Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРО 2014 МЕТОДИЧКА (ГОЛУБКОВ).docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
160.23 Кб
Скачать

Тема 4. Базова макроекономічна модель “сукупний попит - сукупна пропозиція”

Сукупний попит. Особливості сукупного попиту порівняно з ринковим попитом. Крива сукупного попиту. Чинники, що визначають траєкторію кривої сукупного попиту. Ефект процентної ставки. Ефект багатства. Ефект імпортних закупок. Нецінові чинники сукупного попиту. Чинники, що визначають зміну величини сукупного попиту. Аналіз чинників, що визначають зміну у витратах домогосподарств на споживчі товари. Аналіз чинників зміни витрат підприємницького сектору на інвестиційні товари. Аналіз чинників зміни витрат держави. Аналіз чинників зміни попиту закордону. Особливо формування й розвитку сукупного попиту в Україні на етапі трансформації суспільства.

Сукупна пропозиція. Класична модель сукупної пропозиції. Кейнсіанська модель сукупної пропозиції. Ціна і витрати в моделі сукупної пропозиції: Крива сукупної пропозиції та її три сегменти. Аналіз економічних процесів, які описуються сегментами кривої сукупної пропозиції. Нецінові чинники сукупної пропозиції: зміна цін на ресурси; зміна цін на імпортні ресурси у короткому і довгому періодах; зміни в продуктивності; зміни правових норм; зміна валютного курсу. Особливості формування сукупної пропозиції в Україні у перехідний період.

Макроекономічна рівновага в моделі «сукупний попит - сукупна пропозиція». Модель AD-AS. Рівноважний рівень цін. Перехід від короткострокової до довгострокової рівноваги. Шоки попиту і пропозиції. Стабілізаційна політика.

Тема 5. Кейнсіанська модель макроекономічної рівноваги

Рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції і повна зайнятість ресурсів. Класична і кейнсіанська теорії макроекономічної рівноваги. Компоненти сукупного попиту: споживання, заощадження, інвестиції.

Споживання - найстабільніший компонент сукупного попиту. Види споживчих товарів та їх роль у забезпеченні сталого економічного розвитку. Функція споживання Кейнса та її модифікації. Функція споживання неокласиків. Середня схильність до споживання. Динаміка середньої схильності до споживання. Гранична схильність до споживання. Аналіз взаємозв'язку споживання і доходу, споживання і багатства. Динаміка частки споживання у валовому продукті України.

Заощадження: суть та чинники. Функція заощаджень. Середня схильність до заощаджень. Гранична схильність до заощаджень. Національні заощадження та їх складові. Проблема заощаджень в Україні. Заощадження та інвестиції.

Інвестиції: суть та типи (інвестиції у виробництво, житлове будівництво, товарно-матеріальні запаси). Види інвестицій: автономні та похідні (індуційовані). Функції інвестицій. Кейнсіанська функція автономних інвестицій. Неокласична функція автономних інвестицій. Рівновага на фінансових ринках: попит і пропозиція позичкових коштів. Рівноважна процентна ставка. Чинники, що визначають рівноважну процентну ставку в Україні. Причини розбіжностей планів заощаджень та інвестицій. Фактичні та плановані інвестиції. «Кейнсіанський хрест». Механізм досягнення рівноважного обсягу виробництва. Коливання рівноважного рівня випуску навколо економічного потенціалу. Мультиплікатор автономних витрат.

Рецесійний та інфляційний розриви. Парадокс бережливості. Взаємозв'язок моделі AD-AS і «Кейнсіанського хреста». Мультиплікатор і зміна величини доходу. Однократний інвестиційний імпульс. Однократне зростання інвестицій із закріпленням на досягнутому рівні. Постійне зростання інвестицій. Коливання інвестицій. Механізм мультиплікатора і акселератора.

Валові і чисті інвестиції. Характер динаміки чистих інвестицій.

Стабілізаційна роль інвестицій відновлення економічного потенціалу.

Амортизаційна політика. Характер динаміки амортизаційних відрахувань. Проблеми інвестицій в економіку України. Інвестиційний процес в Україні на сучасному етапі та необхідність його активізації. Основні напрями та цілі інвестування в Україні.