Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гафрокартон стул.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
7.52 Mб
Скачать

3.3 Опис функціонального та конструктивно-технологічного рішень

Стільці використовуються для підтримки людини у відповідному положенні, використовуються усюди. Від правильно підібраного стільця залежить, наскільки комфортним буде робоча обстановка. З цього можна зробити висновок, що стільці служать не стільки елементом декору, скільки робочим інструментом. Важко собі уявити квартиру, в якій немає стільця.

До сучасних стільців пред’являються кілька вельми суттєвих вимог. Вони повинні бути максимально компактними, але щоб ця компактність не була на шкоду ергономічному вирішенні, бо постраждає людина, у котрої може скластися неправильна осанка, або гірше. Стільці не мають бути дуже високими або низьким, є спеціальні норми ергономічних вирішень для людей різних категорій . Крім того, зручні такі моделі стільців, які можна регулювати як по висоті, так і за кутом нахилу.

Не обійтися без стільця в дитячій кімнаті, із самих малих рочків коли дитина почала ходити та сидіти їй потрібен стілець для дитячих столиків зручності і т.д.. Як тільки дитина починає усвідомлено працювати за столом – малювати, читати, писати і т.д. – там необхідно придбати правильне дитяче сидіння(стілець) бо саме в дитячому віці формується осанка.. Адже багато в чому саме від нього буде залежати здоров’я підростаючого покоління.

3.4 Опис ергономічного рішення

Наші відносини з предметним світом не можуть бути обмежені замилуванням естетичними достоїнствами зовнішньої форми. Практичне призначення предметів, поводження з ними вимагають свого осмислення. Питаннями проектування зручних знарядь праці, побуту, а в цілому - створенням комфортної предметно-просторового середовища для самих різних процесів життєдіяльності людини займається ергономіка.

В її завдання входить всебічне вивчення функціональних особливостей і можливостей людини в процесі його діяльності та взаємодії з навколишніми предметами.

Людина порівнював створюваний ним предметний світ зі своїми фізичними параметрами і фізіологічними можливостями свого організму.

При розробці проекту враховувались розміри, взаємне розташування елементів, які відповідають антропометричним, фізіологічним та психофізичним даним людини.

Безпосередньо мій виріб - «Стілець», несе в собі наступні ергономічні завдання:

• зручна форма стільця;

• розподілена маса виробу, що дозволяє бути стійким;

• стильове рішення стільця, його зовнішній дизайн, який може прикрасити будь-який інтер’єр;

• зручність предмет побути людини.

3.5 Опис естетичного рішення

Зовнішня форма стільця представляє собою невелику піраміду із чотірьма рухомими елементами. При натисканні ці елементи зміщуються та утворюють місце для сидіння. Лінії стільця строгі, непластичні.

Матеріал корпуса — гофрокартон та клей, який має бежевий відтінок.

Такий зовнішній вигляд дозволяє органічно вписуватись в домашнє середовище. Проста форма не привертає зайвої уваги та не заважає процесу відпочинку чи навчання у кімнаті.

Колір матеріалу, з якого вироблено стілець, здалеку нагадує дерево, що прекрасно гармонує за справжніми дерев’яними елементами інтер’єру, навіть без особливої обробки( тонування, докрашування).