Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vnutrishnya_pam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

1.8. Пристрої друкування

Пристрої для друкування призначенi для виведення на папiр, а в деяких випадках i на спецiальну плiвку символьної та графiчної iнформацiї. Найчастiше в ПК, як пристрої друку використовують принтери, iнколи плоттери. (мал. 9.).

Принтери бувають матричнi, струйнi та лазернi.

Найрозповсюдженi принтери матричного типу. Вони можуть працювати в текстовому або в графiчному режимi. Спосiб одерження зображення символiв у них подiбний до способу одержання зображення символiв на екранi дисплея. Друкувальна голiвка матричного принтера має 9 або 24 металевих штиркiв (голiвок), близько розмiщених по вертикалi. Одержавши сигнал вiд комп'ютера, штирки ударяють по фарбувальнiй стрiчцi i залишають на паперi вiдмiтки-крапки. Потiм голiвка пересувається на один крок лiворуч або праворуч i друкує наступний стовпець крапок. Сукупнiсть такiх стовпцiв i утворює зображення.

Iнформацiя для рядка, який друкується, зберiгасться в спецiальнiй пам'ятi принтера в закодованому виглядi. Кожнiй крапцi рядка, що друкується, в пам'ятi, вiдповiдає свiй бiт, який схема управлiння друкуванням заносить 1, якщо крапку треба друкувати, i 0, якщо крапка не друкується. В кожному положеннi друкувальної голiвки удар по фарбувальнiй стрiчцi наносять тiльки тi штирки, якi знаходяться в позицiї крапок, вiдмiчених в пам'ятi кодом 1.

На мал. 10 показано приклад зображення букви П.

Шрифти, якими друкуються символи, заносяться в постiйний запам'ятовую-чий пристрiй принтера при його виробництвi. Крiм того, iншi шрифти можуть завантажуватися в спецiальну пам'ять принтера.

Будь-який принтер, в тому числi i матричний, має двi однаковi характерис-тики: швидкiсть друкування та якiсть.

Пристрої друкування

Принтери Плоттери

Матричні Струминні Лазерні

Мал. 10.

Найвища швидкiсть матричних принтерiв досягається при використаннi "зашитих" в ньому шрифтiв. У цьому випадку одна сторiнка тексту друкується не довше 1 хв. У графiчному режимi одна сторiнка друкується повнiстю приблизно за 5 хв.

Якiсть друкування визначається роздiльною здатнiстю принтера, яка, так як i в дисплеї, виражається кiлькiстю друкованих крапок на дюйм (dri). В 9-голко-вому принтерi Epson FX-100 роздiльна здатнiсть - 244 точки на дюйм(244 dri), а в 24-голковому Epson LQ-500 - 360 dri.

В струминних принтерах зображення одержується шляхом нанесення на папiр рiдкого тонера. В них друкарськi головки - це форсунки, якi виприскують тонер на папiр. Швiдкодiя та якiсть друкування цих принтерiв краща, нiж у матричних. Крiм того, деякi моделi струминних принтерiв працюють в кольорi. Однак порiвняно з матричними струминнi принтери дорожчi i потребують систематичного i якiсного обслуговування.

Лазернi принтери забезпечують найвищу швидкiсть i найкращу якiсть порiв-няно з описаними вище типами принтерiв.

Їх принцип дiї такий: лалерний промiнь електризує поверхню друкуючого барабана. При цьому ступiнь електризацiї залежить вiд вигляду зображення, яке потрiбно друкувати. Дiлянки барабана зi змiненою полярнiстю притягують порошок тонера, який потiм наноситься на папiр.

Швидкiсть друкування лазерних принтерiв досягає 20 сторiнок за хвилину. Вони мають роздiльну здатнiсть 300, 600 i 1200 dri. Друкування цих принтерiв може бути чорно-бiлим i кольоровим.

Плоттери(ранiше їх називали графопобудувачами) використовують в основ-ному в iнженернiй практицi. Вони забезпечують друкування креслень високої якостi, в тому числi i багатоколiрне друкування.

Контрольнi запiтання

1. Якi типи друкарських пристроїв використовують в ПК?

2. В чому полягає принцип друкування символiв у матрiчному принтерi?

3. Якi основнi характеристики мають принтери?

4. Що розумiємо пiд роздiльною здатнiстю принтера?

5. В чому полягає принцип дiї струминного принтера?

6. Якi переваги мають лазернi принтери порiвняно з матричними?

7. Якi характеристики мають сучаснi лазернi принтери?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]