Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
32.66 Кб
Скачать

2.Фінансове правопорушення

Фактичною підставою фінансово-правової відповідальності є фінансове правопорушення. У будь-якому разі поняття фінансового правопорушення повинно охоплювати податкові, бюджетні правопорушення, порушення валютного, банківського законодавства, за які встановлено фінансово-правову відповідальність.

З урахуванням цього фінансове правопорушення можна визначити як винне протиправне діяння суб’єкта фінансових правовідносин, яке посягає на суспільні відносини у сфері фінансової діяльності держави, за яке чинними нормативно-правовими актами передбачено фінансово-правову відповідальність.

Склад фінансового правопорушення утворюють наведені ниж­че елементи.

Об’єкт — установлений державою порядок формування, розподілу й використання державних фондів грошових коштів, що охороняються заходами фінансово-правової відповідальності.

Суб’єкт — індивідуальний та колективний (одержувачі бюджетних коштів, суб’єкти підприємницької діяльності, які надають фінансові послуги).

Об’єктивний бік — дії або бездіяльність, заборонені фінансовим правом. До дій відносять надання фінансових послуг без ліцензії, бездіяльність — неподання податкової декларації.

Фінансові правопорушення переважно завдають матеріальних збитків (наприклад, несплата сум податків), але є й такі, які вносять дезорганізацію в існуючий порядок формування, розподілу й використання державних фондів грошових коштів (неподання податкової декларації).

Зазвичай законодавство України не вимагає встановлення при­чинного зв’язку між дією та правопорушенням.

Суб’єктивний бік — це психічне ставлення суб’єкта до протиправних дій або бездіяльності та їх наслідків. Суб’єктивний бік фінансового правопорушення з колективним суб’єктом (юридична особа) визначається через психічне ставлення до правопорушення посадових осіб такої юридичної особи.

Характерною особливістю фінансового правопорушення є те, що вина не визнається обов’язковим елементом його складу.

3. Фінансові санкції.

Порядок застосування

Фінансово-правову санкцію можна визначити як захід фінансово-правової відповідальності, що застосовується до суб’єк­тів фінансового правопорушення за рішенням контролюючого органу, суб’єкта правопорушення або суду у випадках і в порядку, передбачених фінансовим законодавством, і полягає у стягненні додаткових щодо обов’язку, який існував до скоєння фінансового правопорушення, сум грошових коштів, що спрямовуються до державного або місцевих бюджетів з метою відновлення порушених прав держави та покарання правопорушника.

Видами фінансових санкцій є фінансовий штраф і фінансова пеня.

Сплата фінансових санкцій здійснюється в добровільному й примусовому порядку. Примусова сплата відбувається за рахунок коштів, що знаходяться на рахунку особи, якщо їх недостатньо, то за рахунок іншого майна на підставі рішення податкового органу, підписаного його керівником.

Поняття та ознаки фінансово-правової відповідальності.

Фінансове правопорушення як підстава фінансово-правової відповідальності.

Фінансові санкції. Порядок застосування.

Відповідальність за бюджетні правопорушення.

Фінансова пеня — це стягнення із суб’єкта фінансового правопорушення за несвоєчасне виконання фінансового обов’язку в доход державного або місцевих бюджетів додаткових коштів у розмірі, пропорційному сумі невиконаного фінансового обов’язку з урахуванням терміну прострочення в порядку, встановленому фінансовим законодавством.

Фінансове правопорушення — винне протиправне діяння суб’єкта фінансових правовідносин, який посягає на суспільні відносини у сфері фінансової діяльності держави. За це правопорушення чинними нормативно-правовими актами передбачено фінансово-правову відповідальність.

Фінансовий штраф — це стягнення із суб’єкта фінансового правопорушення в доход державного або місцевих бюджетів коштів у твердій грошовій сумі або у відсотковому співвідношенні до суми невиконаного фінансового обов’язку за рішенням контролюючого органу, самого суб’єкта фінансового правопорушення або суду в порядку, встановленому фінансовим законодавством.

Фінансово-правова відповідальність — застосування до особи, яка скоїла фінансове правопорушення, заходів державного примусу, що виражаються у формі обтяжень майнового характеру (фінансових санкцій) і здійснюються в особливій процесуальній формі, визначеній нормативно-правовими актами фінансового законодавства.

Фінансово-правова санкція — захід фінансово-правової відповідаль­ності, що застосовується до суб’єктів фінансового правопорушення за рішенням контролюючого органу, суб’єкта правопорушення або суду у випадках і в порядку, передбачених фінансовим законодавством. Ця санкція полягає у стягненні додаткових стосовно обов’язку, що існував до скоєння фінансового правопорушення, сум грошових коштів, які спрямовуються до державного або місцевих бюджетів з метою відновлення порушених прав держави.