Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтва.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
947.71 Кб
Скачать

Тема 2. Скіфо-сарматське мистецтво та античне мистецтво Північного Причорномор’я мистецтво слов’ян ( 1 лек., 3 сам.)

Скотарсько-хліборобська та антично-полісна цивілізаційні системи на території України.

Монументальні «царські» кургани скіфської знаті Нижнього Подніпров’я (ІVтис. до н.е.) Пластика і художні вироби кіммерійців, скіфів та сарматів. Скіфський звіриний стиль; функції скіфських прикрас. Чортомликська ваза, гребінь з кургану Солоха, пектораль з Товстої могили.

Античні міста на теренах України: Ольвія, Херсонес, Пантікапей. Традиції давньогрецької метрополії у плануванні цих міст. Боспорська держава у складі тогочасних міст-полісів. Найдавніші християнські пам’ятники Боспору: надмогильна плита із зображенням хреста, розп’яття з Комишової бухти, статуя доброго пастиря тощо. Культова архітектура базилікального типу. Печерний храм Херсонеса. Церква Іоанна Предтечі. Малярство корсунської школи. Закінчення періоду античності і початок «слов’янської експансії». Пам’ятки мистецтва готів, гунів, аварів та салтівських племен: вироби з кістки, рогу. Мистецькі пам’ятки слов’ян: вироби з антропоморфними та зооморфними мотивами. Збруцький та Ставчанський ідоли. Рельєф із Буша.

Предмети Мартинівського кладу. Глек Ромашківського могильника – давній календар.

Завдання для самостійної роботи: Скульптура: скульптурний портрет та надгробкова скульптурна пластика. Декоративні скульптурні прикраси саркофагів. Ювелірні вироби.

Живопис. Стінописи на землях Боспорського царства. Монументальне живописне оформлення склепу Деметри в Пантікапеї. Вазовий живопис; ваза-сфінкс із Фанагорії. Мозаїки в спорудах античних міст. Тавро-руський Неаполь Скіфський. Містобудівні тенденції. Елліністичні мотиви в малярсько-скульптурному оздобленні будівель. Фрескові розписи культових та погребальних споруд.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Ольвія, Херсонес, Пантікапей як типові міста давньогрецьких колоній.

  2. Золото скіфських курганів.

  3. Символіка пекторалі з Товстої могили.

  4. Перші християнські храми на території Причорномор’я.

Література: 1, 7, 9. 11, 23, 25, 33, 40, 41, 45, .

Тема 3. Мистецтво Київської Русі. Становлення національної мистецької школи. ( 2 лек., 3 сам.)

Архітектура. Ранній етап архітектури Київської Русі (до прийняття християнства). Утворення міст-держав. Планування і забудова міст за правилами «Кормчої книги»: дитинець, окольний град, подол. Княжий замок (Любеч). Тип однокамерного житла. Міські укріплення (городні).

Спаський собор у Чернігові: восьмистопний хрестовокупольний собор з 3 абсидами і 5 верхами у зв’язках з візантійськими традиціями. Софійський собор у Києві: п’ятинефний хрестовокупольний храм з 13 верхами і дворядними галереями та 2 вежами. Успенський собор Києво-Печерської лаври: зміна масштабів. (6 хрещатих стовпів у членуванні на 3 нефи, 1 глава, три абсиди, нартекс, високі середні склепіння). Михайлівський Золотоверхий собор: чотири 8-игранні стовпи як в Софії, 3 нефи з галереями, нартекс, 1 глава. Церква Спаса на Берестові.

Кирилівська церква в Києві. Церква Богородиці Пирогощі на Подолі. Борисоглібський собор та Успенський собор Єлецького монастиря у Чернігові. Михайлівський собор у Переяславі ( 5 нефів, бокові галереї, Михайлівська божниця в Острі: (8-игранні стовпи, як в Софії). Успенський собор у Володимирі Волинському. П’ятницька церква в Чернігові як архітектурно-художній шедевр кінця ХІІ ст.: рвучкий порив угору ( 4 8-игранні стовпи, вузькі бічні нефи, пілястри; у товщі стін – сходи на хори).

Живопис. Візантійська іконографія та художня мова. Мозаїки Софії київської. Програма розташування сюжетів: Пантократор, Оранта, Євхаристія, Святительський чин, Благовіщення. 177 відтінків палітри мозаїк. Бічні вівтарі: Георгіївський, Михайлівський, Петра і Павла та Іоакима і Ганни. Програма фрескового стінопису митрополита Іларіона. Три цикли зображень: біблійний. Євангельський, житійний. Комплекс читається сліва направо і зверху вниз. Центральні канонічні сюжети і західні зображення сім’ї Ярослава.

Мозаїки Михайло-Золотоверхого собору у порівнянні з софіївськими. Більш земний характер події, психологізм образів апостолів з Євхаристії та ангелів з ріпідами. Дмитро Солунський. Посилена стрункість, лінійність, яскравість колориту.

Завдання для самостійної роботи. Корсунська церковна традиція в Києві. Соборна церква св.. Іллі на Подолі. Ротонда у Перемишлі Х ст.. Первісні форми дерев’яних карпатських церков. Десятинна церква (трьохнефний хрестовокупольний храм на 4-х стовпах). Засади іконописання. Аліпій Печерський. Володимирська богоматір, Богоматір Велика Панагія. Георгій-воїн. Устюжське Благовіщення та інші ікони. Книжкова мініатюра. Остромирове євангеліє 1056-7 р., Ізборник Святослава 1073р., Трирська псалтир.

Скульптура. Заборона православними ієрархами круглої культової пластики. Плоский рельєф як єдиний вид храмової скульптури протягом століть Саркофаг Ярослава мудрого. Шиферні плити Софійського собору. Тематичні рельєфи Києво-Печерської лаври. Дрібна культова пластика. Галицькі рельєфні керамічні плитки.

Ужиткове мистецтво. Ювелірна справа в Х-ХІст. Колти та інші прикраси із застосуванням скані, зерні, черні та позолоти. Перегород часта емаль як улюблена техніка. Декоративно прикладне мистецтво ХІІ – поч.. ХІІІ ст.. Спрощення виробничих процесів. Культові вироби та прикраси.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Планувально-конструктивні особливості соборів першої половини ХІ століття.

  2. Формування самостійної архітектурної мови в культових спорудах другої половини ХІ – початку ХІІІ століть.

  3. Містобудівні традиції в архітектурі Київської Русі.

  4. Стилістичні особливості давньоруської скульптури до монгольських часів.

  5. Ювелірні вироби Київської Русі: матеріал, техніки, декор.

  6. Порівняльний аналіз мозаїк Софійського та Михайлівського соборів.

  7. Фресковий живопис до монгольського періоду на території України.

  8. Мініатюри рукописних книг домонгольської доби

Література: 2, 7, 8, 9, 10. 14, 16,и 26, 27, 28, 43, 44, .