Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іван тубулевич.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
42.85 Кб
Скачать

Висновки та узагальнення

Іван Карпенко-Карий створив найзвичніші художні цінності в українській драматургії ХІХ- ХХ ст. За словами І.Франка «він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом, та при тім великим драматургом, якому щодо ширини і багатства творчості, артистичного витончення і глибокого продумання тем бистрої обсервації життя та ясного і широкого світогляду не дорівнює ані один із сучасних драматургів не тільки Росії, але й інших народів ».

Життя народу письменник відтворював за принципами правдивості і гуманізму. Творчість Івана Карпенка-Карого, говорив Іван Франко, «наповнює нас почуттями подиву для його таланту. Обняти такий горизонт, заселити його таким множеством живих людських типів міг тільки першорядний поетичний великий обсерватор людського життя.»

Драматургія І. Карпенка-Карого своєрідно підсумувала майже столітній розвиток української драматургії, піднявши її на новий рівень. Вражаючи тематичним і жанровим багатством, вона у своїй цілісності являє собою різноманітну картину життя України протягом століть. В художній розробці історичного чи фольклорного матеріалу далекого минулого досить відчутним є зв'язок з тогочасними життєвими проблемами. Твори Карпенка-Карого багатьма своїми елементами входять в ідейно-естетичний контекст нової європейської драми.

Список використаних літературних джерел:

  • Іван Карпенко-Карий // Історія української літератури у 2 т. Т. 1. — К., 1987.

  • Галабутська Г. Життєві і творчі обрії Карпенка-Карого //Дивослово. — 1995. — № 12.

  • Карпенко-Карий Іван. Твори в 3 томах. — Київ: Державне вид-во художньої літератури, 1960—1961.

  • Мороз Л. Іван Карпенко-Карий //Історія української літератури: XIX ст. Кн. 3. — К., 1997.

  • Рильський М. Гордість української драматургії: Про творчість Карпенка-Карого // Рильський М. Статті про літературу. — К., 1980.

  • Наукові записки КДПУ ім. В.Винниченка. Випуск XXVII. Серія: філологічні науки (літературознавство). — Кіровоград: РВЦ КДПУ ім. В.Винниченка, 2000. — 380 с. С. 52-61

  • Мороз Л. Іван Карпенко-Карий //Історія української літератури: XIX ст. Кн. 3. — К., 1997.

  • Іван Карпнко-Карий Вибрані п'єси //Шкільна бібліотека  — К., «Дніпро», 1970.

  • http://uk.wikipedia.org

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]