Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekzija_5_Organizatsijnij mehanizm.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
116.22 Кб
Скачать

4. Функції та компетенція правління в корпоративному управлінні

Функції та компетенція Правління. Правління є виконавчим органом Товариства, що здійснює повсякденне управління справами Товариства в межах повноважень, наданих Загальними зборами акціонерів. Роботу Правління контролює Спостережна рада Товариства.

У своїй діяльності Правління керується чинним законодавством України, Статутом Товариства, внутрішніми положеннями Товариства, включаючи ті, що регулюють діяльність Правління, та іншими внутрішніми нормативними документами Товариства.

Правління несе відповідальність за виконання рішень Загальних зборів акціонерів та Спостережної ради. Правління Товариства вирішує всі питання діяльності Товариства за винятком тих, що належать до компетенції Загальних зборів акціонерів та Спостережної ради Товариства.

Загальні збори акціонерів можуть також прийняти рішення про передачу частини своїх повноважень до компетенції Правління.

Правління відіграє ключову адміністративну роль в організації Загальних зборів акціонерів. Це включає підготовку порядку денного Зборів, а також вирішення інших організаційних питань щодо підготовки Загальних зборів акціонерів.

Порядок обрання членів Правління. Правління є виконавчим органом управління АТ. Відповідно до законодавства України члени Правління обираються Загальними зборами акціонерів.

Голова Правління обирається відповідно до Статуту акціонерного товариства. В будь-який час Загальні збори акціонерів можуть замінити члена Правління у разі його некомпетентності, зловживання службовим становищем, розголошення комерційної таємниці або в разі інших дій (бездіяльності), що завдають шкоди інтересам окремих акціонерів або Товариства в цілому.

Виконавчий орган може бути колегіальним (правління, дирекція) чи одноособовим (директор, генеральний директор).

Склад та критерії підбору членів Правління. До складу Правління, крім його голови, можуть входити заступники голови Правління з питань виробництва, фінансів, головний юрист, керівники дочірніх підприємств, філій, представництв Товариства, секретар Правління, а також інші особи, досвід та знання яких мають велике значення для Товариства. Зазначений склад Правління є приблизним і може змінюватися за рішенням Загальних зборів акціонерів. . До складу Правління можна обирати не лише акціонерів Товариства, а й осіб, які не володіють акціями Товариства.

Однак у будь-якому разі члени Правління повинні відповідати певним критеріям, а саме:

  • мати необхідну освіту, знання та досвід для виконання обов’язків, що їх передбачає посада, на яку обирається кандидат;

  • мати необхідні особисті якості, що дозволять їм ефективно взаємодіяти та співпрацювати з іншими членами Правління;

  • добре знати галузь, до якої належить Товариство, а також мати спеціальні знання, необхідні для виконання їх обов’язків.

Голова Правління Товариства та інші члени Правління є посадовими особами органів управління Товариства, тому існує чітко визначене коло осіб, яких не можна обирати на ці посади.

Голова Правління повністю відповідає за управління поточною діяльністю Товариства. Голова Правління:

  • здійснює стратегічне планування та оперативне управління діяльністю Товариства;

  • розпоряджається майном та коштами Товариства відповідно до повноважень, що надаються йому Статутом, Положенням про Правління, рішеннями Загальних зборів акціонерів та Спостережної ради;

  • представляє інтереси Товариства в усіх відносинах з установами, підприємствами, організаціями та громадянами;

  • приймає на роботу та звільняє працівників, за винятком посадових осіб, які обираються Загальними зборами акціонерів або Спостережною радою Товариства;

  • організує роботу по виконанню рішень Загальних зборів акціонерів та Спостережної ради та подає цим органам звіти про виконання таких рішень;

  • відкриває банківські рахунки, необхідні для здійснення діяльності Товариства;

  • розподіляє обов’язки між своїми заступниками, визначає їх повноваження;

  • діє від імені Товариства без довіреності, укладає угоди, контракти і здійснює інші юридичні дії в межах своєї компетенції;

  • видає накази та розпорядження в межах своєї компетенції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]