Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр.роб.МенЗЕД-МОзао-2011.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Тема 3. Тарифне регулювання

Митні платежі. Мито як інструмент тарифного регулювання. Види мита. Митний тариф як систематизований перелік ставок мита. Тарифні пільги та преференції. Торгівельні режими. Рада митного співробітництва. Гармонізована система опису і кодування товарів. Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності. Фактурна та митна вартість товарів. Методика визначення митної вартості.

Митні збори. Єдиний збір, що стягується в пунктах пропуску через митний кордон. Оподаткування експорту та імпорту товарів (робіт, послуг). Акцизний збір. Податок на додану вартість (ПДВ). Експортне відшкодування ПДВ.

Література: 3, 18, 19, 21, 22, 29.

Тема 4. Управління митною справою

Сутність і структура органів управління митною справою. Засоби здійснення митної політики. Поняття і види митного режиму. Митне оформлення. Митні документи. Вантажна митна декларація. Митний контроль. Переміщення та пропуск через митний кордон України товарів та інших предметів. Відповідальність суб’єктів ЗЕД за порушення митних правил.

Література: 3, 19, 21, 22, 29.

Тема 5. Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Нетарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Кількісні обмеження. Ліцензування та квотування зовнішньоекономічних операцій . Стандарти на товари. Державні закупки. Демпінг та антидемпінгові процедури. Субсидії і компенсаційні заходи. Методи стимулювання експорту. Основні законодавчо-нормативні документи, що регулюють ЗЕД в Україні.

Захист українських товаровиробників від імпорту. Український “антидемпінговий кодекс”. Відповідальність у зовнішньоекономічній діяльності.

Література: 1, 5, 6, 7, 11, 13, 16, 18, 19, 20, 29.

Тема 6. Валютно-кредитне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Валютна система. Валютні цінності. Валютні операції. Валютні ринки та їх суб’єкти.

Валютне регулювання. Рівні валютного регулювання. Міжнародні валютно-кредитні організації. Міжнародний валютний фонд. Валютна політика. Інструменти валютного регулювання. Дисконтна валютна політика. Валютна інтервенція. Валютні обмеження. Встановлення режиму валютного курсу. Значення валютного курсу для зовнішньоекономічної діяльності. Девальвація валюти. Ревальвація валюти.

Валютний ринок в Україні. Міжбанківський валютний ринок і порядок торгівлі іноземною валютою. Уповноважені банки. Котирування валюти. Кросс-курс. Валютні операції суб’єктів ЗЕД України.

Кредитування зовнішньоекономічних операцій. Види кредитів і форми кредитування.

Література: 4, 9, 11, 13, 17, 19, 20, 29.

Тема 7. Регулювання іноземних інвестицій

Необхідність залучення іноземних інвестицій. Види і форми здійснення іноземних інвестицій. Об’єкти іноземного інвестування. Іноземні інвестиції на основі концесійних договорів, контрактів про виробничу кооперацію, спільне виробництво та інші види спільної інвестиційної діяльності.

Стимулювання та захист іноземних інвестицій. Податкові стимули та їх види. Проблеми залучення іноземних інвестицій в економіку України.

Мотиви створення підприємства з іноземними інвестиціями (ПІІ) та формування концепції його діяльності. Техніко-економічне обгрунтування створення підприємства з іноземними інвестиціями.

Організаційно-правові засади функціонування підприємства з іноземними інвестиціями. Управління та фінансові аспекти діяльності ПІІ.

Стан та проблеми розвитку ПІІ в Україні.

Література: 2, 8, 11, 13, 14, 16, 17, 19, 26, 27