Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУК.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать
    1. Покровська церква у Пархомовці

Перший Покровський храм був побудований в 1704 році, потім, замість білого, вкритого соломою храму, граф Подгоричани побудував великий храм з 5 куполами й 3престолами.

Після смерті графа Варвара Подгоричани побудувала кам'яний храм, який був

освячений в 1808 році. Покровський храм входить до ансамблю садиби у Пархомівці.

Будівництво споруди почалося на початку XIX століття. Церква побудована за проектом архітектора П.А.Ярославського в стилі класицизму, цегельна, оштукатурена, хрестова в плані, однокупольна.

Особливістю спорудження є дві дзвіниці, розташовані по поздовжній осі над східною й західною гілками, що є своєрідною інтерпретацією трьохкупольного храму, відгомоном української архітектури XVII в. Особливістю інтер'єра є хори в трьох галузяхспорудження. Зберігся живопис на вітрилах і над головним входом. Освячена церкву була в 1808 році.

1.2. Введенська церква

Своєрідним подарунком рідному місту була Введенськацерква, що була побудована за проектом Петра Антоновича Ярославського у 1774-1784 роках.

Є дзвіницею Покровського собору і розташована біля головного входу в собор. Споруджена у стилі класицизму з елементами бароко, цегляна, обштукатурена, кругла в плані.

Має центричну пірамідальну композицію і складається з трьох ярусів, встановлених на невисокому цоколі. Споруда надзвичайна гармонійна, відрізняється прекрасними пропорціями кожного ярусу та чіткістю силуету.

1.3 Палац у Старому Мерчику

«Слобожанський Версаль» був побудований у 1776-1778 рр. Є частиною садиби Шидловського.

Цегляний, оштукатурений. В основі плану - витягнутий прямокутник з криволінійними торцями, двоповерховий з підвалом, перекриття плоскі, планування уздовж паркового фасаду анфіладне, в інших частинах вільна з приміщеннями криволінійної форми.

Фасади прикрашені рустами і скульптурними вазами на п'єдесталах в напівциркульних нішах, барельєфними композиціями над нішами і вікнами першого поверху, ліпними гірляндами під вікнами другого поверху торцевих стін. Над портиками і торцевими стінами - ступінчасті фронтони. В інтер'єрі частково збереглися декоративні оздоблення парадного другого поверху у вигляді ліпних прикрас. Архітектурна композиція пам'ятника своєрідна і підкреслено індивідуальна.

Лаконічність форм, вишуканість планового рішення і пропорції фасадів ставлять палац в число шедеврів зодчества України. .

ВИСНОВКИ

Підсумовуючи, можна сказати, що ідеї і творчість першого харківського професійного архітектора Петра Антоновича Ярославського сильно вплинули на архітектурний розвиток всієї харківської губернії. Побудовані за його проектами будинки сформували «обличчя» Харкова на ціле XIX століття.

Крім того, Петро Ярославський став родоначальником слобідсько-української класицистичної школи і, викладаючи у харківських архітектурних класах, зміг підготувати багато гідних наступників, серед яких були С.Чернишев і В.Лобачевський.

Після себе Петро Антонович залишив велику культурну спадщину, яка стала основою для майбутніх архітекторів.