Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_lab_GII.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
698.37 Кб
Скачать

1.2 Вказівки до організації самостійної роботи студентів

При підготовці до роботи повторити типи констант і змінних, способи їхнього опису, використання операторів керування й організації циклів, а також використання інтегрованого середовища програмування на С++ Звернути увагу, що в мові С++ немає убудованих у мову засобів введення і виведення. Усі дії, зв'язані з цими операціями, виконуються за допомогою функцій бібліотеки. Функції введення і виведення бібліотеки мови дозволяють читати дані з файлів і з пристроїв і писати дані у файли і на пристрої.

Бібліотека мови С++ підтримує такі три рівні введення – виведення даних:

— введення - виведення потоку;

— введення - виведення нижнього рівня;

— введення - виведення для консолі і порту.

При введенні - виведенні потоку всі дані розглядаються як потік окремих байтів. Для користувача потік — це або файл на диску, або фізичний пристрій, наприклад, дисплей, чи клавіатура або друкувальний пристрій, з якого чи на який направляється потік даних. Функції введення - виведення для потоку дозволяють обробляти дані різних розмірів і форматів від одиночного символу до великих структур даних. Програміст може використовувати функції чи бібліотеки, розробляти власні і включати їх у бібліотеку. Для доступу до бібліотеки цих класів треба включити в програму відповідні файли заголовків, наприклад, #include <iostream.h>.

За замовчуванням стандартні введення, виведення і виведення повідомлень про помилки відносяться до консолі користувача (клавіатура і екран)

.

1.2.1 Використання операторів введення

Найчастіше в С++ використовується потокове введення даних, операції якого включені до складу класів istream або iostream . Воно може здійснюватися з визначеним у цих класах вхідним потоком cin або вихідним потоком, визначеним користувачем. Для читання символів з цього потоку вказується операція витягу з потоку, що позначається за допомогою символів “ >> “ . Це перевантажена операція, визначена для всіх простих типів і покажчика на char.

Формат запису оператора cin має вигляд:

cin [ >> values ]; .

Наприклад, для введення значень змінних x і y можна записати:

cin >> x >> y; .

Кожна операція “ >> “ передбачає введення одного значення. При введенні даних необхідно виконувати наступні вимоги:

 для поділу двох чисел, що послідовно вводяться, використовується проміжок (дані типу сhаr розділяти проміжком не обов'язково) або ENTER;

 якщо послідовно вводиться символ і число (або навпаки), проміжок треба записувати тільки в тому випадку, якщо символ, що вводиться, (типу сhаr) є цифрою;

 потік введення ігнорує проміжки;

 при введенні великої кількості даних одним оператором їх можна розташовувати в декількох рядках (використовуючи ENTER);

 оператор введення з потоку припиняє свою роботу тоді, коли усі включені в нього змінні одержують значення. Наприклад, для раніше записаного оператора можна ввести значення таким чином:

2.345 789

або

2.345

789

Оскільки в цьому прикладі проміжок є роздільником між значеннями, що вводяться, то при введенні рядків, котрі містять проміжки у своєму складі, цей оператор не використовується. У такому випадку треба використовувати методи розглянутих класів такі як: getline( ), read( ), get( ) і ін. (формати цих функцій розглянемо при обробці символьних даних). У С++ операції введення - виведення можуть виконуватися з використанням операторів, а не функцій введення - виведення.

1.2.2 Організація виведення даних у мові С++

Виведення даних може бути неформатованим і форматованим. Найчастіше для виведення застосовується операція << , що записується разом з ім'ям вихідного потоку cout. Тобто, наприклад, запис

cout << x;

означає виведення значення змінної x ( або запис в потік). Цей оператор вибирає необхідну функцію перетворення даних у потік байтів.

Формат запису cout відрізняється від форми запису команд С++

cout << data << [ data ]; ,

де data  це змінні, константи, вирази або комбінація типів.

Запис оператора cout може може мати, наприклад, такий вигляд:

сout << "y=" << x + a - sin(x) << "\n"; .

Оскільки у мові С++ операція \n” рівнозначна операції endl, тому розглянутий оператор виводу можна записати як:

сout << "y=" << x + a - sin(x) << endl;

При використанні бульових операцій, вирази треба брати в дужки.

сout << "p =" << ( a && b || c ) << "\n"; .

Мова С++ не має символьних значень. Символ переводу на наступний рядок "\n" записується як строкова константа, інакше він розглядається не як керуючий символ, а як число 10 ( код символу). Таких помилок можна уникнути шляхом присвоєння значення керуючих символів змінним, наприклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]