Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

учеб.Творогова

.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
20.88 Mб
Скачать

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Ліхтарик для ялинки

Матеріал: кольоровий папір, ножиці, клей, іграшкова ялинка.

Практичні дії

Для виготовлення ялинкового ліхтарика вихователь пропонує дітям узяти прямокутний аркуш паперу і зігнути його навпіл по вужчій стороні. Потім необхідно зробитинадрізиполініях,недорізаючиножицямидокраю.Розгорнути аркуш, склеїти в кружечок верхню частину, а потім — нижню. Зверху до ліхтарика зі смужки паперу слід приклеїти ручку. Потім повісити ліхтарики на іграшкову ялинку.

121

Конструктивна творчість дошкільників

Сніжинки

Матеріал: серветки, ножиці, олівець.

Практичні дії

Серветку скласти навпіл, а потім ще раз, щоб вийшов невеличкий квадрат. Потім цей квадрат зігнути по діагоналі, щоб вийшов трикутник. Трикутник розділити зверху вниз і зігнути навпіл — утворився тоненький трикутник. Зрізати ножицями зайві верхню і нижню частину. На отриманій формі намалювати придуманий візерунок. Вирізати по лініях. Розгорнути — утворилася красива сніжинка.

122

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Зайчик

Матеріал: папір, картон, ножиці, клей, серветки.

Практичні дії

З картону вирізати велике коло. Зігнути коло навпіл, розрізати ножицями по лінії, утворилося півколо. Склеїти це півколо, щоб вийшов конус, що є заготовкою для тулуба зайчика. З кольорового паперу вирізати шість тоненьких заокруглених смужечок (вушка і лапки для зайчика). Приклеїти їх на відповідні місця. Вирізати з кольорового паперу три кружечки (очі й ніс зайчика), приклеїти їх на конус. Зайчик готовий.

123

Конструктивна творчість дошкільників

Весняна квітка

Матеріал: папір білого та жовтого кольору, пензлі, клей, ножиці, шаблон пелюстки.

Практичні дії

Смужку білого паперу скласти гармошкою, прикла­ сти шаблон пелюстки, обвести олівцем, вирізати ножиця­ ми. Нижню частину пелюстки на 1/3 надрізати ножицями і склеїти разом ці частини, щоб вийшла вигнута пелюстка. Серединку квітки виготовити зі смужки паперу жовтого кольору. Розрізати смужку паперу, не дорізаючи до середини на рівній відстані від кінців. Склеїти серединку у коло. Загнути відрізані частинки, приклеївши їх у середину квітки.

124

Організація роботи з конструювання у старшій групі

У країні казок

Матеріал: кольоровий картон, шаблони елементів казкових тварин з картону, ножиці, пензлі, клей, серветки.

Практичні дії

Вихователь пропонує дітям обрати казкового героя — тварину. Потім роздає відповідні шаблони (деталі). Діти прикладаютьїхдокольоровогокартону,обводятьолівцем, вирізаютьпоконтуруелементифігуртвариніз’єднаютьїх.

125

Конструктивна творчість дошкільників

Зимові візерунки

Матеріал: білий папір, ножиці, пензлі, клей.

Практичні дії

Виховательпропонуєдітямсмужкубілогопаперузігнути гармошкою на рівній відстані. На одній із частин смужкинамалюватизимовийвізерунок,охайновирізатиножицями по контуру малюнка. Розпрямити смужку. Її можна використати для прикрашання зимового інтер’єру.

126

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Жабка

Матеріал: зразок виробу з паперу (жабка); папір зеленого кольору.

Практичні дії

Для виготовлення іграшки взяти паперовий квадрат зеленогокольору.Квадратаркушапаперузігнутиподіагоналі навпіл. Бічні сторони зігнути в середину. Знизу вверх зігнутиріжки,щоповиннізійтисяпосередині.Зігнутітрикутнички зігнути навпіл ще раз уверх. Перегорнути вироби зі зворотного боку і двічі зігнути від краю до середини. Для того щоб іграшка підстрибувала, папір слід зігнути біля лапок на відстані 1 см від краю та по лінії згину.

127

Конструктивна творчість дошкільників

Човник

Матеріал: аркуш паперу прямокутної форми.

Практичні дії

Аркуш паперу прямокутної форми зігнути по довгій стороні навпіл. Отриману форму ще раз зігнути навпіл. З одної сторони до лінії згину загнути куточок. Аналогічно — з іншої сторони. Папір, що залишився знизу, слід відігнути до трикутничків з однієї сторони і з другої. Зайві частини прямокутників загнути в середину. Розгорнути трикутник таким чином, щоб вийшов квадрат. Нижні частини квадратика загнути вгору до куточка. Аналогічно — з іншої сторони. Знову перегортаємо трикутник так, щоб вийшов квадрат. Узявшись за вершину квадрату, розгорнути кути в різні боки. Утворився човник.

128

Організація роботи з конструювання у старшій групі

Конструювання з піску

Міст через річку

Матеріал: пісок, лопатки, відро, дощечка.

Практичні дії

Міст можна побудувати у різні способи:

за допомогою маленьких відер насипати дві гірки й з’єднати їх дощечкою. Після чого лопатками вирівняти краї гірок, щоб вийшов рівний скат (якщо це міст для людей, то можна зробити сходи);

викопати «річку», через яку покласти «міст» (до­ щечку).

129

Конструктивна творчість дошкільників

Гараж

Матеріал: пісок, лопатки, відро.

Практичні дії

Насипати відром гірку, притиснути краї долонями або лопаткою (щоб вона не обсипалася). У побудованій гірці викопати руками отвір, що повинен відповідати розміру автомобіля. Гараж має зачинятися, а чим — нехай діти придумають самостійно.

130