Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

учеб.Творогова

.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
20.88 Mб
Скачать

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Місток

Матеріал: кубики, довгі пластини, бруски, цеглини.

Практичні дії

Опори містка збудувати з кубиків, що розташовані на невеликій відстані один від одного. На кубики покласти спочатку бруски, а потім поверх брусків — довгі пластини. Сходи на місток збудувати з цеглин.

111

Конструктивна творчість дошкільників

Багатоповерховий будинок

Матеріал: бруски, цеглини, довгі й короткі пластини, фанерні дощечки, куби, циліндри, призми, конуси для прикрашання споруди.

Практичні дії

Фундамент будинку викласти з кубиків. Поставити по бокахбудівліцеглининакороткусторону,зробитиміжними отвір для вікон. На цеглини покласти довгі пластини. Перекриття між поверхами виготовити з кубиків. Аналогічно будуються інші поверхи. Дах виготовити з фанерної дощечки, що зверху покривається довгими пластинами. Дах прикрасити циліндрами і призмами. Сходи до будинку спорудити з цеглинок.

112

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Палац

Матеріал: довгі та короткі цеглинки, циліндри, призми, кубики, довгі пластини.

Практичні дії

Фундамент палацу зробити з кубиків. Перший поверх палацу збудувати з цеглинок, які поставити на коротке ребро по чотири штуки з кожної сторони. Перекриття викласти довгими пластинами. На цеглини поставити по чотири циліндри з кожної сторони. Перекриття викласти довгими­ пластинами.Зверзунапластинипоставитипотри кубики з кожної сторони. Усередині даху розташувати кубик, на який зверху поставити цеглинку короткою стороною донизу. Прикрасити будівлю призмами, конусами.

113

Конструктивна творчість дошкільників

Бібліотека

Матеріал: кубики, довгі й короткі цеглини, пластини великого розміру, бруски.

Практичні дії

Фундамент будівлі спорудити з великих цеглин. Стіни будівлі зробити з цеглинок, які поставити на коротке ребро по п’ять штук із двох сторін. Дах будівлі виготовити з фанерної дощечки, що перекривається довгими пластинами. На дах будівлі поставити на довге ребро дві цеглинки на відстані одна від одної.

Вхід у будівлю спорудити з бруска, біля якого поставити на коротке ребро дві довгі цеглини. Перекриття входу зробити з трьох пластинок. На пластинки зверху один біля одного поставити три кубики.

114

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Мій дитячий садок

Матеріал: довгі й короткі цеглини, довгі пластини, кубики.

Практичні дії

Фундамент будівлі спорудити з довгих цеглин. По обидві сторони будівлі поставити на фундамент три цеглинки короткою стороною до низу, чергуючи з кубиками, щоб у отворах містилися вікна. Задню частину будівлі закрити цеглинкою. На цеглинки покласти зверху дві довгі пластини, щоб пластини виходили за край цеглинок, зверху на пластини щільно одна до одної викласти довгі цеглинки.Зверхубудівлюприкраситикубиками.Сходиспорудити з трьох цеглинок.

115

Конструктивна творчість дошкільників

Пароплав

Матеріал: пластини, бруски, куби, цеглини, круги із цупкого паперу для ілюмінаторів (6 шт.), штурвал.

Практичні дії

Ізкубиківзбудуватиднопароплавау формічовна.Борти пароплава викласти з цеглин, ставлячи кожну цеглину на довгу вузьку сторону. Палубу пароплава викласти з пластин. З кубиків спорудити щоглу і рубку. Щоглу прикраситипаличкоюзпрапорцем.Нарубкуприклеїтиштурвал, а на борти пароплава — ілюмінатори.

116

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Магазин іграшок (конструктор «Лего»)

Матеріал: набір конструктора «Лего».

Практичні дії

Фундамент будівлі спорудити з довгих нешироких пластин, які з’єднати між собою у формі довгого прямокутника. Стіни будівлі спорудити з цеглинок, які з’єднати між собою у висоту по п’ять штук. Ці колони розташувати на відстані одна від одної, щоб у отворах були вікна. Дах будівлі виготовити аналогічно до фундаменту будівлі — у формі прямокутника. Дах будівлі прикрасити невеличкими кубиками по краях будівлі.

117

Конструктивна творчість дошкільників

Жирафа

Матеріал: циліндри (6 шт.), цеглина (1 шт.), півциліндр (1 шт.).

Практичні дії

Поставити чотири циліндри (ноги). Покласти на них цеглину. З передньої частини цеглини поставити один на один два циліндри (шия). Зверху покласти півциліндр (голова).

118

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Верблюд

Матеріал: циліндри (5 шт.), цеглина (1 шт.), півциліндр (1 шт.), призма (1 шт.).

Практичні дії

Поставити чотири циліндри (ноги). Покласти на них цеглину (тулуб). Зверху розташувати призму (горб верблюда). З передньої частини цеглини поставити один на один два циліндри (шия). Зверху покласти півциліндр (голова).

119

Конструктивна творчість дошкільників

Конструювання з паперу

Палац для попелюшки

Матеріал: картонні та паперові заготовки для виготовлення об’ємних геометричних фігур (куб, циліндр, конус); клей; серветки.

Практичні дії

Склеїтизаготовкиізкартонутакимчином,щобвийшли геометричні об’ємні фігури (намастити клеєм ті частини фігури,щовиявляютьсявсередині).З цихфігурзбудувати палац.Уніжнійрядспочаткущільноодиндоодногопоставити три кубики, утворити відстань на один кубик і знову поставити три кубика щільно один до одного. На перший ряд кубиків поставити кубики по 2 шт., починаючи з сере­ дини.Посередині,дез’явивсяотвір,розташувативряддва кубики. На ці кубики викласти ще два кубики. Прикрасити будівлю циліндрами і конусами. Палац побудовано.

120