Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
176.13 Кб
Скачать

5.5. Стимулювання продажу

Стимулювання збуту – це цілеспрямована діяльність підприємства по сприянню потенційним споживачам у виборі і придбанні продукції, що випускається ним або по створенню позитивної думки про неї.

Комплекс маркетингового стимулювання вміщує до себе крім рекламної діяльності наступні методи впливу на процес збуту виробів і послуг:

– персональний продаж;

– формування позитивної громадської думка про продукцію підприємства;

– економічне стимулювання збуту.

У нашому випадку найбільш підходять перший і останній методи, тобто персональний продаж та економічне стимулювання збуту.

Персональне рекламування передбачає безпосередній контакт представника підприємства з споживачем продукції. У ході персонального продажу представник виробника допомагає споживачеві краще засвоїти переваги і вигоди виробу, що пропонується і переконує останнього придбати його або підтримати торгову марку виробника при спілкуванні з іншими споживачами.

Методами економічного стимулювання, що будуть доречними в нашому випадку, є:

– установка універсального модуля первинної діагностики на основі нечіткої логіки;

– повна технічна підтримка протягом року і консультації клієнтів.

5.5. Висновки

У дипломному проекті були проведені маркетингові дослідження передбачуваного ринку збуту, визначена повна собівартість, дана оцінка конкурентоздатності універсального модуля первинної діагностики на основі нечіткої логіки.

Техніко-економічні розрахунки та розрахунок економічної ефективності показали доцільність розробки. Виконана робота відповідає технічним вимогам потенційних замовників. Прибуток склав 760,4 грн. Ціна розробки універсального модуля первинної діагностики на основі нечіткої логіки склала 10036,7 грн.