Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инливидуальная работа Укр мова.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
45.6 Кб
Скачать

Юстиція

  1. Етимологія слова. р. болг. юстиция, бр юстыцыя, п. justycja,ч. justice, слц. justicia, вл. justica, схв. jyстициja, слн. justice – запозичення з латинської мови; з лат. justitia, «справедливість, правосуддя; право, сукупність законів» походить від лат. justus «справедливий»

  2. Значення терміна Юстиція — сукупність судових установ, їхня діяльність по здійсненню правосуддя, а також широковживаний термін, що означає судове відомство.

Юстиція - сукупність судових установ і Міністерства юстиції та їхня діяльність у здійсненні правосуддя, а також у забезпеченні охорони прав і законних інтересів державних та громадських організацій і громадян, організації роботи судів, систематизації і підготовки пропозицій щодо кодифікації законодавства тощо.

  1. Сфера застосування Спеціально юридичний термін, міжгалузевий.

  2. Приклади уживання Прийнято виділяти цивільну, кримінальну, ювенальну, адміністративну юстицію.

  3. Правописні норми. Якщо після і в іншомовному слові йде літера, що позначає голосний звук, то правило дев'ятки не діє.

  4. Список використаної літератури.1. Етимологічний словник української мови: У 7 т. / Редкол. О. С. Мельничук (голов. ред.) та ін. — К.: Наук. думка, 1983 — . — ISBN 978-966-00-0816-8. Т. 6: У — Я / Уклад.: Г. П. Півторак та ін. — 2012. — 568 с. ISBN 978-966-00-0197-8 (6). 

2. Український юридичний термінологічний словник.

Юриспруденція

  1. Етимологія слова. р. болг. юриспруденція, бр. юрыспрудэнцыя, п. jurysprudencja, ч. jurisprudence, слц. jurisprudencia, схв. jyриспрудециja, слн. Jurisprudence; - запозичення з латинської мови; лат. Jurisprudentia «юриспруденція, правознавство» є складним словом, утвореним із компонентів jus (род. в одн. Juris) «право» і prudentia «знання», похідного від prudens (род. в одн. prudentis) «свідомий; обізнаний, досвідчений», що виникло з дієприкметника « providens, утвореного від provideo «передбачаю; заздалегідь піклуюся, заздалегідь готую», пов’язаного з video «бачу», спорідненого з словом videti, укр. [видіти] «бачити».

  2. Значення терміна Комплексна наука, що вивчає сутнісні властивості держави і права; сукупність правових знань, практична діяльність юристів і система їхньої підготовки. Юриспруденція - 1) термін юриспруденція використовується для визначення єдиної науки про право і державу, теоретичної діяльності в цій галузі;2) професійна практична діяльність юриста-практика (судді, прокурора, адвоката).

  3. Сфера застосування Загальновживаний термін.

  4. Приклади уживання Юриспруденція як наука безпосередньо пов´язана з політологією.

  5. Правописні норми. Правило 9-ки. В запозичених загальних назвах після 9 приголосних, д, т, з, с, ц, ж, ш, ч, р, перед наступною літерою, що позначає приголосний звук (крім «й») літеру «и» на місці «і».

  6. Список використаної літератури.1. Етимологічний словник української мови: У 7 т. / Редкол. О. С. Мельничук (голов. ред.) та ін. — К.: Наук. думка, 1983 — . — ISBN 978-966-00-0816-8. Т. 6: У — Я / Уклад.: Г. П. Півторак та ін. — 2012. — 568 с. ISBN 978-966-00-0197-8 (6). 

2. Український юридичний термінологічний словник.

Юрист

  1. Етимологія слова. р. болг. юрист, бр. юрыст, п. jurysta, ч. слц. jurist., вл. jurist, м. juрист, схв.jурист (а), слн. jurist,- запозичене з латинської мови, можливо, частково за російським та польським посередництвом; слат. juristа «юрист, правник» походить від лат.jus (род. в одн. Juris) «право».

  2. Значення терміна Фахівець, який має професійні, тобто фундаментальні, правові знання, що використовуються для потреб того чи іншого виду юридичної діяльності. Від юридичної професії слід відрізняти юридичні спеціальності, з яких вона складається. Юристами вважаються судді, прокурори, слідчі, адвокати, нотаріуси, юрисконсульти та інші спеціалісти у галузі правознавства.

  3. Сфера застосування Загальновживаний термін.

  4. Приклади уживання В Україні «День юриста» святкують 8 жовтня.

  5. Правописні норми -

  6. Список використаної літератури.1. Етимологічний словник української мови: У 7 т. / Редкол. О. С. Мельничук (голов. ред.) та ін. — К.: Наук. думка, 1983 — . — ISBN 978-966-00-0816-8. Т. 6: У — Я / Уклад.: Г. П. Півторак та ін. — 2012. — 568 с. ISBN 978-966-00-0197-8 (6). 

2. Український юридичний термінологічний словник.