Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

Колійні та сигнальні знаки

3.32. Біля головних колій встановлюються сигнальні й колійні знаки. Біля стрілочних переводів та в інших місцях з'єднання і пересічення колій встановлюються граничні стовпчики. Для позначення меж залізничної смуги відведення та схованих споруд у земляному полотні встановлюються особливі знаки.

Сигнальні знаки встановлюються з правого боку за напрямком руху, а колійні - з правого боку за відліком кілометрів на відстані не менше 3100 мм від осі крайньої колії.

У виїмках (крім скельових) та на виходах з них (на довжині 100 м) колійні знаки встановлюються на відстані не менше 5700 мм від вісі крайньої колії. На електрифікованих ділянках сигнальні й колійні знаки можуть установлюватись на опорах контактної мережі, крім тих опор, на яких установлені світлофорні головки, комплектні трансформаторні підстанції, роз'єднувачі й розрядники контактної мережі.

Граничні стовпчики встановлюються посередині між коліями в тому місці, де відстань між осями колій, що сходяться, - 4100 мм. На існуючих станційних коліях, на яких не обертається рухомий склад габариту Т, дозволяється зберігати відстань 3810 мм. На перевантажувальних коліях із звуженим міжколійям граничні стовпчики встановлюються в тому місці, де ширина міжколійя досягає 3600 мм.

На кривих ділянках колії ці відстані повинні бути збільшені відповідно до норм, установлених інструкцією із застосування габаритів наближення споруд.

Сигнальні, колійні й особливі знаки повинні мати розміри, колір та форму, передбачені Інструкцією із сигналізації на залізницях України.

Розділ 4 Споруди та пристрої локомотивного й вагонного господарств

4.1. Розташування й технічне оснащення депо, баз для ремонту, пунктів технічного обслуговування й екіпірування рухомого складу й інших споруд та пристроїв локомотивного й вагонного господарств мають забезпечувати виконання встановленого обсягу перевезень, ефективне використання рухомого складу, високу якість ремонту й технічного обслуговування з дотриманням норм простою й періодичності їх виконання, підвищення рівня механізації й автоматизації робіт і дотримання безпечних умов праці.

4.2. Порядок експлуатації й ремонту споруд та пристроїв локомотивного й вагонного господарств підприємств промислового залізничного транспорту визначається місцевими інструкціями та нормативними актами.

4.3. На підприємствах промислового залізничного транспорту повинні бути в постійній готовності відбудовні засоби, які потрібні для поновлення руху й ліквідації наслідків зіткнень і сходу з рейок рухомого складу. Кількість відбудовних засобів установлюється Укрзалізницею. Підприємства промислового залізничного транспорту, що не мають відбудовних засобів, укладають договори з відділками залізниць або залізницями на виконання відбудовних робіт силами й засобами відбудовних поїздів залізниць.

Забороняється займати рухомим складом колії постійної стоянки відбудовних поїздів та іншого рухомого складу, призначеного для ведення відбудовних робіт.

Розділ 5 Споруди та пристрої станційного господарства

5.1. Колійний розвиток підприємств промислового залізничного транспорту та їх технічне оснащення, в тому числі залізничних станцій, мають забезпечувати своєчасне обслуговування виробничих цехів, дільниць перевезеннями, виконання у визначені строки операцій з приймання та відправлення поїздів, маневрової роботи, навантаженню та вивантаженню вантажів, обробці составів і вагонів, ефективного використання технічних засобів, забезпечення охорони праці та безпеки руху поїздів.

5.2. Пасажирські й вантажні платформи, розташовані на коліях із змішаним рухом пасажирських і вантажних поїздів на прямих ділянках, мають відповідати таким нормам висоти і відстані від осі колії:

1100 мм від рівня верху голівок рейок для високих платформ;

200 мм від рівня верху голівок рейок для низьких платформ;

1920 мм від осі колії для високих платформ;

1745 мм від осі колії для низьких платформ.

На кривих ділянках ці відстані визначаються за нормами, встановленими "Инструкцией по применению габаритов приближения строений".

У процесі експлуатації допускаються зміни вказаних розмірів у таких межах:

по висоті до 20 мм - у бік збільшення й до 50 мм - у бік зменшення;

по відстані від осі колії до 30 мм - у бік збільшення й до 25 мм - у бік зменшення.

Висота пасажирських та вантажних платформ, більша за встановлену величину, і відстань від осі колії, менша встановленого розміру, допускаються Інструкцією із застосування габаритів наближення споруд залежно від призначення колій, біля яких вони розташовані, типу рухомого складу, що обертається, та швидкості руху.

Переходи через колії на станціях обладнуються пішохідними настилами, покажчиками й попереджувальними написами, а при потребі - автоматичною сигналізацією.

5.3. Службові будівлі і приміщення, розраховані для розміщення працівників, пов'язаних з рухом поїздів та маневровою роботою (чергових станцій, начальників змін, диспетчерів, працівників СЦБ і зв'язку та ін.), а також станційні пости, з яких безпосередньо проводиться управління стрілками та сигналами, повинні бути зручними для роботи і мати хороший огляд колій та горловин.

5.4. Приміщення станційних постів електричної централізації та стрілочних постів повинні мати необхідні сигнальні прилади, інвентар, інструменти та матеріали за нормами, встановленими директором підприємства промислового залізничного транспорту.

5.5. Підприємства промислового залізничного транспорту і їх станції залежно від обсягу роботи повинні бути обладнані диспетчерським внутрішньостанційним зв'язком, маневровим й іншими видами радіозв'язку й пристроями гучномовного оповіщення для передачі вказівок і сигналів про маневрові переміщення, а також для переговорів начальників змін, диспетчерів, чергових станцій, складачів поїздів, машиністів маневрових локомотивів, працівників колії, що використовують колійні і снігоочисні машини, та інших працівників з питань організації маневрової роботи, технічного обслуговування і ремонту вагонів.

5.6. Сортувальні гірки мають бути обладнані світлофорною сигналізацією, радіозв'язком та пристроями двобічного паркового зв'язку для переговорів і передачі машиністам гіркових локомотивів, бригадам складачів поїздів та іншим працівникам необхідних вказівок.

Сортувальні гірки, в залежності від обсягу роботи, обладнуються пристроями механізації й автоматизації розпуску вагонів, гірковою централізацією стрілок, гірковою автоматичною локомотивною сигналізацією і пристроями для передачі й пересилання необхідних документів. Усі стрілки, включені до гіркової централізації, мають бути обладнані пристроями механізованого очищення або сніготанення. На станціях з автоматизованими і механізованими гірками повинні бути майстерні й механізовані площадки для технічного обслуговування й ремонту гіркового обладнання.

5.7. Освітлення території станцій, споруд і пристроїв станційного господарства, місць проведення навантажувально-розвантажувальних та маневрових робіт, екіпірування технічного обслуговування і ремонту рухомого складу, переїздів та інших об'єктів промислового залізничного транспорту має відповідати діючим галузевим нормам штучного освітлення об'єктів залізничного транспорту.

Зовнішнє освітлення не повинно впливати на чітку видимість сигнальних вогнів.