Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Визначте предмет бухгалтерського обліку в бюджет­них організаціях.

  2. Наведіть класифікацію господарських засобів за скла­дом і розміщенням.

  3. Наведіть класифікацію господарських засобів за дже­релами їх утворення і призначенням.

4. Охарактеризуйте функції бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

5. Назвіть завдання бухгалтерського обліку в бюджетних організаціях.

Питання 3. Бухгалтерський баланс бюджетних установ, його понят­тя. Будова та зміст бухгалтерського балансу.

Література: 15; 34, с.45; 35, с.4; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Усі бюджетні установи незалежно від їхнього профілю складають бухгалтерський баланс за формою № 1 згідно «Порядком складання фінансової та бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів» установами й організаціями, що утримують кошти з державного та місцевого бюджетів, затверджений наказом МФУ від 24.01.2012р. № 44.

Бухгалтерський баланс — це звіт про фінансовий стан установи, що відображає її активи, пасиви та капітал у синтезованому вигляді на певну дату.

Рис. 1 Структура балансу бюджетної установи

За складом статей і побудовою баланс бюджетної установи відрізняється від балансів госпрозрахункових підприємств і має на меті не розкриття інформації для інвесторів, а забезпечення контролю та аналізу використання бюджетних коштів (бланк балансу бюджетної установи).

Склад статей активу характеризує належність бюджетних установ до галузей невиробничої сфери, а склад статей пасиву вказує, що бюджетні установи — це установи державної чи комунальної форми власності, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів.

Необхідно розкрити структуру балансу за розділами.

Запитання для самоперевірки

  1. Дайте визначення балансу бюджетної установи.

  2. Назвіть нормативний документ який регулює питання щодо порядку складання балансу бюджетної установи.

  3. Вкажіть розділи активу балансу.

  4. Розкрийте склад статей пасиву балансу.

Питання 4. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних уста­нов: характеристика, принципи побудови та структура. Порядок застосування плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ

Література: 23; 34, с.25; 35, с.13; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Слід знати, що План рахунків - це систематизований пе­релік синтетичних рахунків і субрахунків поточного бухгалтер­ського обліку, призначених для відображення господарських операцій.

При вивченні цього питання необхідно ознайомитися зі структурою Плану рахунків та поря. Усі рахунки згруповано у два роз­діли: І розділ - балансові рахунки, II розділ - позабалансові ра­хунки. Балансові рахунки за економічним змістом згруповано у вісім класів, кожний з яких містить синтетичні рахунки, близькі за економічним змістом обліковуваних на них об'єктів. Слід з'ясувати найменування класів Плану рахунків та їх призначен­ня. Необхідно зазначити, що структуру Плану зорієнтовано на потреби складання балансу та інших форм фінансової звітності бюджетних організацій.

У Плані використано децимальну систему нумерації ра­хунків, тобто максимально можлива кількість синтетичних ра­хунків у Плані - не більше 99. Синтетичним рахункам присвоє­но двоцифрові коди, в яких перша цифра - номер класу, друга -порядковий номер рахунка в цьому класі (починаючи з нуля). Більшість синтетичних рахунків поділяються на субрахунки. Код субрахунка трицифровий і складається з коду синтетичного рахунка й порядкового номера (від 1 до 9). Позабалансові раху­нки мають коди від 01 до 09.

План рахунків забезпечує точне та достовірне відобра­ження в обліку і звітності господарських операцій бюджетних установ. Далі слід показати значення Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ.

Щоб забезпечити правильне використання рахунків з ме­тою відображення господарських операцій. Головне управління Державного казначейства України, затвердивши План рахунків водночас розробило й затвердило Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, а також Інструкцію про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюд­жетних установ. У даних документах наведено характеристику, призначення і структуру кожного рахунка, а також типову ко­респонденцію субрахунків, що спрямована на забезпечення єдності відображення однорідних за змістом господарських опе­рацій на відповідних субрахунках бухгалтерського обліку.

Насамкінець слід зазначити, що План рахунків та Інст­рукція щодо його застосування є обов'язковим і важливим засо­бом державного управління бухгалтерським обліком у бюджет­них установах.