Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Protses_obslugovuvannya1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
118.06 Кб
Скачать

У практиці підприємств ресторанного господарства використовують різні способи подавання супів.

Перший спосіб – суп отримують і доставляють до залу в одно- або багато- порційних супових мисках, які встановлюють на тацю, покриту полотняною серветкою. Розливають супи на підсобному столі або офіціантському серванті, використовуючи для цього розливну ложку, яку заздалегідь кладуть на закусочну тарілку праворуч від супової миски. Підігріту глибоку столову тарілку встановлюють на дрібну столову тарілку, беруть лівою рукою і присувають її впритул до супової миски на рівні її висоти. Під час розливу дотримуються послідовності: спочатку перекладають густу частку супу, а потім рідку. Під час порціонування супу його не можна збовтувати і треба стежити за рівномірним розподілом сметани й жиру. Подають суп з правого боку правою рукою. Якщо обслуговують двох гостей одночасно, то суп подають правою і лівою руками одночасно, але правою – праворуч одному відвідувачу, а лівою – другому відвідувачу ліворуч.

Другий спосіб – суп на роздавальній відразу отримують в глибокій столовій тарілці, доставляють на підсобний стіл, встановлюють на дрібну столову тарілку і подають на стіл правою рукою з правого боку. Цей спосіб подавання говорить про невисокий рівень обслуговування з двох обставин: - не дозволяє зберегти температуру подавання супу; - тарілки з супом незручно транспортувати тацею.

Третій спосіб – суп отримують в супових мисках і тацею доставляють до залу на підсобний стіл або сервант. У глибоку столову тарілку перекладають густу частину супу, потім розливну ложку кладуть на пиріжкову тарілку, а супову миску беруть двома руками й переливають в тарілку рухом від себе. Ставлять глибоку столову тарілку на дрібну столову тарілку і подають на стіл правою рукою з правого боку.

Четвертий спосіб – супову миску встановлюють на обідній стіл праворуч від гостя на закусочну тарілку, поруч на пиріжкову тарілку кладуть розливну ложку. Стіл офіціанти заздалегідь сервірують дрібною і глибокою столовими тарілками. Відвідувач сам наливає собі суп, або на серванті наливає частку супу в глибоку тарілку, а залишок супу встановлює на стіл у суповій мисці. Цей варіант ефективний коли відвідувача обслуговують за меню комплексних раціонів харчування.

П'ятий спосіб – суп приносять до залу у багатопорційній суповій мисці або порцеляновій супниці з розливною ложкою. Стіл сервірують столовими тарілками заздалегідь. Далі суп подають французьким способом, враховуючі правила цього способу подавання страв. Сметану в цих випадках приносять окремо. Пампушки, пиріжки, ватрушки приносять на пиріжковій тарілці і встановлюють її ліворуч за пиріжковою тарілкою для хлібу.

Шостий спосіб – прозорі і пюреподібні супи отримують і доставляють до залу в бульйонних чашках. На серванті або підсобному столі чашки встановлюють на блюдця і кладуть бульйонну або десертну ложку, ручка чашки обов’язково повернута ліворуч, а ложки – праворуч. Далі суп подають правою або лівою рукою з відповідного боку. На банкетах чашку з блюдцем встановлюють на дрібну столову тарілку. Гарнір подають на пиріжковій тарілці і становлять за тарілкою для хліба.

Сьомий спосіб – національні супи готують і подають в керамічних глечиках з кришкою або під шаром тіста замість кришки. При подаванні супу під шаром тіста його підрізають ножем навкруги горла глечика і перекладають на пиріжкову тарілку.

Цей спосіб має варіанти:

1) глечик з супом встановлюють на закусочну тарілку, приносять до столу і лівою або правою рукою встановлюють перед гостем. Стіл досервіровують дерев'яною ложкою;

2) суп отримують у глечиках, але на підсобному столі переливають в глибоку столову тарілку і подають на плиткій столовій тарілці;

3) стіл заздалегідь сервірують глибокою і плиткою столовими тарілками. Глечик з супом на закусочній тарілці встановлюють на стіл праворуч від споживача. Поруч з глечиком на пиріжкову тарілку кладуть розливну дерев'яну ложку. Споживач сам розливає собі суп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]