Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
4.72 Mб
Скачать

Спеціальні можливості

У Microsoft Excel включені деякі можливості, що дають змогу спростити роботу і виконати необхідні обчислення.

Перша — автозаповнення таблиці. Режим Автозаполнение, що дає змогу створювати послідовності з числових чи текстових значень, практично не вводячи дані вручну, також розширений. У редакторі Microsoft Excel можливо створювати свої власні режими автозаповнення. Наприклад, якщо потрібно створити аркуші із заголовками типу Січень, Лютий, Березень і т.д., — до наших послуг режим Автозаполнение. Більше того, команда Сортировка обробляє тепер і користувацькі (тобто створені) списки Автозаполнения, тож ми завжди зуміємо відсортувати свої дані.

Друга спеціальна можливість — команда Автосуммирование, дає змогу складати числові значення одним натисканням миші, зробити це одночасно і з рядками, і зі стовпцями. За цією командою можна підбивати загальні підсумки навіть у таблицях із проміжними підсумками.

Також існує така можливість, як Подбор параметров (одержати необхідний результат, змінюючи вихідні дані) і Поиск решения (знаходження коренів рівнянь).

Ще однією цікавою особливістю редактора Excel є можливість роботи з географічними мапами Карта...

Сфери застосування

Excel, як видно з усього сказаного вище, вельми потужний інструмент для розв'язування задач, пов'язаних з масивами різноманітних даних, тому сфер його застосування чимало, починаючи від бухгалтерських і складських задач і закінчуючи розрахунками динамічних задач макроекономіки. У редакторі таблиць Excel зручно вирішувати задачі лінійної алгебри, такі як робота з матрицями й ін. Так само є всі можливості для повноцінної роботи (сортування, вибірка, зведені таблиці, аналіз) з базами даних. Завдяки наявності мови програмування в редакторі Excel можливе створення різних програм користувача, що автоматизують специфічні стандартні задачі.

Тема 12. Формули та функції в Excel. Формули

Формули – це вираз, що починається із знаку рівності і складається з числових величин, адрес осередків, функцій, імен, які сполучені знаками арифметичних операцій. До знаків арифметичних операцій, які використовуються в Excel відносяться: складання; віднімання; множення; ділення; піднесення до ступеня.

Деякі операції у формулі мають вищий пріоритет і виконуються в такій послідовності:

  • піднесення до ступеня і вирази в дужках;

  • множення і ділення;

  • складання і віднімання.

Результатом виконання формули є значення, яке виводиться в осередку, а сама формула відображається в рядку формул. Якщо значення в осередках, на які є посилання у формулах, змінюються, то результат зміниться автоматично.

Внесення змін до формули

Для внесення змін до формули клацніть мишею на рядку формул або клавішу F2. Потім внесіть зміни і натисніть кнопку Введення в рядку формул або клавішу Enter. Якщо ви хочете внести зміни до формули безпосередньо в осередку, де вона записана, то двічі клацніть мишею на осередку з цією формулою. Для відміни змін натисніть кнопку Відміна в рядку формул або клавішу Esc.

Використання посилань

Посилання однозначно визначає комірку або групу осередків робочого листа. За допомогою посилань можна використовувати у формулі дані, що знаходяться в різних місцях робочого листа, а також значення одного і того ж осередку в декількох формулах. Можна також посилатися на комірки, що знаходяться на інших листах робочої книги, в іншій робочій книзі, або навіть на дані іншого застосування. Посилання на комірки інших робочих книг називаються зовнішніми. Посилання на дані в інших застосуваннях називаються видаленими.

Переміщення і копіювання формул

Після того, як формула введена в комірку, ви можете її перенести, скопіювати або розповсюдити на блок осередків. При переміщенні формули в нове місце таблиці посилання у формулі не змінюються, а комірку, де раніше була формула, стає вільним. При копіюванні формула переміщається в інше місце таблиці, при цьому абсолютні посилання не змінюються, а відносні посилання змінюються.

При копіюванні формул можна управляти зміною адрес осередків або посилань. Якщо перед всіма атрибутами адреси осередку поставити символ “$” (наприклад $A$1), то це буде абсолютне посилання, яке при копіюванні формули не зміниться. Зміняться тільки ті атрибути адреси комірки, перед якими не коштує символ “$”, тобто відносні посилання. Для швидкої установки символів “$” в посиланні її необхідно виділити у формулі і натиснути клавішу F4.

Для переміщення формули підведіть покажчик миші до того місця межі осередку, де зображення покажчика миші змінюється з білого хрестика на білу стрілку. Потім натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, переміщайте комірку в потрібне місце таблиці. Завершивши переміщення, відпустите кнопку миші. Якщо в записі формули є адреси осередків, вони при переміщенні формули не змінюються.

Для копіювання формули підведіть покажчик миші до того місця межі осередку або блоку, де зображення покажчика змінюється з білого хрестика на білу стрілку. Потім натисніть клавішу Ctrl і ліву кнопку миші і переміщайте комірку в потрібне місце таблиці. Для завершення копіювання відпустите кнопку миші і клавішу Ctrl. Якщо в записі формули є відносні адреси осередків, при копіюванні формули вони зміняться.