Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
use_2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

11.Причини і механізм протікання евтектичного перетворення при кристалізації двокомпонентного сплаву

Евтектичне перетворення полягає в тому, що із рідкої фази яка має евтектичну концентрацію компонентів що відповідає близько 60%)одночасно виділяється кристали твердих альфа і бета розчинів утворюючи механічну суміш – евтектику.це перетворення протікає при постійній температурі.

12.Причини зміни розчинності компонентів

лінія FE харак-зує зміну розчинності компонента В в компоненті А, а лінія GD – зміну розчинності компонента А в компоненті В із зміною температури.ці лінії назив лініями граничної розчинності(сольвусу).При пониження температури розчинність компонента А в В, і В в А зменшується внаслідок чого із перенасиченого твердого альфа-розчину виділяються атоми компонента В і утворюють зерна нової вторинної фази.Найчастіше це відбувається на межах зерен у вигляді окремих дисперсних частинок, рідше – у вигляді суцільних прошарків(плівок).

13. Причини поліморфних перетворень в металах

Причиною поліморфних перетворень в металх є кристалізація. Також такі перетворення можуть бути пов’язані з перебудовою структури металів, зміною їх магнітних властивостей.Метали кристалізуються у різних кристалічних ґратках залежно від таких зовнішніх умов, як температура і тиск, їх називають алотропними модифікаціями, а таке явище поліморфізмом. При поліморфних перетвореннях змінюється не лише тип кристалічної ґратки, але й властивості металу, при цьому властивості змінюються стрибкоподібно . Кожна модифікація має свій температурний інтервал існування. Внаслідок поліморфного перетворення утворюються нові кристалічні зерна іншої форми та розміру, тому таке перетворення називають перекристалізацією.

14. Поліморфізм заліза

Залізо має дві температури поліморфного перетворення: 911°С і 1392°С . Після затвердіння (кристалізації) при температурах 1539°С залізо має ОЦК решітки і ця модифікація позначається як δ–Fe. β і α модифікації заліза мають один і той же тип решітки – ОЦК і відрізняються тільки параметром решітки. Тому їх іноді розглядають як одну і ту ж модифікацію, хоча при перетворенні β–Fe в α–Fe залізо набуває магнітних властивостей

15 Тип кристалічної гратки і температурний діапазон існування

Оскільки основним компонентом в залізо-вуглецевих сплавах є залізо, то слід звернути увагу на властивості заліза, особливо на його поліморфізм – властивість зміню­вати тип кристалічної ґратки в твердому стані. Залізо кристалізується в кількох моди­фікаціях (α, γ, δ)

α -залізо при кімнатній температурі може розчинити 0.006%С (точка Q на діаграмі) і найбільше 0.02%С (точка P на діаграмі) при температурі 727°С.гратка об’ємноцентрована.

Мінімальна розчинність вуглецю в γ-залізі скла1дає 0.83%С при температурі 727°С (точка S на діаграмі) і максимальна – 2.14%С (точка Е на діаграмі) при температурі 1147°С.гратка –гранецентрованна.

При концентрації вуглецю 4.3%. - чистий метал Це сплав, який криста­лізується з рідкого стану при постійній температурі,. Температура кристалізації такого сплаву відповідає 1147°С. При постійній температурі 1147°С із розплаву одночасно виділяються крис­тали аустеніту і це­ментиту, утворюючи механічну суміш – (евтектику) ледебурит. Евтектика (ледебурит) є ос­новною структурною ознакою білих чавунів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]