Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР №1 (1) - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

15. Чинники рр: сутність, види та склад чинників рр; історико-економічні чинники, сировинний чинник

Чинники регіонального розвитку - це суттєві умови, які необхідно приймати до уваги при вивченні або вирішенні конкретної проблеми регіональної економіки.

До складу чинників РР відносять: історико-економічні, територіальні, локалізований природно-ресурсний потенціал регіону, демографічні, соціально-економічні,науково-технічний прогрес, адміністративно-територіальні, транспортні, існуючу інфраструктуру.

Фактори розподіляються на види: об»єктивні та суб»єктивні, консервативні та прогресивні.

До об»єктивних факторів відносять ті, які існують поза впливом людини; до суб»єктивних - ті фактори, які можуть бути задіяні і враховані людиною залежно від її волі.

До консервативних слід віднести ЕГП, природно-ресурсний потенціал, населення і трудові ресурси, встручання держави тощо. Врахування тільки цих факторів носить інерційний характер, не пропонує для економіки регіону нових напрямків зростання і тим самим відкладає на невизначений термін використання сучаних інвестиційно-інноваційних форм розвтку.

До прогресивних відносять науково-технічний прогрес,інноваційні форми територіальної організації, неурядові, в тому числі іноземні інвестиції, фінансові ресурси, зовнішню конкуренцію, ринкову кон»юктуру, ринкові інститути тощо.

Історико-економічні фактори. Для повного і глибокого аналізу сучасного рівня регіонального розвитку необхідне врахування історичних факторів (описи природних умов, різні демографічні відомості, характеристика стану суспільного і лісового господарства, відомості про торгівлю, питання, які характеризують розвиток галузей промисловості і промислів, питання стану галузей соціальної сфери)

Сировинний чинник. Кількість, якість і сполучення ресурсів визначає сировнний потенціал території, що є важливим чинником розміщення населення і господарської діяльності. При освоєнні великих джерел природних ресурсів виникають великі промислові центри, формуються госпорські комплекси й економічні райони. Природно-ресурсний потенціал регіону впливає на його ринкову спеціалізацію і місце в територіальному поділі праці. Розміщення, умови видобутку і характер використання природних ресурсіввпливають на зміст і темпи РР.

16. Природно-ресурсні чинники: визначення понять «природні ресурси» та «природні умови», сировинний чинник, водний чинник.

Чинники регіонального розвитку - це суттєві умови, які необхідно приймати до уваги при вивченні або вирішенні конкретної проблеми регіональної економіки.

Природно ресурсні фактори - це природні умови та природні ресурси регіону.

Природні умови - це тіла і сили природи, які впливаюсть на життєдіяльність населення регіону і необхадні для отримання кінцевої продукції але безпосередньо не входять до її складу.

Природні ресурси - це тіла і сили природи, що використовуються як засоби виробництва (прдемети і засоби праці) і предмети споживання.

Сировинний чинник. Кількість, якість і сполучення ресурсів визначає сировнний потенціал території, що є важливим чинником розміщення населення і господарської діяльності. При освоєнні великих джерел природних ресурсів виникають великі промислові центри, формуються госпорські комплекси й економічні райони. Природно-ресурсний потенціал регіону впливає на його ринкову спеціалізацію і місце в територіальному поділі праці. Розміщення, умови видобутку і характер використання природних ресурсіввпливають на зміст і темпи РР.Природно-ресурсний потенціал регіону - це частина сукупності природних ресурсів, що при даному рівні економічного і технічного розвитку суспільства і вивченості території можутьбути використані і господарській та іншій діяльності людини в даний час і в перспективі

Оцінюючи водний потенціал регіону , розглядають головним чином три складові: водопостачальну, гідроенергетичну і рибогосподарську.