Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аускулбтація 2.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
46.57 Кб
Скачать

Аускультативні еталони

а) здорове серце:

  • тони нормальної гучності, правильний ритм, рідко вислуховуються ІІІ та ІV тони, шумів немає.

б) зміна обох тонів:

  • посилення обої тонів (гучні тони) спостерігається в астеніків, худорлявих людей, за тітеотоксикозу, тахікардії;

  • послаблення обох тонів (ослаблені тони) вислуховуються у людей з добре розвиненими м’язами верхнього плечевого поясу, у повних людей, за емфіземи легенів, наявності рідини у лівій плевральній порожнині.

в) ураження міокарду:

- тони серця послаблені, можуть бути розщеплення чи роздвоєння І тону, галопний тон, неправильний ритм, може змінюватись гучність тонів.

г) ураження перикарду:

- послеблення тонів серця.

д) набуті вади серця:

- недостатність мітрального клапану: І тон на верхівці послаблений, разом з ним чи замість нього вислуховується систолічний шум; ІІ тон на легеневій артерії нормальний чи посилений, розщеплений, роздвоєний. ІІ тон на аорті не змінений;

- мітральний стеноз: посилений, хлопаючий І тон, тричленний ритм (ритм “перепілки”) за рахунок тону відкриття. ІІ тон на аорті не змінений, на легеневій артерії посилений, розщеплений, роздвоєний. Пресистолічний шум.

- недостатність клапанів аорти: І тон послаблений на верхівці, Іі тон на аорті послаблений чи відсутній, протодіастолічний шум. ІІ тон на легеневій артерії збережений;

  • звуження отвору аорти: І тон послаблений над верхівкою, ІІ тон над аортою послаблений чи відсутній, систолічний шум, ІІ тон над легеневою артерією збережений;

  • недостатність тристулкового клапану: І тон послеблений над мечеподібним відхвістям, систолічний шум, який посилюється під час вдиху, ІІ тон не змінений;

  • звуження правого атріо-вентрикулярного отвору: І тон посилений, ТВ та діастолічний шум, який посилюється під час вдиху, над ІV точкою; ІІ тон не змінений;

е) артеріальна гіпертонія, атеросклероз аорти:

- І тон нормальний чи послаблений над верхівкою серця, ІІ тон посилений над аортою, нерідко з металевим відтінком, над легеневою артерією - не змінений.

є) гіпертензія малого кола кровообігу:

- І тон нормальний чи послеблений, ІІ тон над аортою не змінений, над легеневою артерією посилений, розщеплений, роздвоєний.

Протокол аускультації

Призвіще студента ___________________________Група__________________

Хворий_____________________________________Палата__________________

  1. Аускультація серця: тони ритмічні, аритмічні, гучні, послаблені, не вислуховуються (потрібне підкреслити).

  2. І тон.

1 точка: нормальної гучності, послаблений, відсутній, посилений, хлопаючий, роздвоєний, розщеплений (підкреслити), додаткові тони____________________.

4 точка: нормальної гучності, послаблений, відсутній, посилений, хлопаючий, роздвоєний, розщеплений (підкреслити), додаткові тони____________________.

  1. ІІ тон.

2 точка: нормальної гучності, послаблений, відсутній, посилений, роздвоєний, розщеплений (підкреслити).

3 точка: нормальної гучності, послаблений, відсутній, посилений, роздвоєний, розщеплений (підкреслити).

  1. Заключення.

Дата обстеження______________ Підпис студента_________________

Наочність практичного заняття:

  • магнітофонний запис з аускультативною картиною змін сили, тембру, частоти тонів під час аускультації;

  • 5-6 хворих зі зміною тонів серця для демонстрації студентам;

  • 2 хворих для підсумкового контролю результатів аускультації;

  • таблиці з діагностичними та диференційними ознаками зміни гучності та тембру тонів, ритмів “перепілки” та “галопу”.

6.4. Самостійна робота студентів полягає у вислуховуванні серця у завчасно підібраних хворих за допомогою ООД та поточного контролю викладача - 50 хв.

Студенти по черзі проводять аускультацію серця у 5-6 хворих з типовими змінами тонів серця. Ритму серцевої діяльності. Викладач контролює у студентів вміння правильно знаходити аускультативні точки, відмічати І та ІІ тони серця, оцінюваьти силу, тембр тонів. Потім студенти діляться на групи по 2-3 чоловіка і самостійно проводять аускультацію серця у 2-3 завчасно підібраних хворих за темою заняття. Для самоконтролю студенти заносять у зошити чи вписують у заздалегідь видані їм “протоколи аускультації серця”.

В учбовій кімнаті один студент із кожної “малої” групи доповідає про отримані результати та формулює заключення щодо аускультаціх серця. Вказуючи найбільш вірогідну причину знайдених змін тонів.

Для підведення підсумкового контролю та закріплення знань-вмінь студенти проводять аускультацію 1-2 хворих, письмово оформлюють результати. Викладач роздає студентам еталони аускультації, надаючи їм змогу самостійно визначити зроблені помилки та з’ясувати незрозумілі питання. Викладач пропонує також розв’язати ситуаційні задачі (№ 25-30 на с. 22-23 збірки ситуаційних задач з пропедевтики внутрішніх захворювань за редакцією проф. Ю.М. Мостового) та порівняти з еталоном відповіді (на с. 105-106).