Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
порядок вїзду іноземців в україну.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Правила виїду іноземних громадян з України до закінчення відповідного терміну перебування

Іноземні громадяни, тимчасово перебуваючи в Україні, повертаються за кордон, як правило, по тим же візам І національним документам, а іноземці, які користуються правом безвізового проїзду - по національним документам. У необхідних випадках по заявам міністерств, відомств, підприємств,установ, організацій, учбових закладів, апаратами ПР та МР ГУМВС, УМВС видаються виїздні - в'їздні візи іноземним громадянам. Діти іноземців, які досягли 16-річного віку записуються у візу батька або матері. Постійно проживаючи в Україні Іноземці також виїжджають за кордон по виїзним або виїздним в’їздним візам.

За порушення іноземцями встановленого порядку перебування в Україні застосовуються заходи відповідно до чинного законодавства України.

Кожний виявлений факт порушення іноземцем правил перебування в Україні співробітник міліції фіксує складанням протоколу, у котрому відображаються обставини правопорушення та інформація про порушника.

Рішення про покарання у вигляді штрафу або попередження приймаються начальником органу внутрішніх справ, а інші заходи по його поданню - ГУМВС, УМВС.

Іноземці, які підлягають видворенню, або фізичні, юридичні особи, які приймають цих іноземців, влаштовують їх незаконне проживання, працевлаштування, сприяють в ухиленні від виїзду після закінчення терміну перебування, відшкодовують витрати, пов'язані з видворенням.

На кожного іноземця, отримавшого посвідку на проживання, оформляється особиста справа, в якій зосереджується вся маюча відношення до нього інформація.

Облік іноземців за місцем їх проживання здійснюється в органах внутрішніх справ по обліковим карткам, адресним листкам прописки або по спеціальним книгам. Дільничні інспектори міліції ведуть списочний облік постійно проживаючих іноземців, а також отримують для контролю завдання по відношенню до іноземців, тимчасово прибулих у приватних справах. Вони

зобов'язані не рідше одного разу у квартал перевіряти їх фактичне проживання за місцем прописки або реєстрації і про наслідки доповідати рапортом начальнику органу внутрішніх справ.

Перевірка фактичного проживання іноземних студентів та учнів за місцем їх прописки у гуртожитках та на квартирах здійнюється також не рідше одного разу в квартал дільничними інспекторами міліції, інспекторами

паспортної служби спільно з адміністрацією гуртожитків та учбових закладів

Висновок

У даній роботі були здійснені дослідження «Про порядок в*їзду іноземців в Україну». Зокрема, були розглянуті питання про реєстрацію іноземних осіб в Україні, порядок в*їзду та перебування, а також виїзду з України по закінченню терміну перебування.

За даними дослідження «О.Джужа, доктора юридичних наук, професора, А.Мозоль, (Національна академія внутрішніх справ України) Міністерство юстіції України, ПРАВО УКРАЇНИ, 1998, № 7, ISSN 0132-1331. Стр. 39 – 41» було встановлено, що загальна кількість іноземців, які перебувають в Україні, є високою. Протягом 1996 р. в країні з різною метою перебували і були зареєстровані в органах внутрішніх справ і готелях біля 465,5 тис. іноземців і осіб без громадянства з більш як 150 країн світу. Лише до Києва щороку приїздять і офіційно реєструються близько 150—170 тис. іноземних громадян, приблизно стільки ж прибуває транзитних мігрантів.

Вплив міграції на рівень злочинності викликає потребу всебічного і глибокого вивчення міграційних процесів, їх розмірів, складу мігрантів, напряму міграційних потоків і географічних осередків притоку й відтоку населення. Різні види і форми міграції населення по-різному впливають на рівень злочинності. Одним з істотних кримінологічних факторів є нелегальна міграція, яка становить в Україні реальну загрозу національній безпеці країни, сприяє зростанню злочинності.

Лише за період з липня 1994 р. по липень 1995 р. на кордоні затримано 18196 нелегальних мігрантів. У 1996 p. виявлено 55000 порушників Правил в'їзду іноземців в Україну, їх виїзду з України, транзитного проїзду через її територію (далі - Правила) затримано 9421 таких мігрантів, встановлено 144 канали названої міграції.

За 6 місяців 1997 p. затримано 6077 нелегальних мігрантів і встановлено 86 каналів даної міграції. Тільки в Закарпатській області прикордонниками за 8 місяців 1997 p. затримано 1400 нелегальних мігрантів. Все частіше надходять повідомлення про організовані спроби перетнути кордон. Встановлені непоодинокі випадки, коли жителі прикордонних населених пунктів займаються незаконним перевезенням нелегалів через кордон, а деякі виїжджають до азіатських країн і «набирають» групи останніх, обіцяючи їм «зелену» вулицю через кордони України.

У структурі порушень іноземцями чинного законодавства переважають: незаконний в'їзд в Україну, проживання без документів або з підробленими, ухилення від виїзду з України після закінчення встановленого терміну перебування. Серед порушників Правил 49,9 відсотка становлять іноземці, які прибули в Україну в особистих справах. На першому місці серед порушників громадяни Йорданії — 980 чол., В'єтнаму — 925 чол., Індії — 875 чол., Литви — 740 чол., Китаю — 700 чол., Афганістану — 630 чол., Шрі-Ланки — 385 чол.

У першій половині 1997 р. зареєстровано понад 21 тис. порушень Правил. За ними 662 іноземця повернуто на постійне місце проживання, а 47 — депортовано.

Значний відсоток іноземців, встановлений строк перебування яких в Україні закінчився, з різних причин ухиляються від виїзду на свою батьківщину, переходять на нелегальне становище, переховуються. Сьогодні міліція веде пошук декількох сотень колишніх студентів і робітників, які навчались в учбових закладах України і працювали на підставі міжнародних угод, але після закінчення строку їх дії ухилились від виїзду на батьківщину і перейшли на нелегальне становище. Не зважаючи на вжиті заходи, кількість нелегалів в Україні не зменшується, а навпаки, зростає.