Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 3 Порядок розгляду спор_в у КТС та викон...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

2) Судовий порядок;

3) в особливий порядок, при якому певні категорії спорів або трудові спори певних категорій працівників вирішуються відповідно до спеціальних норм (особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури, які мають класні чини, встановлюються законодавством – ст. 222 КЗпП України).

Відповідно органами, які розглядають індивідуальні трудові спори є:

  1. комісія по трудових спорах (КТС);

  2. місцеві суди;

3) спеціальні органи, передбачені законодавством для розгляду спорів окремих категорій працівників.

Такий порядок розгляду індивідуальних трудових спорів застосовується незалежно від форми трудового договору.

Вказаний порядок розгляду трудових спорів не поширюється на спори про дострокове звільнення від виборної платної посади членів громадських та інших об'єднань громадян за рішенням органів, що їх обрали. Це правило означає, що трудові спори вказаних категорій працівників не розглядають КТС.

Особливості розгляду трудових спорів суддів, прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових і інших установ прокуратури, які мають класні чини, встановлюються законодавством. Особливості розгляду трудових спорів названих категорій працівників встановлені тільки по відношенню спорів, що виникають у зв'язку із застосуванням дисциплінарних стягнень (передбачено право працівників прокуратури оскаржувати дисциплінарні стягнення Генеральному прокурору), інші трудові спори працівників прокуратури, за виключенням передбачених Дисциплінарним статутом прокуратури України, розглядаються в загальному порядку. Тобто можливе звернення із заявою, як до КТС, так і до суду.

Дисциплінарний статут прокуратури України, затверджений постановою Верховної Ради України від 6 листопада 1991 р., №1796-хіі

Стаття 14. Наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності може бути оскаржено працівником Генеральному прокурору України в місячний строк з дня ознайомлення з наказом.

Стаття 15. Генеральний прокурор приймає рішення по скарзі в десятиденний строк, а в разі проведення перевірки - не пізніше одного місяця з дня її надходження. Про прийняте рішення повідомляється працівнику, який звернувся зі скаргою.

Оскарження наказу не зупиняє приведення дисциплінарного стягнення.

Стаття 16. Генеральний прокурор України має право скасувати дисциплінарне стягнення, посилити або пом'якшити його. В разі незаконного пониження в посаді або звільнення працівника з посади Генеральний прокурор України видає наказ про поновлення на посаді з виплатою середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітній платі за час роботи на нижчеоплачуваній роботі, але не більше як за три місяці. Якщо не з вини працівника час вимушеного прогулу становить більше трьох місяців, Генеральний прокурор України може прийняти рішення про виплату середньомісячного заробітку за весь час вимушеного прогулу.

2. Юридична природа комісії по трудових спорах

Розгляд індивідуального трудового спору в КТС є самостійним видом розгляду індивідуальних трудових спорів.

Слід зазначити, що комісії по трудових спорах залишились нам у спадок від колишнього Радянського Союзу. Від нього також залишилась і норма, згідно якої КТС є обов’язковим первинним органом з розгляду індивідуальних трудових спорів (за винятком спорів, які підлягають розгляду відповідно до закону безпосередньо в судах та інших органах). З набранням чинності Конституцією України, яка в ст. 55 закріплює право кожного на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб та в ст. 124 передбачає можливість здійснення правосуддя в Україні виключно судами, чия юрисдикція поширюється на всі правовідносини, які виникають у державі, відпала обов’язковість розгляду трудового спору в КТС. Це підтвердив і Пленум Верховного Суду України, який в своїй постанові №9 від 1 листопада 1996 р. „Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя” зазначив, що суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги лише з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті в передбаченому законом досудовому порядку (п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" від 1 листопада 1996 р. №9).

Комісія по трудових спорах – це виборний орган трудового колективу, який обирається на загальних зборах (конференції). КТС обирається на всіх підприємствах із численністю 15 та більше чоловік.

Згідно зі ст. 428 проекту Трудового кодексу України (реєстраційний №1108) комiсiя з трудових спорів - орган, який може утворюватися в юридичній особі, з метою врегулювання індивідуальних трудових спорів шляхом пошуку взаємоприйнятних рішень і примирення сторін таких спорів.