Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14_ПОЛОЖ_Легендування_Слайд_А5.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Розділ 3 Організація легендування підприємств та їх структурних підрозділів

3.1. Легендування здійснюється у відношенні підприємств та їх структурних підрозділів, що виконують роботи оборонного значення.

3.2. Необхідність і доцільність легендування конкретного підприємства (структурного підрозділу) визначаються з урахуванням його важливості, новизни і характеру виконуваних робіт, а також факторів, викладених у п. 2.8 цього Положення.

3.3. Легенда прикриття діючого (реконструюється) підприємства в повному обсязі, включаючи і заходи щодо впровадження, розробляється призначуваними керівником підприємства компетентними спеціалістами (виробничниками, науковими працівниками), повністю обізнаними про призначення підприємства і характері проведених робіт, з обов'язковою участю представників режимно-секретного органу та підрозділу ПД ІТР13.

Кошти, необхідні для легендування реконструювання, повинні передбачатися кошторисом на реконструкцію цього підприємства.

3.4. Обґрунтованість легенди, достатність та очікувана ефективність заходів щодо її впровадженні до підписання легенди прикриття розглядаються ПДТК підприємства.

Про результати розгляду в кінці легенди прикриття робиться відповідний запис з посиланням на протокол засідання комісії.

3.5. Розроблена на підприємстві легенда прикриття узгоджується з військовим представництвом (ВП) (в частині відповідності легенди контрольованим їм замовленнями), КДБ - УКДБ по місцю знаходження підприємства і подається на затвердження в міністерство, відомство.

У міністерстві, відомстві легенда прикриття розглядається по підпорядкованості за участю режимно-секретного органу та підрозділу ПД ІТР міністерства, відомства. Схвалена легенда прикриття погоджується керівниками режимно-секретного органу та підрозділу ПД ІТР і затверджується керівництвом.

3.6. Легенди прикриття головних підприємств галузі затверджуються керівництвом міністерства, відомства. Такі легенди перед затвердженням у міністерстві, відомстві додатково узгоджуються з КДБ СРСР.

Вимога про зазначені рівні затвердження та додаткового узгодження поширюється також на легенди, в яких в якості прикриття істинного профілю підприємства використовується фактична або вигадана секретна продукція (тематика) або вказується (за згодою замовника) на причетність підприємства до виконання замовлень Міноборони, КДБ СРСР.

3.7. Необхідність і доцільність легендування підприємства що проектується й споруджується визначається замовником (міністерством, відомством).

Вимога про легендування включається як у завдання на розробку техніко-економічних обґрунтувань, так і в завдання на проектування підприємства14.

Замовником можуть видаватися проектній організації рекомендації про направленість легендування підприємства.

3.8. Легенда прикриття проектованого, споруджуваного підприємства, включаючи і заходи щодо впровадження, розробляється організацією, яка проектує підприємство, і, як правило, на всі етапи:

  • вишукувань,

  • проектування,

  • будівництва,

  • експлуатації підприємства.

У міру переходу від одного етапу до іншого легенда прикриття підприємства при необхідності повинна корегуватися.

3.8.1. Порядок розгляду, узгодження легенди прикриття при проектуванні й споруджувані підприємства, а також визначення рівня її затвердження аналогічні вимогам, викладеним в п.п. 3,5 і 3.6 цього Положення.

3.8.2. Кошти, необхідні на розробку легенди та здійснення заходів щодо її впровадження та підтвердженню, повинні передбачатися кошторисом на будівництво підприємства.

3.9. Легенди прикриття після їх затвердження усно доповідаються адміністрацією підприємств відповідним керівникам місцевих органів, в залежності від місця знаходження легендуємих підприємств.

3.10. Діючі легенди прикриття підлягають перегляду у випадках:

3.10.1. Появи нових обставин або демаскуючих ознак, які не можна правдоподібно пояснити діючими легендами.

3.10.2. Виявлення даних, що вказують на отримання супротивником відомостей про характер діяльності підприємств, що захищаються.

3.11. Після внесення змін (уточнень) у легенди і заходи по їх впровадженню легенди прикриття знову розглядаються, узгоджуються і затверджуються.

3.12. Для організації роботи по легендуванню підприємств та контролю за його здійсненням, міністерствами розробляються відповідні переліки. Переліки підготовляються РСО міністерств, за участю підрозділів ПД ІТР.

Нові та реконструйовані підприємства (структурні підрозділи), які підпадають під вимоги п.п. 3.1 і 3.2 цього Положення, легендуються негайно після прийняття рішення про їх будівництві (реконструкції) з подальшим включенням цих підприємств в галузеві переліки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]