Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка КУРСОВА Грош Фін для мен.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
494.08 Кб
Скачать

3. Розробка плану курсової роботи

Після вибору теми, докладного ознайомлення з літературним джерелами, студент самостійно складає початковий план курсової роботи, в якому виділяє найбільш важливі питання. План визначає напрям курсової роботи і є її основою. Від правильності і точності складеного плану залежить якість змісту і логічний зв’язок розділів курсової роботи. Водночас план свідчить про те, як глибокого вивчені літературні джерела і наскільки студент розуміє суть теми.

Враховуючи індивідуальні особливості студентів та ступеню їх підготовки, викладач може надавати допомогу у складанні плану курсової роботи. При цьому не рекомендується складати план за змістом підручників, практичних посібників і програм курсу.

В плані курсової роботи слід передбачити такі структурні складові:

1. Вступ.

2. Основна частина, складається з трьох розділів, які у свою чергу можуть мати кожний 2-3 параграфи.

3. Заключення.

4. Перелік використаної літератури.

5. Додатки.

4. Написання курсової роботи

Безоглядне, механічне переписування підручника чи матеріалу з періодичних видань, копіювання матеріалу із мережі Інтернет не допускається. Відповіді на питання плану повинні бути повними, обґрунтованими, з аналізом поточної ситуації на вітчизняному та зарубіжному фінансовому та грошово-кредитному ринку.

У вступі необхідно розкрити економічний зміст проблеми, що вивчається, її значення, відмітити в яких наукових працях вона досліджується та яка увага їй приділяється в рішеннях уряду. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висвітлити головне – сутність проблеми.

Формулюють мету роботи і задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об’єкта.

Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему курсової роботи, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

У першому розділі курсової роботи розкривається зміст теми, показується стан питань, що висвітлюються, дається критична оцінка конкретних спірних положень, що зустрічаються в різноманітних законодавчих і нормативних актах і в спеціальній економічній літературі.

У другому розділі курсової роботи проводиться дослідження конкретного об’єкта, аналізується статистичний матеріал з обраної теми курсової роботи. За результатами проведеного аналізу студент повинен зробити узвгвльненння та обґрунтування за темою роботи.

У третьому розділі курсової роботи визначаються шляхи удосконалення конкретних ділянок, містяться власні думки та пропозиції автора роботи стосовно проблем, що були досліджені.

Наводиться список використаної літератури, як правило 10-15 джерел.

У курсовій роботі необхідно уникати використання абстрактних і застарілих положень та викладення змісту у відриві від конкретних матеріалів.

При вивченні теоретичних і практичних матеріалів, висвітлених в економічній літературі, законодавчих та нормативних актах можна зустріти різні точки зору по тому або іншому питанню. В таких випадках потрібно наводити висловлювання цих авторів, давати критичну оцінку і водночас викладати свою власну думку по даному питанню. При цьому критичну оцінку і свою точку зору слідує обґрунтувати конкретними положеннями, фактами, розрахунками. В тексті не повинно бути думок, суперечних одна інший. Викладається матеріал послідовно, логічно, доказово. Один аспект питання, що освітлюється, повинен відокремлюватися від іншого, але в своїй сукупності всі вони повинні бути ув’язані так, щоб один випливав з іншого.

В додатки виносяться схеми, заповнені спеціалізовані документи і форми звітності, матеріал яких використаний в курсовій роботі.

Пропозиції, що випливають з змісту курсової роботи, свідчить про її високу якість. Якщо же конкретних пропозицій або рекомендацій немає, то в заключенні курсової роботи слідує дати оцінку проблем, що розглядалися.