Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глосар_й 03.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Тема 3. Грошовий оборот і грошова маса, що його обслуговує

Основні скорочення: Г. – гроші; Д. – депозити; Е. – емісія.

Банківські ресурси – сукупність грошових засобів, що знаходяться в розпорядженні банків і використовуються ними для кредитних й інших активних операцій.

Банкнотний обіг – функціонування випущених емісійним банком банківських білетів в якості засобів обігу і платежу.

Безготівковий оборот – здійснюється шляхом оплати покупок і боргів перерахуванням грошових сум по рахунках, що відкриті учасниками грошового обороту в банках, без використання грошей у готівковій формі.

Валовий національний продукт – узагальнюючий економічний показник, що виражає сукупну вартість кінцевих товарів та послуг, вироблених в країні за певний період.

Випуск Г. в обіг – це випуск грошей, який не призводить до збільшення грошової маси в обігу.

Г. агрегат – це визначена законодавством відповідно до ступеня ліквідності специфічна група ліквідних активів. НБУ з 1993 року визначає такі агрегати: Мо – готівка; М1 = Мо + депозити до запитання; М2 = М1 + строкові депозити та інші кошти; М3 = М2 + кошти клієнтів за трастовими операціями банків.

Г. база – маса грошей на балансі центрального банку, який їх безпосередньо контролює і регулює, впливаючи на загальну масу грошей. Грошова база включає всю суму готівки, випущеної центральним банком, а також коштів (резервів), які перебувають на кореспондентських рахунках у центральному банку.

Г. маса – сукупність залишків грошей, у всіх формах, які знаходяться у розпорядженні суб’єктів грошового обороту в певний момент часу. Для визначення обсягу структури грошової маси в банківській практиці застосовують набір грошових агрегатів.

Г. мультиплікатор – це величина множника (коефіцієнта), на яку збільшується кількість грошей в обігу в результаті операцій на монетарному ринку, показує максимальну кількість нових кредитних грошей, яку може утворити кожна грошова одиниця наднормативних резервів.

Г. обіг – це процес руху грошей, що обслуговує реалізацію ВНП.

Г. оборот –процес безперервного переміщення грошей між суб’єктами економічних відносин у процесі розширеного суспільного відтворення.

Г. потік – сукупність платежів, які обслуговують окремий етап (чи його частину) процесу розширеного відтворення.

Д. – грошові кошти або цінні папери (акції, облігації), які розміщуються для зберігання у кредитних установах: Д. до запитання – депозити, які їх власник може вільно зняти з рахунку в будь-який момент без попередження; Д. строкові – кошти, вкладені на певний строк та які можуть бути зняті з рахунку їх власником достороково лише у випадку попередження; Д. сертифікат – письмове свідоцтво банку, що видається юридичній особі на довгостроковий вклад ним грошових коштів.

Державні закупки – форма державного споживання, пов’язана головним чином з сплатою військових замовлень, громадських програм та функціонування капітальних вкладень в державні підприємства, яке здійснюється центральним урядом та місцевими органами влади.

Емісія Г. – випуск в обіг грошових знаків у всіх формах, призводить до збільшення грошової маси в обігу: первинна Е. – емісія грошей, що проводиться центральним банком; вторинна Е. – емісія депозитних грошей комерційними банками.

Е. безготівкових грошей – здійснюється з метою задоволення додаткової потреби підприємств в обігових коштах.

Е. готівкових грошей – являє собою їх випуск в обіг, при якому збільшується маса готівкових грошей., що знаходяться в обігу.

Експорт – продаж товарів та послуг в інші країни, передбачає надходження іноземної валюти.

Закон Г. обігу – економічний закон, зо визначає кількість грошей, необхідних для обігу.

Заощадження – частина доходів сімейних господарств, яка не використовується ними для придбання товарів та послуг, сплати податків та інших боргових зобов’язань.

Імпорт – витрати окремих осіб, фірм та уряду даної країни на придбання товарів та послуг, які виробляються в іншій країні; передбачає скорочення національної валюти на внутрішньому ринку.

Індекс цін – показник динаміки цін товарів; дає уяву щодо зміни середнього рівня цін за певний період.

Касова готівка – гроші в готівковій формі в касах підприємств, об’єднань, організацій, установ.

Кінцевий продукт – частка сукупного суспільного продукту з відрахуванням виробничого використання предметів праці.

Національний дохід – сукупність усіх доходів, одержаних сімейними господарствами від реалізації своїх ресурсів за певний період (заробітна плата, рента, процентні виплати та прибуток).

Національний продукт – сукупна вартість всіх кінцевих товарів та послуг, вироблених в економічній системі.

Потоки витрат – вихід грошей з потоку національного доходу у зв’язку зі сплатою чистих податків, зростанням заощаджень та оплатою імпорту.

Потоки ін’єкції – надходження грошей до внутрішнього ринку у зв’язку з інвестиціями фірм, державними закупками, оплатою експорту.

Поточний рахунок (до запитання) – вид рахунків в банках, які використовують для зберігання грошових коштів і здійснення розрахунків.

Резерви вільні – частина банківського резерву, що перевищує розмір обов’язкових резервів і можуть бути використані банком для активних операцій.

Резерви обов’язкові – це частка (норма у відсотках) банківських депозитів, які згідно вимог чинного законодавства чи у відповідності до діючих нормативних актів має зберігатися у формі касової готівки комерційних банків та їх депозитів у центральному банку.

Ринок грошовий – сфера реалізації вільних грошових коштів.

Ринок продуктів – ринок, на якому реалізується створений національний продукт.

Ринок ресурсів – на ньому купуються ресурси, необхідні для виробництва – робоча сила, земельні ділянки, будівлі тощо.

Трансфертні платежі –виплати приватним підприємцям і населенню з державного бюджету (субсидії, субвенції, виплати процентів по державному боргу, пенсій та допомоги на соціальні потреби) у беззворотньому порядку.

Трастові операції банків – це операції банку по управлінню майном, грошовими коштами, цінними паперами клієнтів , які виконуються банком від свого імені і за дорученням клієнта на підставі укладеної угоди.

Чистий експорт – перевищення обсягу експорту над імпортом за певний період.

Чистий імпорт – перевищення обсягу імпорту над експортом за певний період.

Чисті податки – сума податкових платежів сімейних господарств за винятком безкоштовних надходжень з бюджету.

Швидкість обігу Г. – характеризує частоту, з якою кожна одиниця наявних в обороті грошей використовується в середньому для реалізації товарів та послуг за певний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]