Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
визначення довідник.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
578.89 Кб
Скачать

Електромагнітні коливання і хвилі

Коливальний контур - електричне коло, що складається з послідовно з'єднаних котушки і конденсатора. Якщо конденсатору надати заряд, а потім з'єднати його пластини з кінцями котушки, то в коливальному контурі виникнуть періодичні зміни заряду (q) та напруги (U) на конденсаторі, а також сили струму (I) в котушці.

Перетворення енергії в коливальному контурі:

Фізичні процеси, що відбуваються в коливальному контурі, супроводжуються безперервними перетвореннями одного виду енергії в інший, а саме: енергія електричного поля конденсатора перетворюється в енергію магнітного поля котушки і навпаки. При цьому, в повній відповідності з законом збереження і перетворення енергії, повна енергія в коливальному контурі залишається величиною сталою. Повна енергія (W) дорівнює максимальній електричній (Wе.mах) або максимальній магнітній енергії (Wм.mах) або сумі електричної (Wе). і магнітної енергії (Wм.) в будь-який момент часу.

Формула Томсона - формула, що зв'язує період (Т) власних електричних коливань в контурі з його ємністю (С) і індуктивністю (L). Період (Т) власних електричних коливань в контурі прямо пропорційний кореню квадратному з індуктивності L і ємності С.

Період вільних коливань в контурі зростає із зростанням індуктивності котушки і ємності конденсатора. Чим більше L, тим повільніше струм наростає і повільніше падає до нуля, а чим більше С, тим більший час потрібен для перезарядки конденсатора.

Циклічна частота ω0 називається власною частотою електромагнітних коливань, вона залежить лише від параметрів коливального контуру, а саме - від ємності конденсатора (С) і індуктивності котушки (L). Вона обернено пропорційна кореню квадратному з індуктивності (L) і ємності (С).

Вимушені електричні коливання - процеси, що виникають в електричних ланцюгах під дією зовнішнього періодичного джерела струму.

Змінний електричний струм - електричний струм, який періодично змінюється за модулем і напрямком.

Чинне (діюче) значення сили змінного струму дорівнює силі такого постійного струму, який в даному колі створив би тепловий ефект, рівний ефекту, створюваного наявними змінним струмом. Діюче значення струму в корінь квадратний з 2 разів менше її амплітудного значення. Позначається (ІД), одиниця виміру ампер ).

Чинне (діюче) значення напруги змінного струму дорівнює напрузі такого постійного струму, який в даному колі створив би тепловий ефект, рівний ефекту, створюваного наявними змінним струмом. Діюче значення напруги в корінь квадратний з 2 разів менше його амплітудного значення. Позначається (UД), одиниця виміру вольт (В).

Провідники, на яких виділяється тепло, називають активними. Провідники, на яких тепло не виділяється, називають реактивними.

Активний опір (R) - фізична величина, яка характеризує протидію змінному струму, який чиниться тими елементами електричного кола, в яких відбувається необоротне перетворення електричної енергії у внутрішню. Одиниця виміру - Ом.

Індуктивний опір (ХL) - фізична величина, що характеризує додатковий вплив котушки, який вона надає протіканню через неї змінного струму (крім активного опору). Індуктивний опір дорівнює добутку індуктивності L на циклічну частоту струму 𝝎. Виникнення індуктивного опору в колі змінного струму обумовлено явищем самоіндукції. Зі збільшенням індуктивності котушки і частоти змінного струму її індуктивний опір зростає. Одиниця виміру - Ом.

Ємнісний опір (ХС) - фізична величина, що характеризує вплив конденсатора на протікання змінного струму. Ємнісний опір дорівнює числу, зворотного добутку циклічної частоти струму 𝝎 на електричну ємність С. Зі збільшенням ємності конденсатора і частоти змінного струму його ємнісний опір зменшується. Одиниця виміру - Ом.

Генератор змінного струму - машина, яка перетворює механічну енергію обертання, в електричну енергію змінного струму. Будова - магніт або електромагніт, що створює магнітне поле, обмотка в якій індукується ЕРС, кільця та щітки. Рухома частина генератора називається ротором, нерухома - статором. Його дія заснована на явищі електромагнітної індукції. При обертанні ротора магнітне поле, яке пронизує обмотку статора, періодично змінюється, за рахунок чого в ній індукується змінна ЕРС індукції.

