Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі МУНІЦИПАЛЬНЕ. ТЕМА 4.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
36.58 Кб
Скачать

Що до проведення референдуму:

Місцеві референдуми призначаються відповідними місцевими радами.

Місцева рада призначає місцевий референдум на вимогу депутатів, що становлять не менш як половину від загального складу ради, або на вимогу, підписану однією десятою частиною громадян України, які постійно проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці і мають право брати участь в референдумі.

Не можна виносити питання що до ліквідації районів в місті, оскільки це загальнодержавного значення.

Виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад є, зокрема, прийняття рішення про проведення місцевого референдуму.

Секретар сільської, селищної, міської ради, зокрема, організує за дорученням ради відповідно до законодавства здійснення заходів, пов'язаних з підготовкою і проведенням референдумів. Також голова районної, обласної, районної у місті ради, зокрема, організує відповідно до законодавства проведення референдумів.

ОТЖЕ скоріш за все підстав на проведення референдуму не було оскільки ке вистачало кількісного складу депутатів та взагалі відсутню вимогу 1/10 громадян.

Що до звільнення з посади міського голови:

Методичні рекомендації щодо особливостей звільнення посадових осіб із органів місцевого самоврядування

Згідно із статтею 42 Закону України-. "Про місцеве самоврядування в Україні" ( 280/97-вр ) повковз сільського,селищного, міського голови закінчуються в момент вступу на цю посаду іншої обраної відповідно до закону особи. Повноваження сільського, селищного, міського голови у випадках, передбачених статтею 79 цього Закону (у разі його звернення з особистою заявою до відповідної ради про складання ним повноважень головщприпинення його громадянства; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; порушення ним вимог щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлених цим Законом; визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер; його смерті, а також якщо він порушує Конституцію ( 254к/96-вр ) або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень)можуть бути припинені достроково. Підстави припинення служби в органах місцевого самоврядування також визначені статтею 20 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування"

Отже підстав на звільнення теж не було Оскільки він діяв у межах повноважень (хто призначає-той і звільняє)

ЗАДАЧА 2

Голова обласної ради видав розпорядження про особливий режим управління на період опалювального сезону. Згідно з цим документом в якості виконавчих органів обласної ради були утворені управління житлово-комунального господарства, соціального захисту населення, транспорту і зв’язку, підпорядковані голові і обласній раді. Обласний прокурор вніс протест на дії голови обласної ради, вимагаючи відмінити незаконне розпорядження. Голова обласної ради відмовився скасовувати прийнятий ним акт, зазначивши, що він діяв на підставі норм Конституції України, Європейської хартії місцевого самоврядування, які гарантують організаційну самостійність органів місцевого самоврядування.

Зробіть юридичний аналіз ситуації та запропонуйте шляхи її вирішення. Чи відповідають дії голови обласної ради вимогам законодавства?

Ст. 19 КУ

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Європейська хартія МС

Стаття З

Концепція місцевого самоврядування

1. Місцеве самоврядування означає право і спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання і управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення.

Стаття 4

Сфера компетенції місцевого самоврядування

2. Органи місцевого самоврядування в межах закону мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу.

До повноважень голови обл. ради відносять :

ЗУ Про МС

19) здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів;

20) видає розпорядження у межах своїх повноважень;

А відповідно до Стаття 26. Виключна компетенція сільських, селищних, міських рад

2) утворення і ліквідація постійних та інших комісій ради, затвердження та зміна їх складу, обрання голів комісій;

3) утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск;

  1. затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів відповідно до типових штатів, затверджених Кабінетом Міністрів України, витрат на їх утримання;

  2. утворення за поданням сільського, селищного, міського голови інших виконавчих органів ради;

ОТЖЕ голова обл. ради діяв не у межах своїх повноважень офільки ці питання віднесені до вирішення виключно сіль сел міськ радою.

ЗАДАЧА З

За пропозицією голови обласної ради до складу президії ради був включений голова однієї з міських рад області, який потім розпорядженням голови облради був призначений його радником. Після цього міський голова ініціював у міській раді розгляд питання про присвоєння голові облради звання «Почесний громадянин міста» і таке рішення було прийняте більшістю голосів депутатів.

Чи відповідають дії голови обласної ради та міського голови вимогам законодавства? Який порядок формування структури обласної ради?

ЗУ Про МС

Стаття 57. Президія (колегія) районної, обласної ради

1. Районна, обласна рада може утворити президію (колегію) ради. Президія (колегія) ради є дорадчим органом ради, який попередньо готує узгоджені пропозиції і рекомендації з питань, що передбачається внести на розгляд ради. Президія (колегія) ради може приймати рішення, які мають дорадчий характер.

2. До складу президії (колегії) ради входять голова ради, відповідно заступник голови районної, районної у місті ради чи перший заступник, заступник голови обласної ради, голови постійних комісій ради, уповноважені представники депутатських груп і фракцій.

ОТЖЕ голова обл. ради не міг включити до складу президії голову однієї з міських рад в області.

Що до призначення потім його радником :

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ радника голови районної ради

I. Загальні положення

  1. Радник голови районної ради призначається на посаду і звільняється із займаної посади розпорядженням голови районної ради відповідно до Закону України „Про службу в органах місцевого самоврядування”.

  2. Радник голови районної ради безпосередньо підпорядковується голові районної ради.

  3. У своїй роботі радник голови районної ради керується Конституцією України, Законами України: „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про службу в органах місцевого самоврядування”, нормативно-правовими і законодавчими актами України, Кодексом законів про працю та цією посадовою інструкцією.

VI. Кваліфікаційні вимоги

На посаду радника голови районної ради може бути призначений працівник з вищою освітою відповідного професійного спрямування за освітньо - кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста зі стажем роботи за фахом на службі в органах місцевого самоврядування не менше 2 років або на керівних посадах у інших сферах не менше З років.

ОТЖЕ посаду радника теоретично він міг зайняти. АЛЕ відповідно зо ЗУ Про МС

  1. Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

ОТЖЕ доки він буде обіймати попередньою посаду буде діяти принцип несумісності.

Що до присвоєння звання «Почесний громадянин міста»

Стаття 25. Загальна компетенція сільських, селищних, міських рад

Сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Стаття 59. Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування

1. Рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

ОТЖЕ він міг отримати таке звання.

Що до порядку формування структури обл. ради:

Стаття 45. Порядок формування рад

  1. Сільська, селищна, міська, районна в місті (у разі її створення), районна, обласна рада складається з депутатів, які обираються жителями відповідного села, селища, міста, району в місті, району, області на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

  2. Порядок організації і проведення виборів депутатів визначається законом.

  3. Загальний склад ради визначається радою відповідно до закону про вибори.

  4. Рада вважається повноважною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального складу ради.

  5. У разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу, до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати повноваження рада попереднього скликання.

  6. У разі дострокового припинення повноважень деяких депутатів, внаслідок чого до складу ради входить менш як дві третини депутатів, до обрання необхідної кількості депутатів така рада вважається повноважною за наявності більше половини депутатів від загального складу ради

  7. Строк повноважень місцевої ради, обраної на чергових місцевих виборах, визначається Конституцією України

  8. Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах.

ЗАДАЧА4

На сесії сільської ради було прийнято рішення про не утворення виконавчих органів ради і передачу виконавчих функцій сільському голові. Своїм розпорядженням сільський голова призначив менеджера, якому доручив здійснювати управління комунальним господарством.

Прокоментуйте дії сільської ради і сільського голови. Зазначте різновиди моделей муніципального управління, поясніть специфіку їх використання в Україні.