Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Секції, табори, ДЮСШ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Легка атлетика у літніх оздоровчих таборах

Робота з легкої атлетики у оздоровчому таборі передбачає вирішення таких завдань:

  1. Зміцнення здоров'я, сприяння нормальному розвиткові і загартовуванню дітей.

  2. Підготовка до складання державних тестів фізичної підготовленості населення України.

  3. Вивчення та удосконалення техніки легкоатлетичних вправ.

  4. Прищеплення інтересу до занять фізичною культурою і спортом.

  5. Формування санітарно-гігієнічних і організаторських навичок з фізичної культури.

Перебування дітей у таборі треба використати для розвитку у них моральних і вольових якостей і для військово-патріотичного виховання.

Плануючи роботу, треба поцікавитися, які уміння і навички набули діти на класних і позакласних заняттях у школі. Для подальшого розвитку й удосконалення цих умінь і навичок організовують загально-табірний гурток з легкої атлетики або легкоатлетичні групи.

Особливості організації роботи у оздоровчих таборах

Організовувати і проводити заняття у загально табірному гуртку і легкоатлетичних групах повинен керівник фізичного виховання. У групах допускаються самостійні заняття під керівництвом дітей, що займаються легкою атлетикою в групах ДЮСШ, яких повинен контролювати керівник з фізичного виховання. Заняття гуртків і груп та змагання заносять до плану спортивно-масової роботи зміни. У таборі можна проводити змагання з окремих видів легкої атлетики, особисті першості у дні «бігуна», «стрибуна», «метальника», спартакіаду зміни під час спортивної частини свята закриття табору.

На заняттях у загально табірному гуртку, легкоатлетичних групах і на змаганнях дітей розподіляють на три вікові групи: 10-11, 12-13 і 14-15 років. Діти повинні самі проводити змагання; у суддівстві можуть брати участь керівник фізичного виховання, вожаті, педагоги-вихователі, батьки, представники шефських і спортивних організацій.

Зміст та організація роботи з легкої атлетики у дитячо-юнацьких спортивних школах.

Дитячо-юнацькі спортивні школи є провідними базами охоплення дітей, підлітків і юнаків систематичними заняттями спортом, виховання кваліфікованих юних спортсменів і підготовки громадського активу для шкільних колективів фізичної культури, зокрема громадських інструкторів і суддів по спорту. ДЮСШ можуть бути комплексними (два - чотири види) і спеціалізованими (з одного виду спорту). їх створюють при відділах народної освіти, добровільних спортивних товариствах, спортивних клубах відомств, навчальних закладів і на великих підприємствах.

Задачі роботи з легкої атлетики у дюсш та сдюшор

Для успішного вирішення завдань, поставлених перед ДЮСШ, керівники і тренерсько-викладацький склад повинні приділяти велику увагу.

  1. Створенню умов для регулярних цілорічних занять легкою атлетикою.

  2. Чіткому, добре організованому відбору здібних юних спортсменів для майбутньої їх спеціалізації.

  3. Систематичній виховній роботі з учнями, прищепленню їм навичок спортивної етики, дисципліни, колективізму.

  4. Організації навчально-виховного процесу на базі передової практики і наукових досягнень у галузі спорту для удосконалення спортивної майстерності і вольових якостей учнів.

  1. Систематичному проведенню спортивних змагань і активній участі учнів у змаганнях свого колективу, району, міста та країни.

  2. Створенню умов для оволодіння необхідними теоретичними знаннями як важливому фактору підвищення якості і продуктивності занять легкою атлетикою.

  3. Залучення батьківського активу до регулярної участі в організації навчально-виховної роботи школи.

Зміст і цілеспрямованість навчального процесу у школі визначає програма. В окремих випадках до неї вносять зміни відповідно до кліматичних умов, матеріальної бази школи тощо.