Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Структурно-семантичні особливості поширюючих членів речення (2 год.)

Завдання 1.

Уведіть у конструкції всі можливі прислівні та детермінантні поширювачі. Укажіть на їх структурно-семантичні особливості. Трансформуйте речення таким чином, щоб підмет зайняв позицію поширюючого члена речення. Які зміни при цьому відбуваються на семантичному рівні?

Завдання 2.

Побудуйте речення, де б інфінітив виступав у ролі поширювача і виконував синтаксичну функцію: а) додатка; б) означення; в) обставини. Схарактеризуйте їх особливості. Трансформуйте побудовані речення так, щоб змінилася синтаксична функція інфінітива.

Завдання 3.

Уведіть слова в речення, де б вони виконували типізовану / нетипізовану синтаксичну функцію поширюючих членів речення. Зазначте їх структурні та семантичні особливості в кожному випадку.

Завдання 4.

Підкресліть члени речення, що виконують синкретичну синтаксичну функцію. Обґрунтуйте синтаксичну роль синкретичного члена речення. Дайте його структурно-семантичну характеристику та вкажіть на морфологічне вираження.

Завдання 5.

Випишіть із речень поширюючі члени. З’ясуйте, що вони поширюють (слово чи речення загалом). Схарактеризуйте їх за а) структурою; б) значенням; в) способом вираження.

Тема: Односкладне речення, його предикативна основа. Морфологічне вираження головного члена в односкладних реченнях (2 год.)

Завдання 1.

З’ясуйте структурно-семантичні особливості синтаксичних конструкцій. На основі яких ознак вони кваліфікуються як односкладні речення? Схарактеризуйте односкладні речення щодо: а) стверджувальної / заперечної модальності; б) повноти / неповноти; в) поширеності / непоширеності.

Завдання 2.

Виберіть із ряду односкладні речення. Вибір обґрунтуйте. Визначте в кожному з речень предикативну основу. Схарактеризуйте її за способом морфологічного вираження.

Завдання 3.

Побудуйте всі можливі різновиди односкладних речень дієслівного типу (змінюючи форму вказаного дієслова). З'ясуйте структурно-семантичні особливості кожного з різновидів та особливості головного члена у всіх випадках.

Завдання 4.

Установіть пропущений головний член речення в узагальнено-особових конструкціях. Трансформуйте (де це можливо) речення в синонімічні двоскладні або односкладні безособові. Як змінюється при цьому семантика? Визначте предикативну основу в кожному з різновидів. З’ясуйте структурні особливості та спосіб морфологічного вираження головних членів.

Завдання 5.

Визначте різновид односкладних речень і спосіб вираження головного члена в них. З’ясуйте типове значення (семантичну структуру) односкладних речень. Назвіть ознаки, за якими ці речення відрізняються одне від одного. Трансформуйте односкладні речення в синонімічні двоскладні. Що при цьому змінюється?

Тема: Відокремлені члени речення, їх різновиди та способи вираження (2 год.)

Завдання 1.

Побудуйте речення, де одне з поданих дієслів виконувало б функцію присудка, інше – функцію відокремленої обставини або відокремленого означення. Укажіть на структурно-семантичні особливості побудованих речень. Назвіть умови відокремлення обставин і означень. Прокоментуйте наявність / відсутність розділових знаків.

Завдання 2.

Трансформуйте речення в конструкції, ускладнені відокремленими членами. За яких умов можлива така трансформація? Яких змін зазнає трансформована конструкція на структурному та семантичному рівнях?

Завдання 3.

У структуру конструкції введіть компонент, який можна було б кваліфікувати як відокремлений уточнюючий член речення. Зробіть висновки щодо його синтаксичної функції та морфологічного вираження.

Завдання 4.

Побудуйте речення, де б власні назви виступали відокремленими прикладками. Змініть конструкцію таким чином, щоб власна назва супроводжувалася відокремленою прикладкою. Простежте, чи змінюється смислове навантаження відокремлених прикладок.

У якому зв'язку перебуває відокремлена прикладка з реченням? Поясніть уживання розділових знаків.

Завдання 5.

Визначте синтаксичні функції відокремлених та уточнюючих членів речення. Укажіть на їх смислове навантаження в кожній із конструкцій. З'ясуйте, чи залежить відокремлення членів речення від порядку слів. Поясніть уживання розділових знаків.