Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК-Д Фінанси.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 7.

Вартість активів з урахуванням часу і її розрахунок

Поняття теперішньої і майбутньої вартості активів. Фактори, які впливають на відхилення майбутньої вартості від теперішньої. Розрахунок майбутньої вартості. Простий і складний процент.

Ануїтет і його розрахунок. Теперішня вартість майбутніх доходів. Дисконтування і ставка дисконту.

Тема 8.

Оцінка цінних паперів

Вартість цінних паперів і її розрахунок. Фактори, що враховуються в процесі проведення оцінки цінних паперів. Методи оцінки акцій. Оцінка акцій на основі відновної вартості. Розрахунок вартості акцій на основі їх доходності. Оцінка акцій шляхом розрахунку відношення ціна-доход. Розрахунок вартості акцій на основі дивідендного дохода. Оцінка акцій з використанням аналізу майбутніх находжень. Проведення оцінки простих акцій.

Оцінка акцій з непостійним приростом дивідендів.

Оцінка облігацій.

Тема 9.

Вартість підприємства і її розрахунок

Вартість підприємства і її види. Ринкова вартість підприємства і фактори, що на неї впливають. Принципи оцінки вартості підприємства.

Методи оцінки вартості підприємства. Оцінка по залишковій балансовій вартості активів. Використання методу чистих активів в процесі оцінки вартості підприємства. Оцінка підприємства на основі методу капіталізації доходів. Вартість капіталу підприємства і внутрішня ставка доходу. Розрахунок вартості капіталу від випуску цінних паперів. Методика розрахунку вартості підприємства шляхом дисконтування доходів. Фінансовий леверидж, його розрахунок і врахування при оцінці вартості підприємства.

Тема 10.

Дивідендна політика підприємства

Дивіденди і їх види. Джерела виплати дивідендів. Формування фонду виплати дивідендів.

Порядок виплати дивідендів. Дивідендна політика і її задачі. Врахування об'єктів для інвестування в процесі проведення дивідендної політики. Підходи до проведення дивідендної політики. Обмеження в виплаті дивідендів. Коефіцієнт виплати дивідендів.

Виплата дивідендів облігаціями і фінанси підприємства. Виплата дивідендів акціями. Виплата дивідендів акціями шляхом випуску і видачі додаткових акцій. Виплата дивідендів проведенням подрібнення акцій.

Тема 11.

Фінансовий ринок і операції з цінними паперами

Фінансовий ринок і його структура. Ринок цінних паперів. первинний і вторинний ринок цінних паперів. Регулювання фінансового ринку. Діяльність по випуску і обігу цінних паперів. Характеристика комісійної і комерційної діяльності по цінним паперам. Оподаткування доходів по цінним паперам.

Фондова біржа. Котировка і курс цінних паперів. Лістинг і далістинг. Операції на УФБ. Види угод з цінними паперами. Брокери і ділери на фондовій біржі. Порядок розрахунків на УФБ. Позабіржовий обіг цінних паперів. Структура, організація і регулювання позабіржового ринку. саморегульовані організації учасників ринку цінних паперів.

Тема 12.

Учасники ринку цінних паперів в Україні

Емітенти. Характеристика суб'єктів, які здійснюють випуск цінних паперів: держава, місцеві органи влади, юридичні особи. Інвестори. Поняття інвестицій. Інвестиційна діяльність. Суб'єкти і об'єкти інвестиційної діяльності. Права і обов'язки інвесторів. Захист інвестицій.

Посередники. Торговці цінними паперами: дилери і брокери. Особливості їх діяльності та функції на РЦП. Інструкційні інвестори. Види інвестиційних інвесторів. Інвестиційні фонди. Вимоги до статуту. Види інвестиційних фондів: відкриті та закриті. Інвестиційний керуючий.Депозитарій фонду. Обмеження діяльності. Управління активами та контроль за діяльністю.

Розподіл прибутку. Ліквідація та реорганізація фонду.

Інвестиційні компанії. Вимоги до статуту. Особливості діяльності. Взаємні фонди інвестиційної компанії.

Довірчі товариства. Поняття довірчого управління майном (трасту). Довіренні особи і довірителі. Зміст довірчих операцій. Типовий договір довірчого товариства з довірителем майна: договір доручення. Повноваження довірчого товариства. Приватизація і довірчі товариства. Роль довірчих товариств в управлінні цінними паперами. Організація звітності і контролю за діяльністю довірчого товариства. Відповідальність довірчого товариства. Припинення договору доручення.