Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47 Харьковская олимпиада.docx
Скачиваний:
180
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.44 Mб
Скачать

47-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2010 року

8 клас

(завдання 1-4 виконуються у зошити, 5-6 – на окремих аркушах)

1. Відомо, що клімат формується під дією трьох чинників: припливу сонячної радіації, яка залежить від широти місця, атмосферної циркуляції та підстилаючої поверхні Землі. Розкрийте суть кожного чинника на прикладі кліматичних особливостей України. Доведіть, що ці чинники діють спільно. Спробуйте пояснити, чому клімат будь-якої території Землі і планети в цілому змінюється у часі.

(12 балів)

2. На двох фото – перший відомий людству глобус Землі. Ким і коли він був створений? Поясніть, які материки були на ньому відсутні і чому. Діаметр першого глобуса – приблизно 51 см. Розрахуйте, яким є масштаб цього глобуса, якщо не звертати увагу на значні спотворення у зображенні автором реальних відстаней.

(6 балів)

3. На схилі крутизною 30º розташовані дві точки А і В на відстані 580 метрів одна від одної. Абсолютна висота верхньої точки В - 1085 метрів. Схил зображений на топографічній карті горизонталями, які проведені через 50 метрів. Скільки всього горизонталей проведено на карті між точками А і В? Провести розрахунки та зробити креслення ділянки схилу.

(6 балів)

4. На фото видно, що осадові гірські породи залягають не горизонтальними шарами, а інакше. Шари тут вигнуті, зім’яті, похилені, перемішані. Поясніть, яка природна сила це зробила.

(6 балів)

Дніпропетровська область. Гора Калитва. Відслонення порід.

47-А Харківська обласна учнівська олімпіада з географії 2010 року

9 клас

(Завдання 1-4 виконуються у зошиті, 5-6 – на окремих аркушах)

1. Поясніть, чому машинобудування як галузь відіграє значну роль у господарстві країни. Доведіть на конкретних прикладах, що Україна спроможна випускати будь-яку продукцію машинобудування. Оцініть проблеми та перспективи розвитку вітчизняного машинобудування. Де в Україні, на Вашу думку, можуть виникнути й ефективно працювати технопарки і технополіси?

(12 балів)

2. Що таке гідроакумулююча електростанція (ГАЕС)? Як вона працює, чим відрізняється від звичайної гідроелектростанції (ГЕС) і які має переваги? Назвіть ГАЕС, які є або будуються в Україні.

(6 балів)

Одна з ГАЕС України. Удалині – одна з атомних станцій

3. Ентомологічний заказник, де є гнізда рідкісних земляних бджіл, створений у верхів’ях балки і має форму трикутника (АВС). На топографічній карті масштабу 1:25 000 дві вершини цього трикутника мають такі координати: А (X=6067200; Y=4311900) і В (X=6066800; Y=4311900). На карті відстань від точки А до точки С – 2 см, від точки В до точки С – 1,2 см. Розрахуйте площу заказника на карті (у кв. см) і на місцевості (у га).

(6 балів)

4. Будинки селян в африканській країні Малі, що простягнулася від 10º пн. ш. до Північного тропіка, найчастіше зроблені з глини, зовсім позбавлені вікон і мають вхід, розташований дуже низько над землею. Розкрийте особливості природи цієї країни і поясніть, чому там такі будинки.

(6 балів)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]