Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчеты по практике / Звіт Телекарт №2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.06.2023
Размер:
1.38 Mб
Скачать
  1. Аналіз проблемних питань

На сучасних підприємствах важливо правильно організувати систему оплати праці. Добре організований механізм виплати заробітної плати, не тільки стимулює працю, покращує її якість, підвищує ефективність роботи, а також впливає на соціально-економічний добробут населення.

Організація оплати праці – це інструмент, який визначає взаємозв`язок праці, тобто кількість виконаної роботи, і оплатою праці в грошовому еквіваленті.

На підприємстві діє проста погодинна оплата праці, яка спирається тарифні ставки.

Розглянемо особливості організації оплати праці на ТОВ «Телекарт-Прилад». Працівникам, що відносяться до спеціального конструкторського бюро виплачується надбавки за вислугу років. Розмір надбавки визначається залежно від стажу роботи на підприємстві, який дає право на отримання такої надбавки, і обчислюється виходячи з посадового окладу у таких розмірах:

за вислугу років понад 2 роки - 10 відсотків;

за вислугу років понад 5 років - 15 відсотків;

за вислугу років понад 10 років - 25 відсотків;

за вислугу років понад 15 років - 30 відсотків.

Також на підприємстві діє наказ про посади, які мають право на додаткову відпустку за ненормований робочий день. Цей наказ діє безпосередньо на весь відділ спеціального конструкторського бюро.

Ще однією особливістю організації є те що працівникам підприємства, які мають допуск до інформації, яка містить державну таємницю, встановлюється компенсацію в розмірі:

- допуск за формою 2 – 30%;

- допуск за формою 3 – 10%.

Ця компенсація є виконанням вимог «Положення про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці».

Система оплати праці є важливим елементом підприємства. Важливо, щоб система була під постійним контролем, який дасть змогу визначити її ефективність. Оцінка і контроль потрібні, щоб за потреби змінити систему оплати праці, яка б з однієї сторони забезпечувало отримання найманим працівником гідної заробітної плати, а з іншої забезпечувала підприємству приріст прибутків.

Розглянемо динаміку величини заробітної плати по підприємству в цілому.

Таблиця 7.1 - Динаміка оплати праці на підприємстві

Показники

2019

2020

2021

Абс. відхилення, тис. грн. (+,-)

Темп росту, %

2020-2019

2021-2020

2020-2019

2021-2020

Фонд оплати праці усіх працівників, тис грн

5370,9

8757,5

3 764,7

3387

-4993

63

-57

Джерело: розроблено автором на підставі звіту про працю підприємства.

Рисунок 7.1 - Динаміка фонду оплати праці усіх працівників

(Джерело: розроблено автором на підставі звіту про працю ТОВ «Телекарт-прилад»)

З графіку видно що з 2019 по 2020 рік фонд оплати праці зріс, натомість з 2020 по 2021 рік спостерігається значне спадання показника. Це знову ж таки може бути наслідком зниження ліквідності підприємства та збільшенням фінансової залежності.

На підприємстві спостерігається низька проблем з рентабельністю, оплатою праці тощо. Тобто підприємство має економічні проблеми. Також такі показники можуть бути наслідком не відображення реальної повної ситуації в балансі. ТОВ «Телекарт-прилад» займається державними замовленнями, які не відображаються в основному балансі товариства, а є засекреченими, тому такі результати.