правовими актами, які регламентують статус суддів, є Конституція України, ЗУ „Про судоустрій та статус суддів” та інші. Відповідно до цих актів необхідно визначити поняття судді як посадової особи, вимоги щодо цих посадових осіб, їх повноваження та обов’язки, а також охарактеризувати принципи та гарантії діяльності суддів. Для більш повного вивчення цього питання необхідно розглянути конституційно-правовий статус об’єднань суддів України.

Порядок призначення та обрання суддів на їх посади необхідно розглянути згідно з ЗУ „Про судоустрій та статус суддів”. Потрібно зазначити підстави, за яких припиняються повноваження суддів.

Важливим теоретичним аспектом даної теми є визначення поняття системи судової влади в Україні. Як будь-яка система, система судової влади має внутрішні елементи, тобто певну внутрішню структуру. Так, згідно з Конституцією України здійснення правосуддя в Україні покладається на органи судової влади. ЗУ „Про судоустрій та статус суддів” визначає правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні, систему судів загальної юрисдикції, основні вимоги щодо формування корпусу професійних суддів та регламентує інші питання судоустрою.

Відповідно до Конституції України та ЗУ „Про Вищу раду юстиції” потрібно визначити конституційно-правовий статус Вищої ради юстиції в Україні: визначення поняття Вищої ради юстиції, конституційного складу, порядку призначення членів Вищої ради юстиції, функції і повноваження. А також необхідно визначити обсяг питань, які належать до відання Вищої ради юстиції.

Дайте визначення понять:

Правосуддя, судова система, адміністративні суди, судова влада, функції судової влади, конституційні принципи правосуддя, принцип спеціалізації, принцип територіальності, суд, суддя, конституційно-правовий статус суддів, професійні судді, присяжні, народні засідателі, гарантії діяльності суддів, недоторканність суддів, система судової влади, суди загальної юрисдикції, акти органів судової влади, право на судовий захист, кваліфікаційні комісії суддів, Вища рада юстиції.