Електричний резонанс - явище різкого зростання амплітуди вимушених електричних коливань у разі збігу частоти зовнішньої змінної напруги із частотою власних коливань у контурі. Графік залежності сили струму (I) вимушених електричних коливань від частоти (ν) зовнішньої ЕРС називається резонансною кривою. Максимум резонансної кривої, який відповідає максимальній силі струму вимушених коливань (Imах), залежить від електричного опору коливального контуру: чим більше опір, тим менше максимум.

Трансформатор - пристрій, що перетворює змінний струм однієї напруги в змінний струм іншої напруги при незмінній частоті.

У простому випадку трансформатор складається з замкнутого сталевого осердя, на який надіті дві котушки з дротяними обмотками. Обмотка, яка підключається до джерела змінної напруги, називається первинною, а обмотка, до якої приєднують «навантаження», тобто прилади, які споживають електроенергію, називається вторинною.

Дія трансформатора заснована на явищі електромагнітної індукції.

Коефіцієнт трансформації (K) - відношення напруг на первинній U₁ та вторинній U₂ обмотках трансформатора. Відношення числа витків у первинній N₁, до числа витків N₂ вторинної обмоток трансформатора.

ЕЛЕКТРОМАГНІТНЕ ПОЛЕ

Електромагнітне поле - особливий вид матерії, за допомогою якого здійснюється електромагнітна взаємодія; сукупність електричного і магнітного полів. Джерелом електромагнітного поля є електричні заряди, які рухаються з прискоренням .

Електромагнітні хвилі - електромагнітне поле, яке поширюється у просторі.

 Швидкість розповсюдження електромагнітних хвиль - дорівнює швидкості світла. υ = с = 300 000 км / с = 3 · 108 м / с.

  Шкала електромагнітних хвиль - шкала фізичних величин, що представляє собою безперервну послідовність частот і довжин хвиль електромагнітних випромінювань, і характеризує електромагнітне поле, яке розповсюджується у просторі:

1) Низькочастотні хвилі представляють собою електромагнітні хвилі, частота коливань яких не перевищує 100 кГц. Саме цей діапазон частот традиційно використовується в електротехніці. У промисловій електроенергетиці використовується частота 50 Гц, на якій здійснюється передача електричної енергії по лініях і перетворення напруг трансформаторними пристроями. В авіації та наземному транспорті часто використовується частота 400 Гц.

2) Радіохвилі - електромагнітні хвилі з довжиною хвилі від 5 ·10-5 до 105 м. В даний час прийнято виділяти такі діапазони радіохвиль: наддовгі хвилі (з довжиною хвилі в вакуумі від 100 до 10 км); довгі хвилі (10 км – 1 км); середні хвилі (1000-100 м); короткі хвилі (100-10 м); ультракороткі хвилі: метрові (10-1 м), дециметрові (10-1 дм), сантиметрові (10-1 см), міліметрові (10 -1 мм); субміліметрові (1-0,005 мм).

Радіохвилі знаходять широке застосування в житті та діяльності людей. Вони застосовуються в радіомовленні, телебаченні, радіолокації, радіоастрономії, радіозв'язку. При підводному і підземному радіозв'язку, наприклад при будівництві тунелів, використовуються наддовгі хвилі (які слабо поглинаються землею і водою). Радіозв'язок на обмежених відстанях при достатній потужності радіостанцій забезпечується на довгих хвилях. Внаслідок дифракції ці, а також середні хвилі здатні огинати опуклу поверхню Землі. Короткі хвилі за рахунок багаторазового відбивання від іоносфери і Землі дозволяють забезпечити радіозв'язок між будь-якими як завгодно далекими населеними пунктами. Ультракороткі хвилі проникають крізь іоносферу і майже не огинають земну поверхню. Тому вони використовуються для радіозв'язку між пунктами в межах прямої видимості, а також для зв'язку з космічними кораблями. На хвилі довжиною 21 см (випромінювання атомарного водню) ведуться пошуки позаземних цивілізацій.

3) Інфрачервоне випромінювання електромагнітне випромінювання, що займає спектральну область між червоним кінцем видимого світла і короткохвильовим радіовипромінюванням. Інфрачервоне випромінювання також називають «тепловим» випромінюванням, тому що інфрачервоне випромінювання від нагрітих предметів сприймається шкірою людини як відчуття тепла. Сонце, радіатори, піч, нагріті на сонці камені, людське тіло - все це інфрачервоне випромінювання. Інфрачервоне випромінювання, благотворно впливає на людину і допомагає позбавитися від багатьох захворювань. Інфрачервоні випромінювачі застосовують у промисловості для сушіння лакококрасочних поверхонь. Теплові інфрачервоні камери перетворять енергію інфрачервоних хвиль у видиме світло на відіоекрані. Всі об'єкти з температурою вище 0 кельвінів випромінюють теплову інфрачервону енергію, тому інфрачервоні камери можуть пасивно бачити всі об'єкти незалежно від наявності навколишнього освітлення.

