Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи гідроекології - теорія і практика.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
863.74 Кб
Скачать

Частина 1 (35 балів) Творчо-алгоритмічний рівень пізнання

Умови виконання завдання: дайте короткі відповіді.

1.Біологічна наука, яка вивчає водні екосистеми або їх частину як цілісну систему взаємодіючих живих і неживих компонентів?

2.Як називаються гідробіонти, які протягом свого життєвого циклу можуть змінювати водне середовище на повітряне або жити певний час серед повітряно-водяних рослин?

3.Як називається динамічна система, в якій постійно протікають фізичні, хімічні та біологічні процеси?

4.Як називають частину суходолу, що збігається з верхньою частиною надзаплавної тераси і вирівняною вододільною територією?

5.Яку назву мають водойми, водна маса яких переміщається від витоку до гирла унаслідок різниці їх положення над рівнем моря, тобто під впливом сили тяжіння?

6.Як називається сукупність живих організмів, пов’язані між собою біотичними зв’язками через потоки речовини і енергії, і неживих компонентів їх середовища, що беруть участь у процесах метаболічного обміну?

7.Угрупування організмів, що населяють товщу води морів, океанів і поверхневих водних об’єктів суші носить назву?

8.Пересолені водойми, в яких сіль перевищує 100% отримали назву?

9.Води, що відрізняються притаманними тільки їм консервативними властивостями, які вони отримали в певних районах земної кулі і які зберігаються в межах усього простору, який вони займають носять назву?

10.Як називається порівняно широкий водний простір, обмежений з двох сторін берегами материків, островів чи півостровів?

Частина 2 (16 балів) Алгоритмічний рівень пізнання

Умови виконання завдання: вставте пропущені слова, вирази, цифри тощо.

1.Найвищим рівнем організації життя на нашій планеті є ___ .

2.Космічні фактори – це, насамперед, сонячне випромінювання, до складу якого входять ____ видимого світла, до ___ ультрафіолетового та ___ інфрачервоного випромінювання.

3.Головними елементами гідросфери є ___ - природні або штучно створені об’єкти ландшафту чи геологічні структури, де зосереджується вода.

4.Головна річка разом з притоками усіх порядків формує ___ , а площа суші, з якої до неї надходить вода, називається ___ .

5.Оліготрофні озера характеризуються слабким надходженням ___ ,тому ___ в них мало і відповідно кількісно бідні бактеріо- і зоопланктон, зообентос і риби.

6.Структурно-функціональними елементами біосфери є ___ (для гідросфери відповідно ___).

7.Всі водні тварини в залежності від характеру своїх реакцій на зміну зовнішньої солоності поділяють на дві групи: ___ .

8.З підвищенням температури, солоності, кількість кисню у воді ___ .

9.Щорічно з поверхні океану випаровується ___ води.

10.До бентос них організмів відносяться також «___» - молюски, губки, водорості, які поселяються, зокрема, на поверхні штучних споруд.

Частина 3 (7 балів) Репродуктивний рівень пізнання

Умови виконання завдання: визначте, чи вірне наведене твердження(так або ні)

1.Гідроекологія не поєднує вивчення біологічних процесів та абіотичних компонентів та їх ролі у функціонуванні водних екосистем.

2.Основна мета досліджень і практичної діяльності в галузі гідро екології полягає в науковому обґрунтуванні шляхів та засобів збереження водного середовища і життя в ньому як необхідної основи існування людського суспільства та розвитку продуктивних сил.

3.Річки поділяють на гірські, які характеризуються повільнішою течією та широкими терасовими долинами, і рівнинні – з швидкою течією та вузькими долинами.

4.Серед різноманітних рухів, яким підпорядкована водна товща океану, важливе місце займають хвильові рухи, а серед них – вітрове хвилювання та припливно-відпливні рухи.

5.Болота – глибокі скупчення води, які лише частково закриті або взагалі не закриті зверху рослинністю, в яких утворюється торф.

6.За визначенням К.Мебіуса, біоценоз – це обєднання живих організмів, що відповідає за своїм складом, чисельністю видів і особин деяким середнім умовам середовища, в якому організми пов’язані взаємною залежністю і зберігаються завдяки постійному розмноженню в певних місцях.

7.Мешканців водойм із солоністю більше 40 проміле поділяють на ультрагалінні до 75-80 проміле, та гіпергалінні більше 80 проміле.

8.У житті водних організмів температура середовища відіграє важливу роль, тому що вона впливає на розвиток, розмноження, обмін речовин, біологічні цикли і інші сторони життєдіяльності.

9.Частина моря або океану, що глибоко врізається в суходіл, але вільно сполучається з ними, називається протокою.

10.По складу головного компоненту виділяють слабовапняковисті, вапняковисті, сильновапняковисті, слабокремнисті, кременисті, сильнокремнисті відклади.