Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_klin_farma_olya (1).docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
41.48 Кб
Скачать

Антиангінальні лз

У хворого під час виконання важкої фізичної праці виникає загрудинний біль. Які препарати і в якій лікарській формі необхідно рекомендувати для лікування цьому хворому?

Нітрогліцерин під язик.

Хвора на стенокардію при регулярному прийманні протягом декількох місяців нітросорбіту відмічає зниження його ефективності. З чим пов'язаний розвиток толерантності до нітратів? Які рекомендації слід дати цій хворій?

Перехресна толерантність. Це пов’язано з дефіцитом SH груп, рефлекторним підвищенням активності ренін-ангіотенової системи, накопиченням вільних радикалів, чи зниженням активності цГМФ в організмі.

Необхідно зробити перерву в прийомі на 1-2 тижні, використовуючи при цьому інші антиангінальні засоби, що не містять нітро-групи.

На клінічному розгляді був представлений хворий на стенокардію напруги, Ш функціональний клас. Останні 2 роки регулярно приймав сусак-форте та бісопролол. Останнім часом напади стенокардії не виникали, вирішив ліки не приймати. На 3 день після припинення прийому ліків виник сильний біль за грудиною, тахікардія, порушення ритму серця.

Яка найбільш вірогідна причина погіршення стану хворого?

А.Синдром відміни на нітрати

Хворому на стенокардію напруги, Ш функціональний класс, лікар призначив нітросорбіт по 10 мг 4 рази на добу. На протязі 1 місяця хворий почував себе задовільно, але потім напади стенокардії стали частішими.

Вкажіть ймовірні причини погіршення стану хворого

Б. Розвиток толерантності до нітратів

Показаннями для призначення препаратів нітрогліцерина є наступні, крім одного. Вкажіть його.

С. Синусова тахіаритмія.

Антигіпертензивні лз

Препарат, з групи іАПФ, що є активною ліпофільною речовиною, початок дії 30 хв., тривалість дії складає 4-6 год., тому призначається переважно з метою купірування гіпертонічного кризу.

Каптоприл.

Препарат, з групи іАПФ, що є активною гідрофільною речовиною, Т½ складає 12,5-30 год.

Лізиноприл.

Ліпофільний препарат, який належить до проліків, містить фосфорильну групу.

Фозиноприл.

Противірусні лз

У жінки 31 р. турбують головні болі, слабкість, відчуття садна за грудиною, болі в м’язах, підвищення температури тіла до 38,70С. Хворіє другу добу. Із анамнезу – подібні симптоми захворювання спостерігались ще у 2-х співробітників. Лікар виставив діагноз: ГРВІ, та призначив Ремавір за схемою та Фервекс за потребою.

А) Покази: раннє лікування і профілактика грипу, під час епідемій, особливо спричинених вірусом грипу А. Рекомендації: для профілактики кліщового енцефаліту вірусної етіології.

Б) Rp.: Tab. Remantadini 0,005 N20

D.S. всередину після їди п 2 таб. 3 р/д на 2-3 день по 2 таб. 2р/д, на 4-5 день по 2 таб. 1р/д.

В) Ремантадин блокує вірусний білково-іонний Naканал, чим зумовлюж зміни вірусної оболонки та регуляцію рH. Інтерферон пригнічує синтез мРНК і трансляцію вірусних білків.

На фоні ГРВІ у пацієнта 18 років появилась сльозотеча, світлобоязнь, блефароспазм. При огляді окулістом – кон’юнктива гіперемована, виділення відсутні, спостерігається помутніння рогівки. При огляді рогівки обох очей за допомогою щілинної лампи, після інстиляції 1 краплі 0,5% розчину флюоресцеїну в кон’юнктивальний мішок, виявляються виразки рогівки. Встановлено діагноз: герпетичні виразки рогівки. Призначено офтальмоферон місцево і валтрекс в таблетках. Курс лікування 5 днів.

А) Офтальмоферон, очні краплі на основі рекомбінантного α2 - інтерферона (противірусний). Вальтрекс – противірусний препарат прямої дії.

Б) Офтальмоферон 1-2 кр. до 6-8 р/д, через 2-3 дні по 1-2 кр. 2-3 р/д. Вальтрекс по 500 мг, 2 р/д, протягом 5 днів.

В) Вальтрекс в організмі перетворюється в ацикловір і валін, а ацикловір в свою чергу діє як провірусний препарат до групи герпес вірусів, завдяки властивості інгібувати синтез вірусної ДНК, після фосфоритування. Побічна дія: головний біль, нудота, рідко – лейкопенія, тромбоцитопенія, запаморочення. Протипокази: збільшена чутливість до ацикловіру, валацикловіру, чи до будь-якого іншого складника препарату.

У хворого серед повного здоров’я сеча стала забарвлюватись у червоний колір (гематурія). При обстеженні із залученням лабораторних, інструментальних, цитологічних методів обстеження виставлено діагноз: Рак сечового міхура. До схеми хіміотерапії долучена внутрішньоміхурова інстиляція Лаферону одноразово в дозі 9 млн МО.

А) Очні краплі, інтраназально, інгаляційно, ректально.

Б) Інтерферони – група білків, що синтезується лейкоцитами, при дії на них вірусами. Мають імуномоделюючу властивість підвищують стійкість організму до інфекцій, вірусів, інших збудників, що паразитують внутрішньоклітинно.

В) Порушення проникності вірусів через клітинну мембрану, гальмування синтезу білків, реплікації вірусної РНК.

Хворий отримував циклоферон з приводу Хронічного бактеріального простатиту. Хламідіазу. Циклоферон призначався в ін’єкційній формі, на курс – 10 ін’єкцій в/м.

А) Відміна інтерферону.

Б) Рекомбінантні використовуються у якості противірусних препаратів. Пегільовані – сполучені з полі етиленгліколем і мають пролонговану дію і дають більш виражений терапевтичний ефект.

В) Рефрактерність – нечутливість до препарату. Її причина довготривалий парийом препарату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]