4) Світлове випромінювання - електромагнітне випромінювання, що випускається нагрітими або речовинами, які перебувають у збудженому стані, сприймається людським оком. Видиме світло - електромагнітне випромінювання з довжинами хвиль ≈ 400 – 800 нм (від фіолетового до червоного).

  5) Ультрафіолетове випромінювання - електромагнітне випромінювання, займає спектральну область між фіолетовими променями і рентгенівським випромінюванням, якому відповідає діапазон довжин хвиль від 400 до 10 нм.

Природними джерелами ультрафіолетового випромінювання є Сонце, зірки та інші космічні об'єкти. Помітну частку ультрафіолетового випромінювання містить випромінювання розжарених до 3000 К твердих тіл. Для різних застосувань ультрафіолетового випромінювання використовують спеціальні ртутні та інші газорозрядні лампи.

5) Рентгенівське випромінювання - електромагнітне випромінювання, що займає спектральну область між ультрафіолетовими і гамма – промінням. Природним джерелом рентгенівського випромінювання є деякі радіоактивні ізотопи, Сонце і інші космічні об'єкти. Найбільш поширеним штучним джерелом рентгенівського випромінювання є рентгенівська трубка, в якій це випромінювання виникає при гальмуванні катодом електронів, які набувають дуже велику енергію при наближенні до катоду.

6) Гамма випромінювання - короткохвильове електромагнітне випромінювання. супроводжує розпад радіоактивних ядер, випускається при переходах ядер з більш збудженого енергетичного стану в менш збуджений або в основний. Має велику проникну здатність, тобто може проникати крізь великі товщі речовини без помітного ослаблення.

ВЛАСТИВОСТІ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ РІЗНИХ ДИАПАЗОНІВ

1) в однорідному середовищі поширюються рівномірно і прямолінійно;

  2) відбиваються;

  3) заломлюються;

  4) фокусуються;

  5) дають явища дифракції (огинання хвилею перешкоди) і інтерференції (накладення хвиль, що приводить до посилення коливань в одних точках і ослаблення в інших).

  6) поляризуються (коливання відбуваються в строго певних плоскостях).

7) при переході електромагнітної хвилі з одного середовища в інше частота хвилі залишається незмінною.

Принципи радіозв'язку. Для здійснення радіозв'язку в пункті, з якого ведеться передача повідомлень (радіопередача), розміщують радіопередаючий пристрій, що містить радіопередавач і передавальну антену, а в пункті, в якому ведеться прийом повідомлень радіоприймальний пристрій, що містить приймальню антену і радіоприймач. При радіотелефонному зв'язку коливання тиску повітря в звуковій хвилі за допомогою мікрофона перетворюються в електричні коливання тієї ж форми. Коливання звукової частоти накладають на коливання високої частоти (модулюють), які вже переносять їх на великі відстані. Поширюючись, радіохвилі досягають приймальної антени і збуджують у ній електричні коливання, які надходять далі в радіоприймач. Після чого сигнал піддається демодуляції, або детектуванню; в результаті виділяється сигнал, аналогічний сигналу, яким були модульовані коливання в радіопередавачі.

АНТЕНА - пристрій для випромінювання або прийому радіохвиль. Антена перетворює електромагнітні коливання, які до неї підводяться в електромагнітні хвилі. Приймальна антена, навпаки, перетворює падаючі на неї електромагнітні хвилі в електромагнітні коливання, що впливають потім на приймач.

ЗАЗЕМЛЕННЯ

1) пристрій для електричного з'єднання з землею апаратів, машин, приладів і т. п.

2) процес передачі електричного заряду Землі. Земна куля набагато більше тіл, що знаходяться на ньому, і тому після зіткнення з Землею заряджене тіло віддає їй майже весь свій заряд і стає практично нейтральним.

ГЕОМЕТРИЧНА ОПТИКА

Прямолінійність поширення світла в однорідному середовищі - в однорідному прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно. Доказом цього закону є утворення тіні і півтіні.

Тінь - область простору, куди не надходить світло ні від однієї частини джерела світла.

Півтінь - область простору, куди світло надходить хоча б від однієї частини джерела (частково освітлене простору).

Швидкість світла - дорівнює граничної швидкості для будь-якого матеріального тіла і дорівнює швидкості поширення електромагнітної хвилі: c = 3 · 10 ⁸ м / с.