Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№7 асфіксія.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

Задушення петлею

Розуміють здавлення шиї петлею чи частиною іншого гнучкого предмета шляхом його затягування силою сторонніх чи власних рук людини або якихось механізмів. Переважно це вбивство, однак можливе самогубство, нечастий випадок (при попаданні в механізми, що рухаються).Петля може знаходитися в будь-якому відділі шиї.

Странгуляційна борозна переважно має поперечний напрямок, рівномірно виражена. Однак, при здавленні не затягненою петлею найбільш вираженою вона буде в центральних відділах. Якщо петля знімається відразу після смерті, то борозна може зникнути.

Вигляд борозни залежить від типу затягування петлі (замкнене, незамкнене, декілька оборотів), типу розміщення потерпілого та злочинця, співвідношення їх росту.

Краплиноподібні крововиливи бувають більш вираженими, ніж при інших типах асфіксії.

Ідентифікація знаряддя:

1.Встановлення групових та індивідуальних ознак петлі за морфологією странгуляційної борозни;

2.Виявлення інородних включень на шиї в ділянці борозни та їх порівнювальний аналіз з матеріалом петлі;

3.Виявлення та дослідження слідів – нашарувань біологічного походження( клітин крові, шкіри, поту, жиру) і волосся на петлі.

Задушення руками

Це здавлення шиї якою-небудь частиною сторонньої руки або обома руками. Знаряддям є пальці, кисті рук, передпліччя та плече.

Характер залежить від того, чим здавлювалася шия.

Від кінчиків пальців та нігтів – утворюється невеликі згруповані овальні чи округлі крововиливи; дугоподібні, півмісяцеві спадини від нігтів. Коли жертва обороняється, то внаслідок ковзання спадини мають неправильно-продовгувату форму, різний напрямок.

Якщо задушення відбувається в рукавицях, передпліччям чи плечем, то може на шкірі не бути виражених характерних пошкоджень. Крововиливи будуть розміщуватися в ПЖК, в м’язах, гортані, стравоході, ЩПЗ, адвентиції сонної артерії. Важливим для ідентифікації цього виду асфіксії є переломи великих рогів під’язикової кістки, щитоподібного хряща, персневидного хряща. Дрібні крововиливи виражені в меншій мірі.

При активній самообороні у жертви можуть бути пошкодження і на інших частинах тіла; їх може нанести сама жертва ( в ділянці шиї та підборіддя, під нігтями у трупа кров, частинки шкіри, волосся, волокон одягу злочинця).

Здавлення грудей та живота

Здавлення їх важким предметом веде до компресійної механічної асфіксії внаслідок обмеження та повного припинення дихальних рухів та порушення кровообігу в легенях та головному мозку (при перекиданні транспорту, обвалах, стихійних лихах, завалах, здавленні в неорганізованому натовпі).

Швидкість вмирання залежить від маси предмета, напрямку здавлення по відношенню до тіла.

Вираженість ознак асфіксії залежить від сили та тривалості здавлення. При тривалому неповному здавленні ознаки значно виражені:

  • набряклість та синюшність обличчя;

  • множинні дрібні крововиливи в шкіру обличчя, шиї, верхніх кінцівок, кон’юктиву, склеру;

  • відбитки предмету;

  • множинні крововиливи в м’язи шиї, кореня язика, грудей, ЩПЗ, слинні залози, лімфатичні вузли шиї;

  • легені збільшені, набряклі, з підвищеною повітряністю, повнокровні, карміново-червоні.