Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vikova_psikhologiya.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
418.82 Кб
Скачать

26. В чому проявляється почуття дорослості підлітків? Які джерела становлення дорослості?

Почуття дорослості - центральне особистісне новоутворення підлітка, що виражається через суб'єктивне ставлення до себе як до дорослого, уявлення себе дорослою людиною

Почуття дорослості підлітків не є обов'язково усвідомлюваним. Однак, воно є специфічною формою самосвідомості представників цього віку, соціальною за змістом та походженням.

Будучи закономірною ознакою формування особистості, дане новоутворення виникає у підлітків навіть за протилежних умов виховання дорослими: як авторитарного підходу, регламентації всієї поведінки дитини, так і за умов її значної свободи та самостійності.

Почуття дорослості у підлітків проявляється з неоднаковою яскравістю і в різних формах.

Форми вияву почуття дорослості підлітків

  1. Діяльнісна форма фігурує за фактові участі підлітка в справах дорослих (спілкуванні, праці тощо);

  2. світоглядна виявляється як наявність власної точки зору і вміння її відстоювати. Високий рівень ерудиції, обізнаності підлітка в певній сфері виражає інтелектуальну форму.

  3. Статева Зацікавленість протилежною статтю, романтична захопленість хлопця чи дівчини, прагнення налагодити взаємини з представником протилежної статі –

  4. . наслідувально-поведінкову форму. , наслідування підлітком зовнішніх манер поведінки дорослих, копіювання їх звичок (часто негативних, на кшталт паління, вживання алкоголю) відображає

Почуття дорослості конкретного підлітка формується різними темпами, залежно від дії зовнішніх факторів, які поділяють на:стимулюючі та гальмівні

Потреба у самоствердженні - спрямованість підлітка на пошуки, виявлення та реалізацію своєї індивідуальності, унікальності в системі соціальних зв'язків В цьому віці формується Я-концепція, підліток починає усвідомлювати свою неповторність, в його свідомості

Поява почуття дорослості як центрального новоутворення самосвідомості є структурним центром особистості підлітка, тією її якістю, в якій відображається нова життєва позиція в ставленні до себе, людей і світу в цілому. Дорослість суб'єктивно пов'язується підлітком не так з наслідуванням, як з входженням у світ дорослих. Підліток намагається зайняти місце дорослого в системі реальних стосунків між людьми, тому для нього мужність, сміливість, одяг важливі передусім у зв'язку з цією соціальною позицією.

Джерелами становл. почуття дорослості є:

1) фізіологічна перебудова організму та статеве дозрівання, які роблять більш дорослим об'єктивно, у власних очах і в уявленні оточуючих;

2) характер взаємин у системі „дорослий - підліток";

3) спілкування з юнаками у неформальній групі, яких підліток вважає більш досвідченими;

4) вплив ідеалу.

Кардинальні зміни в структурі особистості підлітка зумовлюють його особливу чутли-вість до засвоєння норм, цінностей і способів поведінки, притаманних світу дорослих.

Помітно відрізняються прояви прагнення до самостійності в молодших і старших підлітків. Так, у поведінці перших ще переважають дитячі риси, їх цікавить передусім зовнішній бік життя дорослих, те враження, яке їхні вчинки справляють на інших. Проте, самі вчинки часто бувають імпульсивними й без контрольними. Молодші підлітки ще недостатньо усвідомлюють власні дії, не прагнуть до самоаналізу, а, отже, часто не визнають очевидної провини, намагаючись будь-що виправдатись.

Важливим новоутворенням особистості підлітка є формування самосвідомості, особливості якої проявляються в самооцінці підлітка. Самооцінка в цьому віці набуває не меншого значення, ніж оцінки дорослих, перетворюючись у надзвичайно важливий мотив поведінки. Механізмом розвитку самосвідомості є рефлексія.

Серед новоутворень в особистості підлітка слід відмітити прояв негативізму, який виникає як: 1) реакція самозахисту у випадку „нав'язування" дорослими своїх думок, бажань; 2) бажання зняти опіку дорослих.

Негативізм по-різному виражається у підлітка в залежності від міцності засвоєння правил культури поведінки, рівня розвитку вольових якостей, авторитета дорослих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]