Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
60_voprosov_1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

41 . Сутність управління інвестиціями.

1. Управління інвестиціями - це система розробки і реа-лізації управлінських рішень на основі оцінки стану і прогнозування розвитку інвестиційного ринку з метою забезпечення найбільш ефек-тивних напрямків реалізації інвестиційної стратегії підприємства на окремих етапах його розвитку.

Основною метою інвестиційного менеджменту є забезпечення найбільш ефективних шляхів реалізації інвестиційної стратегії компанії (фірми) на окремих етапах її розвитку.

2. Виділяють слідуючт функції управління інвестиціями:

1) Дослідження зовнішнього інвестиційного середовища та прогнозування кон'юнктури інвестиційного ринку. У процесі реалізації цієї функції досліджуються: 1) правові умови інвестиційної діяльності в цілому і в розрізі окремих форм інвестицій; 2) аналізується поточна кон'юнктура інвестиційного ринку і фактори, що її визначають; 3) складається прогноз кон'юнктури інвестиційного ринку в розрізі окремих його сегментів, пов'язаних з діяльністю компанії (фірми).

2) Розробка стратегічних напрямків інвестиційної діяльності компанії (фірми) У процесі реалізації цієї функції на основі прогнозу кон'юнктури інвестиційного ринку формуються: 1) система цілей інвестиційної діяльності; 2) її основні напрямки на довгостроковий період; 3) пріоритетні завдання, які вирішуються в найближчій перспективі.

3) Розробка стратегії формування інвестиційних ресурсів компанії.

У процесі реалізації цієї функції: 1) прогнозується загальна потреба в інвестиційних ресурсах, необхідних для реалізації розробленої інвестиційної стратегії по окремих етапах її здійснення; 2) визначається можливість формування інвестиційних ресурсів за рахунок власних джерел (прибутку, амортизаційних відрахувань і т.п.); 3) виходячи з норми позичкового процента визначається доцільність залучення позикових коштів; 4) вивчається можливість використання залучених коштів (шляхом акціонування окремих інвестиційних програм); 5) забезпечення раціонального співвідношення власних і позикових коштів; 6) диверсифікація позикових джерел по окремим кредиторам з метою платоспроможності в майбутньому періоді.

4) Пошук і оцінка інвестиційної привабливості окремих реальних проектів і відбір найбільш ефективних з них.

Для цього: 1) вивчається поточне пропозиція на інвестиційному ринку; 2) відбираються для вивчення інвестиційні проекти, найбільш відповідні інвестиційної стратегії компанії; 3) по кожному інвестиційному проекту розраховується рівень прибутковості та інші показники економічної ефективності; 4) проводиться ранжування розглянутих варіантів.

5) Оцінка інвестиційних якостей окремих фінансових інструментів і відбір найбільш ефективних з них. Основу таких фінансових інструментів становлять акції та інші цінні папери. 1) Розглядаються пропозиції цих інструментів на ринку; 2) оцінюються окремі показники їх інвестиційних якостей; 3) проводяться розрахунки їх реальної ринкової вартості; 4) відбираються найбільш ефективні їх них.

6) формування інвестиційного портфеля і його оцінка за критеріями доходності, ризику і ліквідності. 1) Відбір для безпосередньої реалізації інвестиційних проектів і фінансових інструментів; 2) оптимізація пропорцій між реальними і фінансовими інвестиціями; 3) оцінка ліквідності портфеля.

7) Поточне планування та оперативне управління реалізацією окремих програм і проектів 1) Розробка календарних планів реалізації окремих інвестиційних проектів; 2) розробка бюджетів цих проектів.

8) Організація моніторингу реалізації окремих інвестиційних програм і проектів. 1) Формується система первинних спостережуваних показників; 2) визначається періодичність збору та аналізу інформації; 3) з'ясовуються причини відхилень реалізованих інвестиційних проектів від намічених термінів, обсягів, ефективності.

9) Підготовка рішень про своєчасне виході з неефективних інвестиційних проектів (продаж окремих фінансових інструментів) і реінвестування капіталу. 1) Визначення форм виходу (реалізація, акціонування і т.п.); 2) коригування інвестиційного портфеля шляхом підбору інших інвестиційних проектів або фінансових інструментів, куди реінвестується вивільняється капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]