Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
роб.заоч.магістр.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Тема 2. Поняття злочину і його значення для кваліфікації

Завдання №2. Рєпіна визнана винної в тім, що, будучи позбавленої по суду батьківських прав на дочку Ніну, забрала її зі школи-інтернату в м. Казані й відвезла до себе додому. Адвокат засудженої просив у касаційній скарзі припинити кримінальну справу на тім підставі, що Рєпіна, незважаючи на позбавлення по суду батьківських прав, продовжує залишатися рідною матір'ю для своєї дитини.

Питання. Чи є ознаки злочину в діянні Рєпіної?

Тема 3. Склад злочину – як базова підстава кваліфікації злочинів

Завдання №3. З. неодноразово зверталася до начальника РЭУ Донцову із проханням усунути несправності в саноборудовании її квартири, через які у квартирі постійно відбувається протікання води. Донцов кілька разів особисто відвідав квартиру З. І спочатку натякав, а потім відкрито заявив, що несправності будуть усунуті тільки після того, як З. вступить у половий зв'язок з ним. З. подала у відділення міліції заява із проханням залучити Донцова до кримінальної відповідальності.

Питання. Чи є в діянні Донцова склад злочину?

Тема 4. Кваліфікація по об'єкту злочину

Завдання №4.Свирун розповів своїй матері про те, що двоє невідомих йому хлопців повідомили йому, що викрали його сестру Тамару й вимагають за неї викуп під погрозою заподіяння їй шкоди. Насправді він знав, що сестра якийсь час буде перебувати поза будинком й, користуючись цим, вирішив виманити в матері грошей на покупку запчастин для автомобіля. Одержавши, таким чином, необхідну для ремонту автомобіля суму грошей, Свирун розповів про своєму «трюку» матері, пообіцявши, що більше таке не повторитися. Однак його мати заявила про те, що трапилося, у міліцію. З огляду на, що до цього Свирун був засуджений умовно за здійснення у своєї матері крадіжки грошей і за висновком лікарів є наркоманом, слідчий визнав можливим залучити його до кримінальної відповідальності.

Питання. Кваліфікуйте об'єкт зазіхання діяння в цілому.

Тема 5. Кваліфікація по об'єктивній стороні злочину

Завдання №5. Під час бійки піднятим із землі шматком цегли Рибаков завдав удару Семенову, заподіявши йому легкі тілесні ушкодження, які не повлекли короткочасного розладу здоров'я. Через якийсь час Семенов умер від правця, тому що в рану потрапили бацили цієї хвороби.

Питання. Пранализуйте об'єктивну сторону даного діяння й дайте його остаточну кваліфікацію.

Тема 6. Кваліфікація по суб'єкту злочину

Завдання №6. Эрастова була засуджена за кількаразове одержання хабарів. Працюючи в лікарні лікарем-терапевтом і використовуючи своє службове становище, вона неодноразово отримувала гроші за виробництво абортів. Приймаючи пацієнток, Эрастова сама виписувала на відповідних бланках напрямку на стаціонарне лікування з помилковим діагнозом. У касаційній скарзі адвокат засудженої порушував питання про її виправдання, посилаючись на те, що його підзахисна не була посадовою особою й тому не може відповідати за хабарництво. Чи підлягає задоволенню скарга адвоката.

Питання. Дайте остаточну кваліфікацію.