Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки України.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
20.27 Кб
Скачать

Формула здоров'я

Сьогодні дуже непростий час. І як наслідок - багато людей , можливо із кращих спонукань , хочуть поділитися з іншими своєю думкою - як треба жити і як бути здоровим. Рекомендацій багато, дуже багато. Але , на жаль , будь-які рекомендації приймати на віру не можна , хоча б тому , що людина може щиро помилятися . Мабуть , не можна вірити і мені , в усякому разі повністю . Як бути ? Кожній людині треба ( в поті чола ) виробити , зростити в собі правильний , логічний світогляд. Він має бути добротно побудований , має бути цілісним , мати і завершені частини , і ті , які ще в процесі створення. Тоді з його висоти буде чітко видно , де правда життя , де просто ілюзії , а де відверті обман і зло.

Правильний системний світогляд складається з досвіду реального життя і з того , що ми називаємо « містичне ». Якщо останнє відсутнє , значить, цей блок щось має замінити. У реальному житті правильно збудований світогляд досягається злагодженою роботою серця , розуму і « розуму » фізичного тіла. Цю злагоджену роботу можна назвати здоров'ям. Виходить , для нас , звичайних людей , питання здоров'я (і не тільки фізичного) - питання першорядної важливості. Створити його , погодьтеся , непросте завдання. Здоров'я - після кохання найбільш хвилююча людиниу тема - є складною категорією , що складається з багатьох блоків , кожен з яких живе своїм непростим життям , і відносно кожного з них у нас має бути своє бачення ! Зверніть увагу , як я цю складну категорію представив на малюнку у вигляді « квітки здоров'я». Про цю квітку можна багато розповісти - про її коріння , про грунт , на якому вона виростає , і т. д. Ми будемо говорити про пелюстки. Особливо відзначу одне: якщо якась пелюстка недорозвинена , це може компенсувати тільки духовна пелюстка .

Отже , як самий загальний випадок будемо розглядати здоров'я , що складається з духовного , морального , психічного , соціального та фізичного блоків. Остання пелюстка - це особлива розмова.

І над кожною з цих складових ми повинні працювати для того , щоб вивести формулу здоров'я. Тому, як саме працювати , і присвячена ця книга.

У кожної людини має бути певна стратегія життя і як окремий випадок - певна стратегія здоров'я. Якщо її немає , людина живе примітивним життям , яке потрібно терміново виправляти в будь-якому віці , поки не сталося більшої біди , ніж та , яка вже є або ось-ось прийде .

У стратегії житті важливо відповісти на головні питання - під яким «сонцем» ми живемо , хто така людина і що їй треба від життя. Суспільство, яке не відповідає на подібні питання , живе неповноцінне, воно неминуче буде хворіти , деградувати й зрештою розвалиться. Тому ми з вами , дорогий читачу , повинні відповісти на цілу серію питань , таких , як : чому люди хворіють і стають нещасними і як треба жити , щоб уникнути нещасть. На жаль , багатьом здається , що це другорядні питання , головне знати , як проводити чистки , дієти , загалом , вести здоровий спосіб життя. Вони помиляються , дуже важливо швидше цю оману усвідомити і почати виправляти.

У стратегії фізичного здоров'я я проголошую принцип імунного підходу до здоров'я , розроблений чудовим петербурзьким імунологом А. П. Лебедєвим.

До вирішення будь-якої проблеми є найбільш оптимальний підхід . Так , якщо людину вчити любові до життя , вона прекрасно розбереться в будь-яких питаннях психології та філософії , а от якщо навпаки - починати вчити відразу з психології , то може і не розібратися.

Анотаційний переклад:

У статті розповідається про важливість здоров’я та необхідність створення свого власного способу життя та стратегії здоров’я, стисло викладені характеристики основних компонентів здоров’я. Стаття носить ознайомлювальний характер і є досить інформативною; вона розрахована на читачів, що цікавляться валеологією та основами створення стратегії здорового способу життя.

Реферативний переклад:

Стаття складається з трьох частин. У першій, вступній частині, автор розповідає що на сьогодні є дуже багато книг, сайтів і інших джерел інформації про здоровий спосіб життя але не всім можна беззаперечно вірити. Щоб не зробити помилковий вибір ми повинні виробити власну стратегію здорового способу життя на основі вже існуючих.

У другій частині йдеться про важливість здоров’я для людини і що треба піклуватися про нього. Засоби піклування треба вибирати в залежності від віку, статі, умов життя і роботи. Автор створює «квітку здоров’я», щоб краще висвітити всі компоненти здоров’я.

У третій, заключній частині, автор запевнює, що в наступних статтях ми детальніше побалакаємо про усі частини «квітки здоров’я». Приходить до висновку, що якщо людина любить життя і своє здоров’я та має деякий досвід у житті, то створити свою свою власну стратегію здоров’я буде не важко.